Fereastra de oportunitate pentru ajungerea la un acord comercial între Statele Unite şi China, cele mai mari două economii ale lumii ce de peste un an şi jumătate au început un război economic, este pe cale să se închidă la finalul acestui an, consideră Kevin Rudd, fost prim-ministru al Australiei şi un expert în materie de China.
Kevin Rudd a precizat, într-un interviu pentru CNBC: "De-abia ce am fost la Beijing săptămâna trecută, iar atmosfera acolo este similară cu cea din Washington. Există un grup de oameni (în ambele capitale) care vor să dubleze măsurile confruntaţioniste şi să zică, în esenţă, «hai să avem un război economic total». Şi, de asemenea, există câte un grup de persoane care se întreabă dacă «nu cumva ar fi mai bine să ajungem acum la un acord comercial, având în vedere moliciunea datelor economice din China şi Statele Unite». Dar fereastra de oportunitate se închide la sfârşitul anului".
Întrebat de ce, el a notat că calendarul politic al Beijingului este critic intrând în 2020 şi că Xi Jingping este obligat să repornească economia pentru a potoli sentimentele acelor critici din Partidul Comunist Chinez (CCP) care consideră că preşedintele chinez a administrat defectuos economia şi implicit relaţia cu Statele Unite.
"Dacă nu o face are a se confrunta cu o vulnerabilitate politică. Preşedintele Trump are o problemă similară în ceea ce priveşte realegerea sa din 2020, dacă amestecă încetinirea economiei americane cu intrarea într-un an electoral", a spus Rudd.
În ceea ce priveşte poziţiile politice din cele două capitale, Rudd a adăugat: "Clasa politică din Washington pare divizată. Auzim de şedinţe informative secrete (unde se discută) despre posibilitatea de izbutinţă a celor ce sunt în favoarea ajungerii la un acord comercial acum, versus cei care favorizează un acord complet la momentul perfect. În China, autoritatea lui Xi Jingping este de importanţă capitală. Loialiştii lui îl îndeamnă în direcţia ajungerii la un acord la momentul prezent. Dar sunt şi câţiva intransigenţi (eng. hardliners) care spun «uite, avem un scenariu alternativ». Chinezii au mult mai mult spaţiu de manevră: dobânzile sunt la circa 4,25%, le pot reduce, şi au mai mult spaţiu fiscal ca să stimuleze cererea domestică".
Recent, Wall Street Journal a raportat că Beijingul caută să micşoreze numărul de subiecte de pe lista de discuţie, încercând să elimine din negocieri probleme pe care Statele Unite le văd ca fiind importante pentru "securitatea naţională", precum "problema Huawei". Demersul pare să vină ca o încercare de a sparge lungul şir al negocierilor fără succes, însă rămâne de văzut care va fi atitudinea Statelor Unite. În orice caz, la sfârşitul săptămânii trecute, consilierul pe probleme comerciale ale preşedintelui american Donald Trump, Peter Navarro, a fost aşezat în "scaunul fierbinte" într-un interviu pentru Fox Business Network, el fiind presat cu privire la importanţa/neimportanţa securităţii naţionale în discuţiile cu Beijingul. Lipsa sa de claritate şi comentarii concise pe subiect, Navarro fiind unul dintre cei mai acizi critici ai politicilor economice folosite de China, arată că subiectul încă este sub deliberare la Casa Albă. De asemenea, în presa americană au apărut informaţii potrivit cărora oficialii americani iau în considerare eliminarea anumitor tarife vamale deja aplicate în schimbul unor concesii din partea Chinei.
Totodată, Rudd a mai spus pentru CNBC că în ultima perioadă, atât Washingtonul cât şi Beijingul au făcut eforturi pentru a crea o atmosferă pozitivă pentru negocieri.
De altfel, întrebat de unde nota sa de optimism, Kevin Rudd a spus: "În balanţă, sunt optimist pentru că există o circumscripţie alcătuită din «încăpăţânaţii» celor două capitale, care înţeleg că dacă extrag comerţul din ecuaţia creşterii economice a Chinei chiar vor prăbuşi creşterea (economiei globale, implicit a Statelor Unite). Deja creşterea economică s-a diminuat cu 1%, alţii spun maximum 3%, iar apoi nu poţi să nu te întrebi cât poţi să suplimentezi (n.r. stimulezi) în direcţia opusă... Eu cred că se apropie un prag-limită de decizie...
Sub toate zgomotele politice, care sunt din plin în ambele capitale, eu cred că există o oportunitate pentru o înţelegere. Ce am văzut în ultimele zile sunt câteva semnale din partea ambelor ţări. Chinezii au amânat majorarea câtorva tarife pe lângă alte acţiuni (pozitive), iar americanii au amânat şi ei tarifele cu două săptămâni. Cred că încearcă să creeze o atmosferă pozitivă, dar la întrebarea «pot să închidă cu succes negocierile?» pot răspunde doar preşedintele Trump şi omologul său de la Beijing".
Astăzi, o delegaţie chineză va călători la Washington pentru a purta discuţii premergătoare celor la nivel înalt dintre negociatorii şefi ce urmează a avea loc în luna octombrie, pe teritoriu american. Discuţiile vor avea loc mâine, iar delegaţia chineză va fi condusă de vice-ministrul de finanţe al Chinei, Liao Min.