Preşedintele Klaus Iohannis a spus, astăzi la lansarea dezbaterii naţionale despre viitorul Europei, că proiectul european este unul de succes, însă "trebuie să recunoaştem că vocea UE în plan global este una mică". Preşedintele a amintit că relaţia transatlantică este vitală atât pentru Româna cât şi pentru Uniunea Europeană, potrivit Digi24.
Klaus Iohannis a precizat că politica externă a unui stat este "cea mai importantă piatră din coroana suveranităţii" şi că pentru România este de o importanţă vitală.
"Politica externă este un atribut naţional. Este cea mai importantă piatră din coroana suveranităţii. Nu sunt semne că statele din UE ar dori să renunţe la o politică externă. Pentru România şi pentru mine aceste chestiuni sunt de o importanţă vitală. Din acest motiv am cultivat şi cultivăm relaţii care sunt benefice pentru România şi ne asigură securitatea naţională, cum este parteneriatul cu SUA", a declarat preşedintele.
Acesta a vorbit despre importanţa apartenenţei la UE, însă a transmis că relaţia transatlantică este "coloana vertebrală a civilizaţiei".
"În plan economic, dacă vorbim de securitatea economică, apartenenţa la UE este clar ceea ce vine în sprijinul economiei româneşti. Se simte în buzunarul fiecărui român. Relaţia transatlantică este coloana vertebrală a civilizaţiei, a culturii democratice în care trăim. Aceste lucruri nu pot fi înlocuite prin nimic. Şi relaţia transatlantică pentru noi este vitală. Este la fel de valabil şi pentru UE. Am salutat expres noua abordare a relaţiei transatlantice", a spus Iohannis.
Preşedintele a transmis cu ocazia lansării dezbaterii naţionale despre viitorul Europei că UE este un proiect de succes, dar Uniunea nu se descurcă prea bine cu crizele externe.
"Suntem în UE fiindcă noi credem în acest proiect, este un proiect de mare succes şi de multe ori uităm să vorbim despre aceste lucruri şi lăsăm spaţiul deschis populiştilor şi euroscepticilor care strigă foarte tare dar nu realizează lucruri. Nu vedem un populist care face să funcţioneze mai bine o economie.
Însă, dacă ne uităm în jur vedem că UE este un succes în domeniul economic, în domeniul colaborării sper şi în domeniul gestionării crizelor. Dar din păcate dacă ne uităm la greutatea globală a UE trebuie să recunoaştem că vocea UE în plan global este una mică. Putem să ne uităm la crizele care sunt la pragul uşii noastre. Siria-UE în acea ecuaţie nu a contat. Nordul Africii, cu toate crizele, să nu mai vorbim de alte crize în zone mai îndepărtate", a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele este de părere că "nu trebuie să renunţăm foarte repede la politica externă naţională, dar să fim conştienţi că dacă UE vrea să aibă greutate atunci trebuie să lucrăm mult mai mult împreună şi să avem o politică externă şi de securitate comună."
1. Un Plavan atat de simplu, dupa vorba, dupa soft!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 13.07.2021, 21:37)
Plavane, atata timp cat nu vorbesti liber si citesti de pe foi sau de pe prompterul ala urias, in limbajul de lemn a marxismului european, tot analfabet functional se cheama ca esti, dar unul antinational, pt ca romanismul si marxismul n-au avut niciodata ceva in comun !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 04:38)
plecand de la "spaţiul deschis populiştilor şi euroscepticilor care strigă foarte tare dar nu realizează lucrur"
si adaugand efectele relatiei cu partenerul transatlantic in ce postura ne situam?
in plan statal oferim mult si nu stiu cat primim (oare balanta comerciala in ce sens este inclinata???)
in plan privat incercam ceva dar suntem la inceputuri!
pana nu eliminam din gandire si comportament nastrusnicia conf careia noi nu ne vindem tara ci o dam pe gratis prea mult nu o sa evoluam in sens ascendent
situatia se datoreaza exclusiv clasei politice, inclusiv a celei aflate in prezent la carma tarii
daca vreti rezultatele ganditi altfel si actionati in consecinta!
altfel lozincile vanturate nu au nici o valoare!!!