JTI SPRIJINĂ COMBATEREA CONTRABANDEI CU ŢIGĂRI Donaţie de echipament pentru Poliţia de Frontieră

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 martie 2019

Donaţie de echipament pentru Poliţia de Frontieră

Poliţia de Frontieră beneficiază, de ieri, de noi echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete. Echipamentele au fost donate de compania Japan Tobacco International (JTI) - România, ce are un parteneriat de cooperare cu Poliţia de Frontieră.

JTI România a donat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră patru drone de ultimă generaţie, care vor fi folosite în zona de competenţă a Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi Iaşi şi a Gărzii de Coastă. Dronele au caracteristici tehnice foarte bune care permit o autonomie de zbor crescută(30 de minute şi o distanţă parcursă de 15 km) şi ajută la monitorizarea mai eficientă a frontierei.

De asemenea, donaţia include binocluri cu vedere pe timp de noapte, endoscoape şi truse cu scule utile la descoperirea spaţiilor improvizate pentru disimularea ţigaretelor ilegale sau a drogurilor şi armelor, şurubelniţe electrice, fluiere împotriva animalelor sălbatice, pompe de combustibil, manometre de măsurare a presiunii în roţi şi compresoare pentru umflarea roţilor, cât şi camere video pentru a fi montate pe maşinile poliţiştilor care deseori sunt implicaţi în urmăriri pe şosele. Manometrul de măsurare a presiunii indică dacă roata este umflată cu aer sau este umplută cu ţigarete, dat fiind că în multe cazuri ţigaretele sunt trecute peste graniţă ascunse în roţile autovehiculelor.

Comisar şef Adrian Popescu, şeful Poliţiei de Frontieră a declarat: "În urma acestei donaţii, care face parte dintr-un cadru mai larg de colaborare cu JTI, acţiunile noastre pe linia combaterii contrabandei vor fi eficientizate. Combaterea şi reducerea fenomenului contrabandei cu ţigarete este o prioritate pentru Poliţia de Frontieră, dat fiind că sectorul tutunului este al doilea contribuabil la bugetul de stat. Comerţul ilegal nu prejudiciază însă doar veniturile la buget, ci reprezintă un pericol real pentru societate, alimentând infracţionalitatea şi crima organizată".

Domnia sa a menţionat că, în cursul anului trecut, poliţiştii de frontieră au confiscat peste 4,7 milioane de pachete de ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 41,5 milioane lei, 183,3 kg tutun şi 1223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 18 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 160 persoane.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, a precizat: "Intenţionăm să continuăm acest proiect de dotare a Poliţiei de Frontieră cu echipamente moderne, proiect care se înscrie în seria de programe anticontrabandă pe care le derulăm de ani de zile în parteneriat cu autorităţile. Anul acesta sperăm să putem dona autorităţilor de aplicare a legii şi o hală de control amplasată în Vama Siret, pe sensul de intrare în ţară. După finalizarea construcţiei, hala va fi utilată pentru controlul amănunţit al autovehiculelor de mic tonaj şi al autoturismelor. Începând cu 2010, am donat Vămii Române peste 50 de câini instruiţi pentru depistarea ţigaretelor traficate ilegal, precum şi vehicule echipate special pentru transportul echipelor canine. Pentru reducerea traficului ilicit sunt însă necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicităm, fără succes, de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne UE, cu Bulgaria şi Ungaria - locuri de acces pentru produsele «cheap whites» şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât co-merţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou".

OUG 114/2018 a dus la creşterea contrabandei cu ţigări

Conform datelor colectate de compania General Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor din ţara noastră a crescut în ianuarie 2019 la 17,3% din totalul consumului (cu 1,9% mai mult faţă de noiembrie 2018). Procentul din ianuarie depăşeşte media anului 2018, care a fost de 16,3%.

Marian Marcu, Director General Novel Research susţine: "Regiunea nord-est continuă să fie şi în ianuarie 2019 cea mai afectată de piaţa neagră, menţinându-se la un nivel constant de 41,1%. Cea mai mare creştere a comerţului ilegal se înregistrează în sud-vest, cu 12,2% faţă de noiembrie 2018, până la 28,9%. Singura regiune a ţării în care contrabanda scade în ianuarie este nord-vest, cu 3% până la 13,9%. Din punct de vedere al provenienţei, «cheap whites» (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în scădere cu 8,1%, iar a celor din Ucraina în creştere cu 4,1%".

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco afirmă că principala cauză de creştere a contrabandei cu ţigări la începutul lui 2019 este creşterea accizelor la tutun prin OUG 114/2018. Domnia sa susţine: "După ce, la finalul anului trecut, Guvernul a decis creşterea cu aproape 10% a nivelului accizei aplicate ţigaretelor, iată că în ianuarie anul curent nivelul contrabandei a crescut cu aproape 12%. În ciuda unor capturi importante realizate la graniţele României, accesul la produse pentru care nu se plăteşte nicio taxă rămâne facil în absenţa modernizării punctelor vamale şi a unui mai bun control al punctelor de vânzare. Sperăm ca factorii cu putere de decizie să nu uite că aproximativ 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe şi, drept urmare, fiecare pachet de ţigări vândut de contrabandişti este în primul rând o pierdere pentru stat şi apoi pentru consumatori şi companiile private".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, a declarat că, într-adevăr, efectele actului normativ adoptat de Guvern în ultimele zile ale anului trecut s-au resimţit în creşterea contrabandei cu ţigări: "Prin OUG 114/2018, acciza a crescut mai mult decât era necesar pentru conformarea la cerinţele europene. În ultimul deceniu, acciza a mai crescut cu 10 euro într-un an doar în 2010, când contrabanda a sărit la 36,2%. Saltul abrupt al pieţei negre, în ianuarie, este îngrijorător. Cele aproape două puncte procentuale în plus la contrabandă înseamnă circa 70 milioane de euro în minus la bugetul de stat".

În prezent, producătorii fac eforturi mari pentru a implementa, la 20 mai 2019, un sistem complex şi inutil de trasabilitate, care va monitoriza ţigaretele din interiorul UE, deşi 90% din contrabandă provine din afara Uniunii.

În condiţiile în care Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră susţine că a intensificat lupta împotriva contrabandei cu ţigări, angajaţii Direcţiei Generale a Vămilor sus-ţin că unele transporturi de contrabandă sunt protejate de anumiţi funcţionari ai statului.

În acest sens, Sindicatul Naţional Vamal Unirea, afiliat Federaţiei Sindicale Sed Lex, solicită Parchetului General, Ministerului de Interne si Ministerului Finanţelor Publice, precum şi celorlalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, să urgenteze cercetările în cazul transportului de ţigări depistat ca fiind ilegal pe teritoriul României în 5 octombrie 2018. Angajaţii vamali susţin că în 4 octombrie 2018, orele 14.00, prin vama Siret a intrat automarfarul PB008JPC/A101PB, încărcat cu ţigări de contrabandă. A doua zi dimineaţă, la ora 6:30, automarfarul încărcat cu ţigări de contrabandă a avut un accident şi astfel a fost des-coperită încărcătura de ţigări care a pătruns ilegal în ţară. Conform datelor oferite de membrii sindicatului Unirea, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2018 din magazia Biroului Vamal Olt a fost furată întreaga cantitate de ţigări confiscate din transportul de contrabandă, chiar dacă în depozit existau şi alte ţigări. Membrii sindicatului precizează că, la graniţă, şeful echipei de control vamal este reprezentantul poliţiei de frontieră care dispune intrarea, controlul şi accesul camioanelor pe teritoriul naţional. Drept urmare, Sindicatul Naţional Vamal Unirea solicită de urgenţă retragerea din "câmpul tactic" a tuturor ofiţerilor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul vamal, deoarece susţine că "operaţiunea de anul trecut a fost în mod cert coordonată şi numai un accident nevinovat a demascat-o".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb