KLAUS IOHANNIS: "La temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura"

G.B
Politică / 11 septembrie 2021

Klaus Iohannis (sursa foto: Administraţia Prezidenţială)

Klaus Iohannis (sursa foto: Administraţia Prezidenţială)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi, la ceremonia de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, cu ocazia aniversării a 300 de la naşterea acestuia, că amplasarea monumentului în acest loc este "un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura", potrivit Agerpres.

"Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr", a evidenţiat şeful statului, în alocuţiunea susţinută în cadrul evenimentului.

Preşedintele a subliniat că "educaţia şi cultura mai au un rol esenţial - aşezarea unei societăţi pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanţa, munca, talentul şi integritatea să aibă un loc de cinste".

"Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti", a adăugat Iohannis.

El a mai arătat că "Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit" şi că astăzi "ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului" de acest guvernator al Transilvaniei.

"La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!", a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Anul 2021 este dedicat la Sibiu personalităţii lui Brukenthal, iar instalarea acestui monument în inima oraşului, între palatul care găzduieşte muzeul lăsat de acesta moştenire şi sediul primăriei, se înscrie într-o serie de alte manifestări culturale de omagiere a celui care este considerat un adevărat patron cultural al oraşului.

Statuia este realizată din bronz, în stil baroc, având trei metri înălţime şi cântărind peste 4,5 tone, împreună cu soclul.

Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică faţă de cea a cărturarului român Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Avram Iancu.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Criminalul brukenthal mai corect.

    1. Duminica trecuta,au murit doi romani care au facut Romania cunoscuta in intreaga lume.IVAN PATZACHIN,a uimit lumea intreaga atunci cand desi i s-a rupt pagaia a vaslit ca sa treaca linia de sosire si apoi a devenit campion olimpic,A mai adus Romaniei inca trei titluri olimpice facand Romania cunoscuta pe tot globu.ION CARAMITRU,a fost un TITAN al teatrului romanesc facand Tara cunoscuta in lume lucru care a facuto pe REGINA ANGLIEI sa il decoreze pentru piesle de teatru jucate _mai ales cele a unor autori englezi).A vazut vreun roman cum IOHANNIS si CATU ,au fost sa ii cinsteasca pe cei doi ROMANI ADEVARATI care au facut cunoscuta si respectata Romania in lume.?CATU,umbla sa FURE PNL cu ajutorul SALTIMBANCILOR din fostul PDL,iar IOHANNIS i-a ridicat STATUIE unui neamt de al lui.Daca cei doi mari Romani nu au avut parte de o cinstire din partea lui Iohannis si Catu(trebuia declarat doliu national),vedem cum se poarta cei doi cu romanii de rand,ii lasa fara pensii marite(sa moara de foame),si le mai ia si din putinii bani pe care ii mai au ca sa ii imbogateasca pe GOLANII din ENERGIE si GAZE care prin FURT,cu ajutorul Politicienilor si Justitiei au devenit STAPANI pe cele doua mari companii ,ELECTRICITATEA si GAZUL,care sunt PRODUSUL MUNCII ROMANILOR de rand care le-au construit cu mari sacrificii. Asa ca IOHANNIS si CATU,nu da doi bani pe POPORUL ROMAN,ei,slujind INTERESELE STAPANILOR care i-au numit in functiile pe care le ocupa. BRAVOS NATIUNE.!

    Mutul dezveleste statui in loc sa ceara PLAFONAREA PRETURILOR la Energie si gaze ca sa nu fie saraciti romanii de facturi uriase si cresterea tuturor preturilor...

    1. Baronul KLAUS WERNER IOHANNIS,i-a ridicat statuie BARONULULI SAMUEL von BRUKENTHAL. Neamtul IOHANNIS,urmeaza sa ii rifice o STATUIE la SIBIU si lui ADOLF HITLER. Cred ca fostii conducatori ai Romanilor din cele trei provincii Romanesti,adica Mircea cel BATRAN, STEFAN cel MARE,VLAD TEPES ,MIHAI VITEAZU,se rasucesc in morminte cand vad ca ei care au luptat pentru pastrarea NATIEI ROMANE, sunt uitati de GROFUL NEAMT care isi cinsteste inaintasi ,transformand Romania in COLONIE.Romanii,danseaza LAMBADA si asteapta ca la iarna sa se culce la OPAIT si ca sa se incalzeasca vor face copii,care apoi vor fi vanduti strainilor. Nui asa ca suntem o TARA de oameni vesel;i si intelepti.?

    .....spune-i asta lui Supercitu..

    Ar trebui sa-i dam lui Citu la TEMELIE...

    1. la urmatoarele alegeri am sa votez AUR ca sa le dau la temelie PNL+ PSD asa cum zice Iohannis...

      ....la temelie)))))

      .. 

      si sustinatorului sau Ciolacu!

    Iohannis il tine in brate pe Citu dar de Orban care l-a ajuta sa ajunga Presedinte a uitat;

    Iohannis ar putea macar sa -i zica lui Citu sa PLAFONEZE Preturile la Energie si gaze ; dar ce-i pasa MUTULUI?!  

    Il doare in cot de populatia Romaniei care va fi ruinata de aceste cresteri ale preturilor....

    El dezveleste statui.:macar daca dezvelea statuia lui VLAD TEPES. 

    1. In cazul lui Orban e tradarea cat casa...despre ce vorbim....Citu sustinut de Iohannis va fi GROPARUL PNL-ului!

    La temelieee....Citu si Iohannis la temelie)))))))

    1. ai uitat sa zici si de tradatorul Ciolacu.

      Este vorba in articol despre un ciumete care spune tampenii non stop, acum si la statuia crimunalului bruk. Ciumetele face echipa cu citu, criminal economic

    Oare, în ultimii 10 ani Iohannis a citit măcar o carte? Nu pare genul de om înclinat spre lecturi!

    educatie si cultura la un biet profesoras de fizica. la base stim ca a citit ani de zile aceiasi carte....oare dulapul ce carte a citit ultima data? si mai ales.....cand? da o dovada crasa de limitare intelectuala.....daca isi mai aduce aminte cineva replica celebra......"ghinion"!!...... cu care a devenit guvernator in colonie!

    FANTASTIC LUCRU, CULTURĂ , EDUCAȚIE ??? : AM AVEA ȘI NOI SAVANȚI SĂ NE TRADUCĂ FORMULA CHIMICĂ A VIRUSULUI ȘI A VACCINULUI . AICI CEAȚĂ !!!

    Plavanul nu are de niciuna.

    DIN PACATE SE DUC IN JOS. CUM RAMANE CU GUVERNAREA BUNA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb