Kommersant: Rusia analizează posibilitatea interzicerii exporturilor de motorină

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2024

Kommersant: Rusia analizează posibilitatea interzicerii exporturilor de motorină

English Version

Guvernul rus analizează posibilitatea de a interzice exporturile de motorină, din cauza creşterii preţurilor pe piaţa internă, informează un articol publicat ieri în cotidianul financiar Kommersant, care citează mai multe surse oficiale, transmite Reuters.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de motorină prin intermediul navelor, fiind urmată îndeaproape de SUA.

Motorina este principalul produs petrolier exportat de Rusia, cu o cantitate de aproximativ 35 milioane de tone pe an, din care aproape trei sferturi sunt livrate via conducte, notează Agerpres.

De la intrarea în vigoare a embargoului UE privind importurile de produse petroliere ruseşti, în luna februarie 2023, livrările de motorină rusească au fost redirecţionate spre Brazilia, Turcia, ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu precum şi spre transferurile de pe o navă pe alta.

Potrivit Kommersant, preţul la care se tranzacţionează motorina în partea europeană a Rusiei a crescut cu o cincime, până la 62.000 de ruble (176,35 dolari) pe tonă. Preţurile angro sunt aşteptate să crească pe fondul cererii mari venite din partea fermierilor, în sezonul de recoltare, precum şi al lucrărilor de mentenanţă la rafinării.

Rusia a suspendat exporturile de motorină şi în toamna anului trecut, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, dar ulterior a livrat livrările prin conducte.

În paralel, Rusia restricţionează şi exporturile de benzină şi urmează ca, începând de la 1 august, să reintroducă un embargou privind exporturile de benzină.

Una dintre sursele citate de Kommersant a spus că exporturile de motorină ar putea fi interzise, dacă preţurile vor creşte brusc, dar nu a fost luată încă o decizie.

Consiliul UE a prelungit sancţiunile economice împotriva Rusiei

Consiliul Uniunii Europene a prelungit luni, pentru şase luni, până la 31 ianuarie 2025, măsurile restrictive contra Rusiei, având în vedere continuarea acţiunilor Moscovei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, indică un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu, citat de Agerpres.

Aceste sancţiuni, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, sancţiunile cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricţii privind comerţul, sectorul financiar, tehnologia şi produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile şi produsele de lux. Acestea acoperă, de asemenea, o interdicţie privind importul sau transferul de ţiţei transportat pe mare şi de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse şi suspendarea activităţilor şi a licenţelor de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, măsurile specifice permit UE să combată ocolirea sancţiunilor.

Atât timp cât acţiunile ilegale ale Federaţiei Ruse continuă să încalce interdicţia privind folosirea forţei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a obligaţiilor prevăzute de dreptul internaţional, este oportun să se menţină în vigoare toate măsurile impuse de UE şi să se ia măsuri suplimentare, dacă este necesar.

Pe lângă sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Printre acestea se numără restricţii privind relaţiile economice cu Crimeea şi oraşul Sevastopol, anexate ilegal, precum şi cu zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din districtele Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie, dar şi măsuri restrictive individuale (îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie) împotriva a numeroase persoane şi entităţi, precum şi măsuri diplomatice.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 14 pachete de sancţiuni fără precedent şi de mare impact ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit sursei citate.

În concluziile sale din data de 27 iunie 2024, Consiliul European şi-a reiterat sprijinul continuu pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional şi a reconfirmat angajamentul ferm al UE de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic Ucrainei. De asemenea, Consiliul European a condamnat cu fermitate escaladarea recentă a ostilităţilor de către Rusia, în special intensificarea în continuare a atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile şi esenţiale, mai ales în sectorul energetic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Productia de motorina si benzina a rafinariilor rusesti este afectata in proportie de 25-30% de atacurile ucrainene cu drone. Majoritatea reparatiilor nu pot fi facute pe termen scurt datorita complexitatii si pentru ca nu se pot importa instalatiile afectate.

    Scaderea productiei de rafinare insemna ca Rusia, ca sa nu-si inchida sondele, trebuie sa exporte mai mult titei ceea ce poate duce la scaderea pretului Brent.  

    Marea necunoscuta pentru pretul Brent este cand va incepe Occidentul sa sanctioneze masiv petrolierele rusesti de titei.

    Nu stiu daca are vreo legatura cu motorina, sau rafinariile sau cu cash ul care vine sau nu vine in Rusia, sau cu unii magnati din petrol care au mai cazut de la derestre dar, ieri:

    Valentina Bondarenko, un economist de top al Rusiei, a murit la vârsta de 82 de ani după ce a căzut de la fereastra apartamentului său din Moscova, a anunțat marți presa rusă de stat. 

    1. Reîncepe sezonul sinuciderilor!

      Sunt trădători. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb