• Litoralul românesc: preţuri mari, condiţii jalnice
Cine doreşte să plece în vacanţă pe cont propriu, fără a apela la serviciile unei agenţii de turism, ar trebui să ştie că un sejur în weekend îi va goli simţitor şi rapid buzunarele, dacă alege să îşi petreacă timpul liber în staţiunea Mamaia. Şi nu este singura bătaie de cap a turistului respectiv.
Într-un weekend, în Mamaia găseşti foarte greu un loc de parcare pentru autoturismul personal. Căutarea acului în carul cu fân pare o corvoadă mult mai uşoară decât aceea de a găsi un loc liber de parcare atât pe faleza din municipiul Constanţa - chit că vorbim despre plaja Trei Papuci, plaja Tataia sau plaja Modern - cât şi în staţiunea Mamaia, unde autoturismele blochează câte una dintre cele trei benzi de mers aflate pe fiecare sens şi unde singura parcare supraterană, aflată în zona Cazino, este tot timpul plină.
În privinţa preţurilor, în afara banilor plătiţi pe cazare, un şezlong costă, în weekend, 40 de lei în zona Mamaia Nord, între 30 şi 35 lei în restul staţiunii şi 20 de lei pe plajele din municipiul Constanţa. Dacă turistul merge la mare împreună cu familia, atunci preţurile de mai sus se înmulţesc cu numărul de persoane aflate în vacanţă.
Cât priveşte meniul pe care turiştii îl pot servi la prânz, preţurile sunt cuprinse între 20 şi 30 de lei de persoană, la localurile de tip autoservire, şi între 30 şi 50 de lei la terase şi restaurante.
În afara acestor cheltuieli, se mai ivesc cele ocazionale, cum ar fi băuturile răcoritoare sau berea, unde preţul minim, de pornire, este de 5 lei pe sticlă sau pet de 500 ml şi 10 lei pentru o limonadă.
La toată această sumă se adaugă meniul de seară, cel de dimineaţă, îngheţata pentru copii şi adulţi, accesoriile pentru plajă. Nu mai vorbim despre tarifele piperate de la Delfinariu şi Acvariu, nici despre eventualele jucării achiziţionate pentru copii sau despre suvenirurile fără de care nimeni nu se întoarce de la mare.
Cert este că o familie de trei persoane, în două zile, în staţiunea Mamaia, ca să iasă la liman, trebuie să aibă pregătită o sumă cuprinsă între 1500 şi 2000 de lei.
O cheltuială prea mare pentru aglomeraţia din staţiune şi pentru condiţiile care lasă de dorit din Satul de Vacanţă, unde gunoaiele au năpădit şi canalul care leagă lacul Siutghiol de lacul Tăbăcărie.
• Delta, paradis pentru o zi
Faţă de staţiunea Mamaia, condiţiile sunt cu totul altele în Delta Dunării. O excursie de o zi, pentru patru persoane, nu trece de 700 de lei, din care aproape 500 reprezintă închirierea şalupei care vă plimbă pe zecile de canale dintr-o anumită zonă.
Un astfel de exemplu este în comuna Dunavăţul de Jos, situată între partea de nord a lacului Razim (Razelm) şi braţul Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Pentru cei care doresc să admire liniştea din Deltă, să vadă peisajele de basm, coloniile de pelicani, egrete şi cormorani, o excursie de după-amiază, pentru patru persoane, cu şalupa nu depăşeşte 500 de lei. În acest preţ intră şi o gustare din produse de peşte servită înainte de a porni în aventură pe canalele din Deltă, asezonată cu diferite prăjituri specifice locului.
La finalul plimbării pe ape, grupul de patru turişti poate servi masa la una dintre multele pensiuni din zonă, unde preparatele culinare sunt care mai de care mai interesante şi mai gustoase.
Borşul de peşte făcut la ceaun, bucăţile mari de peşte, peştele pe grătar - somn, ştiucă, şalău sau crap, diferite sortimente de icre, mămăliga aburindă, saramura şi alte sortimente specifice locului sunt menite să potolească foamea oricărui turist care s-a bucurat de o zi minunată în Delta Dunării.
Meniul pentru patru persoane, cu tot cu băuturile consumate, se situează între 150 şi 200 de lei.
Practic, cu 700 de lei, o familie are parte de tot ce îşi doreşte în Deltă.
Singura problemă din această zonă o reprezintă preţurile ridicate la cazare. Dar merită efortul financiar, care este mai mic decât în staţiunea Mamaia, pentru că liniştea, curăţenia şi serviciile din Delta Dumării le găseşti foarte greu pe litoralul românesc.
Cu toate acestea, plajele sunt pline de turişti în această perioadă, ceea ce ne face să credem că vorbele lui Valeri Simeonov, ministrul adjunct al economiei din ţara vecină, Bulgaria, care doreşte să schimbe regulile în staţiunea Sunny Beach, au acoperire şi în privinţa situaţiei din România. Avem pe litoral un turism de calitate proastă, iar patronii sunt mulţumiţi pentru că se gândesc la profitul zilnic şi nu la cel consistent, pe termen lung.
De aceea nici nu investesc suficient, iar autorităţile locale se mulţumesc cu starea de fapt şi acţionează pentru a înlătura gunoaiele, doar atunci când îşi amintesc sau când sunt trase de mânecă de presă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2018, 10:37)
Vindezi iluzii degeaba :aceeasi batjocura, aceeasi jecmaneala si lipsa de profesionalism gasesti PESTE TOT si in Delta Dunarii. In afara de Sfantu Gheorghe Delta (de evitat si aici perioada aglomerata din timpul festivalului de film) TOATE zonele Deltei sunt populate de aceleasi specii de JNAPANI , recte escroci + profesionalism quasi-inexistent , fie ca vorbim de Sulina, Murighiol, Dunavatu, Crisan, Caraorman sau Letea ! Delta este devastata inca dinaintea gastii de banditi ai lui sorin ovidiu vantu,in frunte cu carpa liviu mihaiu ! Mergeti in inima Deltei, unde era fostul sat de vacanta Rosu,sa vedeti cum arata acum... Rezervatiile protejate sunt mosiile gastii lui adrian nastase si a fostilor securisti. In rest, penibile reclame la resorturi pentru corporatisti !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 20.08.2018, 11:30)
Pai dupa cum spuneti in articol 1500 lei cheltuiti in doua zile in Mamaia nu-i tot una cu 700 lei pentru o zi in Delta? De fapt de fiecare data cand am fost in Delta am cheltuit dublu fata de Mamaia. Asta ca turist veritabil ca daca stai la cort si-ti "prinzi" singur mancarea.....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de iordanoglu în data de 20.08.2018, 16:45)
Diferenta este ca scapi de mizeria din Mamaia si de aglomeratia de pe litoral.