Kaspersky Lab: "Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos"

Ziarul BURSA #Companii / 28 aprilie 2016

Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit cu sau fără ajutorul unui program malware, printre cauzele acestui fenomen fiind utilizarea de software învechit şi nesigur, precum sistemul de operare Windows XP, sunt de părere experţii Kaspersky Lab, care au realizat o cercetare pe acest segment.

Potrivit specialiştilor citaţi de Agerpres, timp de mai mulţi ani, cea mai mare ameninţare pentru utilizatorii şi deţinătorii de ATM-uri erau aparatele de tip "skimmers" - dispozitive ataşate unui ATM pentru a fura datele de pe benzile magnetice ale cardurilor.

După ce, în 2014, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit Tyupkin - unul dintre cele mai cunoscute exemple de malware pentru ATM-uri, în 2015 a apărut în peisaj gruparea Carbanak, care, printre altele, era capabilă să dea lovituri asupra bancomatelor, compromiţând întreaga infrastructură bancară.

Ulterior, în baza unui cercetări efectuate recent, specialiştii în securitate cibernetică ai companiei producătoare de soluţii dedicate au demonstrat că atacurile malware împotriva ATM-urilor sunt posibile din cauza mai multor probleme de securitate.

"În primul rând, toate bancomatele sunt computere care funcţionează cu sisteme de operare învechite, cum este Windows XP. Astfel, bancomatele sunt vulnerabile la infectarea cu malware pentru PC şi la atacuri prin intermediul exploit-urilor. În marea majoritate a cazurilor, programele speciale care permit PC-urilor să interacţioneze cu infrastructura bancară şi cu unităţile hardware, cu procesarea numerarului şi a cardurilor, sunt bazate pe standarde XFS (eXtensions for Financial Services). Aceasta este o specificaţie destul de veche şi nesigură, creată iniţial pentru a standardiza software-ul pentru ATM-uri, pentru a funcţiona pe orice echipament, indiferent de producător", se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab.

Conform rezultatelor cercetării, infractorii nu trebuie să folosească programe malware pentru a infecta un ATM sau reţeaua bancară din care face parte acesta. În acest context, dacă obţin acces fizic, fie şi parţial, la bancomat, infractorii ar putea, printre altele, să instaleze un microcomputer programat special în interiorul ATM-ului, care le va da atacatorilor acces de la distanţă la ATM sau să reconecteze ATM-ul la un fals centru de procesare.

Pentru rezolvarea acestor probleme, experţii Kaspersky Lab recomandă, în primul rând, revizuirea standardului XFS, punând accent pe siguranţă şi introducerea autentificării în doi paşi între dispozitive şi programele legitime. În al doilea rând, este necesară implementarea unei "distribuiri autentificate" pentru a exclude posibilitatea de atacuri prin intermediul unor false centre de procesare. Nu în ultimul rând, specialiştii consideră că este necesară implementarea criptării şi controlul integrităţii datelor transmise între unităţile hardware şi PC-urile din ATM-uri.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii client.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb