Kazahstan ar putea împrumuta patru miliarde dolari KMG, inclusiv pentru a refinanţa proiecte Rompetrol

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2012

Statul kazah este pregătit să împrumute patru miliarde de dolari companiei KazMunaiGaz (KMG), pe care o controlează, inclusiv pentru refinanţarea unor datorii legate de proiecte Rompetrol, a declarat, vineri, şeful fondului suveran Samruk-Kazina, Umirzak Shukeiev.

"În ultimele luni, fondul a pregătit propuneri de finanţare (a proiectelor, n.r.) KMG printr-o emisiune de obligaţiuni a Fondului Naţional în valoare de 4 miliarde de dolari şi cu maturitate în 2015", a spus Shukeiev într-o coferinţă de presă, potrivit Reuters, anunţă Mediafax.

Fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite "în principal pentru a refinanţa datorii legate de proiecte de la Kashagan şi ale Rompetrol, îmbunătăţind semnificativ situaţia financiară a KMG", a spus el.

Kazahstanul a devenit în 2005 partener în proiectul Kashagan, de la Marea Caspică, cel mai mare zăcământ petrolifer descoperit începând din anii "60. Statul kazah deţine 16,8% din proiect. Kashagan ar trebui să înceapă producţia de petrol la sfârşitul acestui an sau în primele luni din 2013.

KMG a preluat Rompetrol în 2007. În martie anul trecut, compania a anunţat că a investit circa 800 de milioane de dolari pentru modernizarea Rompetrol şi intenţionează să finalizeze procesul în 2012.

Shukeiev a declarat că propunerile de împrumuturi de la fondul suveran, care controlează active de stat în valoare de 90 miliarde de dolari, trebuie aprobate de Consiliul de Politică Economică, un organism consultativ condus de premierul Kazahstanului şi din care fac parte miniştri cu portofolii importante pentru economie şi şeful băncii naţionale.

Propunerea privind finanţarea a câştigat deja aprobarea unor membri ai consiliului, a spus el.

KMG deţine prin The Rompetrol Group şi alte companii 54,65% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a efectuat în iulie 2011 o majorare de capital prin conversia unor obligaţiuni, prin care statul român a dobândit calitatea de acţionar al companiei, cu o participaţie de 44,69%.

Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, declara la acea dată că grupul a stins complet orice datorie către statul român şi că negociază cu Guvernul preluarea participaţiei statului la grupul petrolier, la preţul pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb