Jucu, noul El Dorado al investitorilor străini

D.N.
Ziarul BURSA #Companii / 10 octombrie 2011

Premierul Emil Boc a tăiat "panglica" anunţurilor festiviste.

Premierul Emil Boc a tăiat "panglica" anunţurilor festiviste.

Plecarea grupului finlandez Nokia din ţara noastră şi concedierea a 2200 de muncitori au reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru Guvern, care din momentul anunţului nu mai conteneşte cu informările legate de noile investiţiile pe care puternice firme străine le vor face în ţara noastră. Cei 2200 de oameni pot sta liniştiţi, deoarece în cel mai scurt timp mai multe companii se vor bate, la propriu, ca să-i angajeze, cel puţin aşa sună mesajele miniştrilor cabinetului Boc. De altfel, preşedintele grupului finlandez, Stephen Elop, a declarat că Nokia va căuta potenţiali investitori interesaţi de fabrica de la Jucu, cu intenţia de a vinde această unitate către o altă companie.

Primul care a tăiat panglica anunţurilor festiviste, menite să îngroape emoţia acestei retrageri neaşteptate, a fost premierul Emil Boc. Acesta a anunţat că există negocieri cu diferiţi investitori dispuşi să bage bani în România şi să creeze câteva mii de locuri de muncă: "Şi ca prim-minis-tru, şi ca clujean mă simt obligat să umplu acest gol lăsat de Nokia. Trebuie să înţelegem că plecarea companiei are la bază considerente legate de criza economică globală". Pentru a demonstra că în ţara noas-tră se mai şi deschid fabrici, nu doar se închid, premierul a participat, alături de un "alai" consistent, la inaugurarea fabricii deţinute de The Toro Company, unul dintre principalii producători la nivel mondial de sisteme de irigaţie de precizie. Fabrica va produce sisteme de micro-irigaţii pentru cultivatorii de legume, terenuri agricole, livezi şi podgorii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Alerta la nivel înalt a fost totală. După o şedinţă specială a Guvernului, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a declarat că Executivul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj şi a compensa astfel pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu: "Este vorba de 21 proiecte potenţiale în valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de muncă. Totodată, la Ministerul Finanţelor sunt în evaluare alte 20 de proiecte de investiţii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat. În acest ultim caz, este vorba de investiţii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate în egală măsură să creeze cel puţin 50 locuri de muncă". Pe aceeaşi linie se înscrie şi ministrul Gheorghe Ialomiţianu: "Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, acordă ajutor de stat pentru investiţii care vor conduce la crearea de locuri de muncă, sprijin pe care mediul de afaceri îl apreciază. Astfel, în anul 2011 au fost semnate 10 acorduri de finanţare pentru investiţii în valoare de aproximativ 171 milioane euro, din care ajutor de stat aproximativ 64 milioa-ne euro, fapt ce a condus la crearea a 1.091 de noi locuri de muncă".

O veste bună pentru clujeni a livrat şi Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, care a declarat că autorităţile locale sunt în discuţii avansate cu concernul Bosch: "CJ Cluj este în dis-cuţii şi în analiză cu un investitor strategic important. Face parte din cercul restrâns de locaţii analizate de concernul Bosch. Locaţia este parcul industrial Tetarom, zona industrială. În prezent, se efectuează probe de sol şi se analizează locaţia şi posibilitatea de investiţie în această zonă industrială". De asemenea alte trei grupuri puternice şi-ar fi manifestat intenţia să investească în judeţul Cluj, la Jucu. Anunţul îi aparţine lui Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor: "Sunt şi companii care vor să vină în România: Huawei, Dell, ZTE".

Aşa cum ne-am obişnuit, preşedintele cu premierul nu reuşesc să-şi acordeze de fiecare dată vocile pe aceeaşi tonalitate, Traian Băsescu declarând după retragerea Nokia: "Închiderile potenţiale nu se pot referi numai la Jucu, eu aş privi şi la alte industrii, nu este o noutate. Eu am cerut Guvernului să vizeze creare de locuri de muncă în deciziile pe care le ia. Dacă nu avem curajul să ne asumăm decizii importante, o să îi pierdem şi pe alţii. Am avertizat asupra riscului ca multinaţionalele să înceapă să îşi reducă activitatea pe teritoriul României. Iată că începe să se întâmple. E un fenomen la care trebuie să ne aşteptăm".

Dincolo de festivismul declaraţiilor, muncitorii de la Jucu rămân extrem de pesimişti, sindicaliştii considerând că acordarea a trei salarii compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la fabrica Nokia din Jucu reprezintă o jignire, având în vedere că cele mai slabe compensaţii acordate de Nokia după închiderea fabricii din Bochum au fost de cel puţin 60 de salarii minime ale landului şi au avut valori cuprinse între 80.000 şi 220.000 de euro de persoană.

Cinci proiecte majore de investiţii vor fi realizate în baza unor programe de parteneriat public-privat, printre acestea numârându-se şi unul în valoare de un miliard de euro care se referă la construcţia centralei hidroelectrice de la Tarniţa (Cluj), a declarat premierul Emil Boc, prezent la constituirea Comisiei Naţionale pentru Infrastructură, Energie şi Mediu a PDL. ""E vorba de centrala hidroelectrică de la Tarniţa, o investiţie de peste un miliard de euro, de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de centura Bucureştiului - o sută de kilometri ce sunt pregătiţi de Ministerul Transporturilor în regim de concesiune sau de parteneriat, în funcţie de decizia pe care o va lua ministrul. Guvernul acordă ajutoare de stat pentru investiţiile mari, de exemplu peste 100 de milioane de euro şi care angajează peste 500 de salariaţi. Merge compensarea până aproape de 40 la sută din valoarea investiţiei în cazul investiţiilor de amploare. Statul acordă şi pentru cei care aduc investiţii de minim cinci milioane de euro şi care angajează minim 50 de angajaţi. Până în 5 septembrie 2011, 20 de proiecte de investiţii în valoare de peste un miliard o sută de milioane de euro şi care au creat peste zece mii de locuri de muncă au primit ajutor de stat în jur de 300 de milioane de euro"", a spus Emil Boc. Un alt proiect de investiţii care va fi realizat în parteneriat public-privat este canalul Siret-Bărăgan. În cazul autostrăzilor, Emil Boc a explicat că sectoarele Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov sunt primele proiecte care vor fi realizate în regim de parteneriat public-privat. La acestea se adaugă continuarea lucrărilor pe Autostrada Transilvania, în afară de sectorul Suplacu de Barcău-Borş, dar şi autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb