România îşi propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de pes-te 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse re-generabile, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis duminică, după ce România a intrat în Alianţa Solară Internaţională, conform news.ro.
"Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianţei Solare Internaţionale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va creşte securitatea energetică a ţării noastre. alianţa Solară Internaţională a fost fondată în marja COP21 la Paris graţie eforturilor vizionare ale Indiei şi Franţei, pentru care suntem cu toţii recunoscători. Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea faţă de celelalte ţări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii". a declarat Iohannis în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianţa Solară Internaţională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.
El s-a declarat convins că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.
"România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De ase-menea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare. Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioa-se privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-şi creşte capacitatea in-stalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris", a subliniat preşedintele.
În opinia sa, o ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri.
"România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii. Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclu-siv foşti mineri. De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm îm-preună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens", a afirmat Klaus Iohannis.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 11:45)
Prima data rezolvati adevaratele probleme :
Ministrul Dezvoltării: 70% din localități nu sunt racordate la
rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 12:01)
Electrica sa investească în rețele. Nu in salariile directorilor.
Știți ca.nu au dat facturi la prosumatori de un an și jumătate?
Ministrul energiei= zero
anre= zero
Ambii de la PNL...
Și au fost cei care au crescut preturi necontrolat.
Zice Ciolocul ca subvenționează.
Poate la populație.
La agenți ec nu. Acolo , aceeași populatie vede în prețul din supermarket, la detergent, la pasta de dinți, la medicamente creșterea.
Jaf
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de alice în data de 03.12.2023, 20:14)
Chiar asa.Ce capitalism e asta? Asta seara l-am auzit pe Burduja spunand ca prosumatorii ar trebui penalizati ca produc intentionat mai mult decat consuma.Nu mi-a venit sa-mi cred urechilor.Adeca-i deranjaza pe baietii destepti la buzunar.Adica-n capitalismul romanesc cresterea ofertei nu se traduce-n scadere de pret la consumator ca nu mai face nici statul bani jumulindu-ne pe noi,Unde mai pui ca scade si cererea pt ca prosumatorii devin prosumatori dupa ce-si asigura singuri necesarul de curent !!!Unde-sbosorogii aia de la Europa Linera care ne tineau lectii de capitalism amu-s 30 de ani? Un rahat.Minciunile capitaliste-s verisoare primare cu alea comuniste !
3. viitorul nostru al tuturor
(mesaj trimis de esop în data de 03.12.2023, 13:35)
Romania se afla pe drumul cel bun .Multumita Presedintelui Iohannis avem acum forta militara necesara de a deveni o natiune puternica .Parteneriatele cu SUA si Franta ,Trilaterala , Ucraina ,Romania si Rep .Moldova , diversificarea obtinerii energiei din surse multiple , noile reactoare mini modulare ,refacerea legaturilor cu Africa , ajutorul oferit Ucrainei , punerea in valoare a Aliantei PNL PSD ce a stabilizat tara , scoaterea din jocul politic al unor fosti reprezentanti la virf al unor partide , iminenta intrare in Schengen ,inarmarea fara precedent ,obtinerea banilor din PNRR, obtinerea fondurilor europene pentru dezvoltare , legile noi ale invatamintului , eliminarea aparitiei Enclavei numita Tinut Secuiesc , modernizarea drumurilor si cresterea extraordinara a numarului de km de autostrada ,marirea pensiilor ce asigura protectie celor defavorizati , modificarile din legile justitiei , cresterea fara precedent a PIB, toate la un loc fac din Romania o mare putere economico - militara in zona .sa ne bucuram .Niciodata romania nu a avut aqceste nivel al dezvoltarii .Nu uitati magazinele goale fara de marfa si restaurantele fara de vin asa cum era nu cu multa vreme in urma .Unii nostalgici , inbuibatii PCR,le duc inca dorul .Ei aveau ce minca noi nu .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 14:10)
Jaf la drumul mare: bani din PNRR pentru regimul Zelensky,
Sub pretextul stupid că România a avut creștere economică în 2022,
adică au venit mai mulți bani la buget din pricina inflației, în timp ce nivelul de trai al populației a scăzut abrupt – Comisia Europeană a decis să ne penalizeze cu 2,1 miliarde euro din suma totală promisă prin PNRR.
Probabil că ar fi mult mai onest din partea partenerilor noștri strategici să ne spună foarte direct: vreți să rămâneți în NATO? Ok, vă costă 3 miliarde de dolari pe an, cotizație de membru. Iar taxa de protecție se va actualiza cu rata inflației din SUA.Ce depășește 3 miliarde se cheamă furt. Tâlhărie. Jaf la drumul mare.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 15:08)
Este o falsa idee . Nu stii cum functioneaza PNRR.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 16:42)
1.Forța militară, armament modern=depindem de furnizori, pot mari preturile la piesele de schimb cum și când vor, deci suntem dependenți și îndatorați.
2. Diversificarea sursei de energie = cumpărăm mai scump decât cumpăram de la ruși și din cauza prețului energiei produsele finite s-au scumpit pe care le suporta clientul final, adică populația. Reactoarele mini modulare o sa fie testate în romanica, deci o sa fim cobai de test, daca funcționează bine, daca nu asta e.
3. Relațiile comerciale refacute cu Africa, puteau să fie făcute online, oricum transportul costa prea mult, nu este ecologic.
4. Alianța PNL-PSD probabil a fost cea mai mare trădare de după revoluție, PNL a câștigat numai pentru că avut mesajul anti PSD.
5.Asa zisul Tinutul Secuiesc nu pleacă niciunde, dar oamenii de acolo s-au săturat de furaciune, de minciuni, de lipsa investițiilor, de salarii mici, au aproape cele mai mici venituri și din cauza reliefului și a prețului energiei procentual trebuie să plătească mult mai mult pentru căldură decât în alte părți, deci puterea de cumpărare mai mica, salariul mediu se situează undeva la 3400-3600 RON, cu 1000-1500 mai puțin decât salariul mediu national.
6. Cred că este o gluma proasta daca vorbim de cati km de autostrăzi se preda și la ce calitate, daca ne gândim că toate materialele se găsesc în țară, prețul pe km este aproape dublu decât în Occident și calitatea și timpul de execuție lasă mult de dorit.
7. Mărirea pensiilor, salariilor bugetarilor s-au făcut din pix, s-au promis niste procente care nu poate fi susținut de economia slabă pe care avem, dar care o să producă inflație, mariri de taxe și impozite, vezi impozitul pe dividende, TVA la cumpărarea locuințelor, etc.
8. Despre reforma în învățământ nu avem ce vorbi, parca fiecare ministru vrea să distrugă învățământul cu ce modificări aduce, trebuie schimbat programa școlară începând de la școala 0, trebuie reintroduse școlile profesionale, de profil, imediat nu mai găsim un meseriaș care sa bata un cui, sa dea o gaura in perete fără să nimerească o țeavă sau o conductă. Ce sa mai vorbim de inginerie, de agricultură, de inovație în afara de IT, etc .
9. Magazinele sunt pline cu alimente de import, contaminați cu diferite chimicale, fără gust. Daca de mâine importul de alimente ar intra sub sancțiuni, într-o săptămână am face foamea, atât de dependenți suntem de alții .
10. România așa de mult s-a dezvoltat că trenurile circulă mai încet ca acum 109 de ani circulau locomotivele cu aburi. Am vrut să fac programare la raze la stat și timpul de așteptare este 5 săptămâni cu co-plata, până la urmă am făcut la privat , drogații omoară oamenii nevinovați, etc.
3.4. viitorul (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de esop în data de 03.12.2023, 18:53)
1)Nu stii nici macar ce contin contractele facute la achizitia de armament si nu intelegi care este partea noastra de contributie intr-un sistem unitar numit NATO.
2)Vad ca nu stii care este mixul energetic in Romania si nici ce inseamna energia nucleara mini modulara.
3)Esti in eroare .Inventezi .Presedintele a trasmis nu numai ceea ce Romania doreste .
4)Nu stii in ce situatie politica si militara ne aflam .Ai ramas agatat in timp .
5)O Enclava nu pleca niciodata dar permite ocupantilor ce devin legal „Tinut” sa isi puna in aplicare conform unui simplu referendum tot ceea ce doresc inclusiv militar.
6)Esti intr-o dubla eroare .Preturile sunt mici iar calitatea este verificata .Nu se pot fura bani .Nu stii regulile din PNRR si vorbesti in totala necunostinta de cauza .
7)Nu asa functioneaza legea pensiilor .O data ce procentul asigurat noilor legi creste ele pot fi implementate rapid chiar daca in paralel unii vor pierde sume la investitii sau se vor desfiinta sau vinde anumite entitati economice ce apartin statului .
8)Nu cunosti legea doar iti dai cu parerea .
9)Daca nu ai aflat inca ne aflam in UE si beneficiem de toate avantajele economice inclusiv de retelele de producere , transport sau depozitare si vinzare a marfurilor altfel eram ca pe vremea lui Ceausescu .Galantarele erau goale ..Daca nu iti place ceva nu cumpara .
10)Drogatii omoara oameni nevinovati dar prostia te doare rau se pare
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 20:29)
Fabulezi, imediat spui că ăia din inima țării, la sute de km de orice granița, daca vorbim din punct de vedere militar incercuiți, captivi , carora se poate tăia oricând transportul sunt atât de nebuni sau prosti sa riște un conflict militar. Sa nu mă vorbim că nu se mai face nici armata de vreo 20 de ani, ce șansă ar avea împotriva forțelor armate Române înarmați cu ultima tehnologie NATO de care a făcut rost Johanis.
4. mincinosu!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 16:21)
si mie mi se spune ca daca pun din banii mei prea multe panouri pe casa, se destabilizeaza reteaua, ia foc infrastructura, catrierul, orasul, tara ...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2023, 18:24)
8 gw inseamna echivalentul a vreo 12 reactoare de la cernavoda, ori unul singur asigura aproximativ 8-10% din consum. asa pe scurt cifre halucinante, neancorate in realitate. citeam acum cateva zile raportul curtii de conturi pe tema asta si ce scriau aia acolo ....fata de ce viseaza primul cetatean al tarii e ca in star trek.
pana si dumnezeu in bancul ala a zis ca va fi, dar nu in timpul mandatului lui.