KONIECZNY, DESPRE CONSECINŢELE PREZIDENŢIALELOR: "România surprinde pozitiv, dar rămân în continuare provocări"

V.B.
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 decembrie 2014

După alegerile prezidenţiale din noiembrie şi victoria "surprinzătoare" a lui Klaus Iohannis, a existat o evoluţie-cheie pe care investitorii semnificativi din piaţă şi-ar dori dori să o vadă: anume, ca guvernul să se angajeze că va reduce deficitul şi că va semna un nou acord de împrumut cu FMI în 2015, susţine Greg Konieczny (vice-preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager de fond al Fondului Proprietatea).

Dacă un acord va fi semnat în urma negocierilor dintre guven şi FMI în această săptămână, acesta va impulsiona în continuare România să implementeze reforme şi să crească predictibilitatea fiscală, scrie Konieczny, într-un articol pentru blogul "Beyondbrics" al Financial Times, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Acest lucru va fi pozitiv pentru ţară şi economia sa, doarece ar creşte în mod semnificativ încrederea investitorilor şi, prin disciplină fiscală, ar putea aduce reforme structurale - inclusiv în întreprinderile de stat - şi o absorbţie mai bună a fondurilor UE, ar putea duce chiar şi la o creştere a PIB-ului de 5 procente, comparativ cu circa 3 procente în prezent", punctează oficialul Templeton Emerging Markets Group.

Domnia sa invocă şi alte motive pentru a fi "bullish" (cu aşteptări privind creşterea cotaţiilor bursiere) în ceea ce priveşte România.

Astfel, "al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie, în care Iohannis, un liberal de dreapta şi primarul oraşului transilvănean Sibiu din ultimii 14 ani, i-a surprins pe mulţi obţinând victoria împotriva rivalului său Victor Ponta, actualul prim-ministru de stânga şi reprezintă o evoluţie pozitivă care ar trebui să reînnoiască interesul investitorilor pentru ţară, din mai multe motive", consideră Greg Konieczny, amintind de prezenţa la vot (de peste 62%), cea mai ridicată din ţara noastră din ultimii 18 ani, prezenţă care "ar trebui să confere o legitimitate puternică mandatului lui Iohannis şi să îl ajute să îşi implementeze programul de reforme".

"Prezenţa la vot, mai ridicată în mod special în rândul alegătorilor tineri, arată că românii au înţeles importanţa votului pentru a-şi impune voinţa şi a consolida fundamentele democratice ale României", este de părere Konieczny.

În al doilea rând, opinează managerul de fond al FP, programul electoral cu care Iohannis a fost ales conţine "mesaje pozitive clare pentru mediul de afaceri, cu accent pe dezvoltarea pieţei de capital, despre care el consideră că reprezintă o «direcţie strategică»".

"Măsuri specifice pentru înlăturarea baierelor din calea dezvoltării pieţei de capital şi pentru depunerea tuturor eforturilor pentru a o reclasifica de la statutul de piaţă de frontieră la piaţă emergentă reprezintă alte motive pentru optimism", detaliază omul de afaceri.

Cu toate acestea, punctează reprezentantul Fondului Proprietatea, este important ca preşedintele să colaboreze eficient cu Guvernul.

"Cu alegeri parlamentare programate abia în toamna lui 2016, Iohannis va trebui să lucreze până atunci cu un guvern cu puteri executive condus de Ponta, contracandidatul său în alegeri. Deşi realizările guvernului de când a preluat puterea trebuie luate în considerare, colaborarea pe viitor dintre preşedinte şi prim-ministru va fi necesară pentru a menţine România pe calea creşterii economice şi a dezvoltării şi pentru a promova un mediu de afaceri mai transparent, printr-un angajament faţă de reforme, disciplină fiscală şi lupta împotriva corupţiei", mai scrie Greg Konieczny.

Managerul de fond este de părere că va fi esenţial pentru noul preşedinte "să colaboreze îndeaproape cu toate părţile interesate pentru a promova dezvoltarea pieţei de capital locale şi pentru a spori transparenţa şi o mai bună guvernanţă în întreprinderile de stat".

"Sperăm, de asemenea, că Iohannis se va dovedi un susţinător al privatizărilor prin intermediul bursei, şi că va depune eforturi pentru a face din ţara sa un loc şi mai sigur pentru investiţii, dezvoltarea de noi afaceri şi în cele din urmă creşterea nivelului de trai din România", conchide Konieczny.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb