• Membrii Iniţiativei vor constitui un fond destinat finanţării proiectelor regionale şi dezvoltării antreprenoriatului
• Reprezentanţii Camerelor de Comerţ din cele 12 state membre au înfiinţat o reţea a acestor organisme
Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi-a deschis, ieri, la Bucureşti, lucrările celei de-a treia ediţii. Preşedintele Klaus Iohannis a deschis, ieri, Forumul de Afaceri, susţinând: "Sunt deosebit de bucuros să mă aflu aici la deschiderea primei ediţii a Forumului. Deschidem o pagină foarte importantă a Iniţiativei celor Trei Mări. O idee, un concept asumat la Varşovia devine acum realitate. Cele mai importante obiective de politică externă a statelor şi cele de securitate naţională sunt legate de obiectivele economice. Este necesar ca Iniţiativa să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi la realizarea de programe pragmatice. Reunim peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic. Forumul reprezintă primul pas pe care îl facem împreună şi va fi organizat regulat. Astfel dispunem de un instrument prin care să stimulăm proiecte de investiţii şi iniţiativa antreprenorială din zona noastră.
"Conectivitatea este coloana vertebrală a schimburilor economice între state şi a dezvoltării economice. Dorim ca proiectele să aibă un impact regional real, ele fiind în concordanţă cu politica europeană. România are potenţialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esenţial la securitatea energetică din această zonă. Mediul de afaceri poate să contribuie la succesul acestui obiectiv. Salut înfiinţarea reţelei Camerelor de Comerţ din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi vom pune, cu ocazia summitului, bazele Fondului financiar al acestei organizaţii regionale. Fondul îşi propune să cofinanţeze cu prioritate proiectele regionale".
Şeful statului a mai precizat că Iniţiativa celor Trei Mări reprezintă un factor de consolidare a parteneriatului transatlantic, un factor de sprijin regional al politicilor Uniunii Europene şi al principiilor care stau la baza NATO.
• Mediul de afaceri, implicat în cooperarea regională
Din partea mediului de afaceri, la deschiderea summitului a vorbit preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihai Daraban, care a precizat că "din punct de vedere economic, se poate deschide un spaţiu larg de cooperare în domenii extrem de variate, într-un context de creştere economică şi deschidere către investiţii şi proiecte comune. Proiecte de ordinul zecilor de miliarde de euro pot fi implementate, pe termen mediu, de comunităţile de afaceri din ţările participante".
El a subliniat că, în prezent, camerele de comerţ din cele 12 state membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, aşteaptă să-şi aducă contribuţia la implementarea acestora. Referitor la noua reţea a Camerelor de Comerţ din cadrul statelor participante la Iniţiativa celor Trei Mări, preşedintele CCIR a spus: "În general, acordul dintre camerele de comerţ subliniază în mod clar schimbul de informaţii referitor la societăţile comerciale, solvabilitatea şi bonitatea lor şi prin diseminarea oportunităţilor de afaceri. Pentru comunitatea de afaceri, aşteptarea este de a fi identificate proiectele comune şi modalităţile de finanţare a lor".
Mihai Daraban a menţionat şi dorinţa comunităţii de afaceri de a folosi oportunităţile acestei iniţiative: "Personal, sunt foarte optimist, şi aici aş vrea să remarc dorinţa comunităţilor de afaceri, de a folosi oportunităţile deschise de această excelentă cooperare politică şi de a le transforma în proiecte de dezvoltare menite să aducă mai multă prosperitate şi mai multă coeziune în această parte a Europei. Contaţi pe oamenii de afaceri, ei au această capacitate, de a utiliza oportunităţile create la nivel politic şi de a transforma viziunea în realitate".
După deschiderea summitului, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii săi: Kolinda Grabar-Kitarovic - preşedintele Croaţiei, Andrzej Duda - preşedintele Poloniei, Alexander van der Bellen - preşedintele Austriei. La întrunire a participat şi Corina Creţu, comisarul european pentru Politică regională. Ulterior, şeful statului a găzduit, aseară, la Palatul Cotroceni un eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi un dineu de gală.
Sesiunea plenară a summitului are loc astăzi şi va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. La finalul evenimentului, el va face declaraţii de presă împreună cu preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi cu Rick Perry, Secretarul de Stat pentru Energie al SUA.
• Mesaj de la Donald Trump, preşedintele SUA
Înainte de deschiderea oficială a summitului Iniţiativei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a primit o scrisoare din partea lui Donald Trump, preşedintele SUA.
În document, preşedintele american menţionează: "Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est".
Conform lui Trump, o nouă infrastructură energetică realizată de Iniţiativa celor Trei Mări este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Donald Trump a remarcat progresele României, Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Slovaciei în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte: "Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale".
La finalul mesajului său, preşedintele Donald Trump susţine că Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsura dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.
Summitul urmăreşte exprimarea susţinerii politice a statelor participante la Iniţiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei reţele a Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă, demararea demersurilor pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei.
Printre acţiunile din cadrul acestei întruniri internaţionale, la care participă peste 700 de oficiali români şi străini, se numără şi un forum de afaceri, care se va desfăşura la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Forumul este co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Obiectivul forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, startup-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.
În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.
La Forumul de Afaceri participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2018, 06:49)
Au aterizat pe aeroportul construit de Ceașcă? Au stat la o cafea în Casă Poporul construit de Ceașcă?
Pe vremea lui nea Ceașcă curentul stradal mergea acum se face economie? Industrie ioc, reclama la Engie cât casa cu fire din '70?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2018, 06:55)
Cel puțin avem șanse sp ajungem platformă energetică regională, dacă donăm resursele.
Iohannis și-a dat case tot de la stat. Furatul de la stat e ca apa vie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 18.09.2018, 11:12)
....Daca e sa discutam serios si sa nu ironizam sau sa bagatelizam acest Summit...dupa ce
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de zaza în data de 18.09.2018, 11:20)
....trebuie sa si apreciem locul tineri lui la Bucuresti .ACUM e nevoie de oameni din esalonul doi (ministri din Guvern) care sa inteleaga scopul acestei actiuni si sa stabileasca un Program Strategic si predictibil cu care sa "defilam" si sa-l sustinem.
....dar intrebarea e CU CINE ???? Ageamii si neaveniti din Guvern ...cu acestia ???
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2018, 12:26)
Experții de pe margine nu au reprezentativitate. Dacă ar câștiga alegerile, alianța Securității ar dona resursele a două zi, mai ales că s-a ținut summitul la București.
Am mai plătit și vizita lui Iohannis la casa albă cu 4 mult dolari.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de zaza în data de 18.09.2018, 12:36)
...no comment...esti pe dinafara...Anonime eu nu contest actuala coalitie ...Vorbesc de actuala componenta ( persoane ). Exista intre atatia PSD-isti oameni capabili care pot sa preia acweasta Guvernare. Ai inteles ANONIME ???
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2018, 12:43)
Există că de asta a infiltrat Securitatea cât a putut. Doi premieri competenți a pierdut SRI din PSD.