Kovesi, învinuită într-un nou dosar

Ziarul BURSA #Politică / 8 martie 2019

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

"Nu am avut acces la acuzaţii", a declarat fosta şefă a DNA, după audierile de ieri

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a fost citată ieri, la Secţia pentru Investigarea Magistraţilor, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, iar după mai multe ore de audieri, le-a spus jurnaliştilor că nu a putut să dea declaraţii pentru că nu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile din dosar.

Kovesi a declarat: "Am făcut cerere de consultare a dosarului. A fost stabilit termen de consultare 8-14 martie. Astăzi am fost în imposibilitate de a da declaraţie pentru că nu am avut acces la acuzaţii. Mi s-a spus că trebuie să rămân în birou. Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia. Mi s-a zis că nu, şi mi s-a spus că sunt acuzată într-un alt dosar".

În opinia sa, toate acuzaţiile care i se aduc "sunt nişte fabulaţii" şi de aceea ar fi vrut să lămurească ieri "toată această situaţie".

Fosta şefă a DNA a mai afirmat: "Nu sunt vinovată de faptele care mi se impută. O să dovedesc că sunt nevinovată, o să mă apăr. Toată această campanie are legătură cu candidatura mea (n.r. la funcţia de procuror-şef al Parchetului European). (...) Nu am fost citată legal. Nu mi s-au respectat drepturile. Oricând pot să explic ceea ce am făcut. Sunt nişte fabulaţii pe care o să mă străduiesc să le clarific cât mai repede cu putinţă".

În opinia sa, "totul este o înscenare" menită să o împiedice să ocupe poziţia de procuror-şef european.

Anterior ieşirii fostei şefe a DNA de la audieri, unele surse citate de un post tv declarau că Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub urmărire penală într-un al doilea dosar, în care sunt implicaţi şi procurorii de la DNA Ploieşti.

Kovesi a mai fost chemată pe 15 februarie în dosarul amintit, însă atunci nu a fost audiată, deoarece a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, dar şi a şefului Secţiei, Gheorghe Stan, invocând "afectarea imparţialităţii".

Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care procurorul general Augustin Lazăr a respins şi recuzarea lui Gheorghe Stan.

Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, care susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea fostului director al FNI, Nicolae Popa, cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exis­ta un mandat internaţional de arestare.

Tudorel Toader, într-o scrisoare către Financial Times: "Kovesi nu trebuie numită în fruntea Parchetului European"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, ieri, către publicaţia Financial Times, o scrisoare în care susţine că Laura Codruţa Kovesi nu trebuie numită în fruntea Parchetului European, iar conform Agerpres, vicepremierul Daniel Suciu a declarat că Guvernul îşi asumă această scrisoare.

Sub titlul "Coerciţia în campania anticorupţie din România", Tudorel Toader a prezentat motivele pentru care nu crede că fosta şefă DNA este potrivită pentru postul de procuror-şef european. Scrisoarea lui Toader este prezentată ca răspuns la un editorial publicat în 28 februarie, de Financial Times, cu titilul "Femeia potrivită pentru a fi procuror-şef european", care susţinea că UE nu trebuie să cedeze solicitărilor României şi că trebuie să o numească în funcţie pe Kovesi.

"Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruţa Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi la postul de procuror-şef în nou creatul Birou al Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori şi alte surse credibile - ea nu ar trebui numită în această poziţie de importanţă vitală", a scris Toader.

Domnia sa spune că revocarea lui Kovesi nu a fost determinată de faptul că DNA viza politicienii corupţi, ci pentru că DNA încălca legea, aşa cum a indicat şi Curtea Constituţională.

Ieri, Daniel Suciu a declarat: "Scrisoarea domnului minis­tru Tudorel Toader reflectă exact realitatea sistemului judiciar din România, este o oglindă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în sistemul judiciar. Este asumată de către Guvernul României, toate informaţiile sunt veridice şi sunt întru totul de acord cu cele menţionate acolo. Până la urmă, cred că absolut toată lumea trebuie să afle ce s-a întâmplat, nu doar o parte sau alta. Nu am văzut pe alţii să fie extrem de scandalizaţi când în DNA exista o secţie specială de urmărire a magistraţilor şi această secţie a produs peste 3.200 de dosare făcute procurorilor şi judecătorilor. Spuneţi-mi dumneavoastră dacă acest instrument numit secţie specială din DNA nu se poate constitui într-o formă de presiune şi de şantajare a unor magistraţi".

Ieri, reprezentanţii DNA au trimis o adresă către Financial Times pentru a rectifica "unele informaţii nereale" trans­mise de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în scrisoarea către publicaţie, potrivit news.ro. Între aceste informaţii sunt cele privind numărul de dosare preluate de la DNA de nou-înfiinţata Secţie specială pentru magistraţi, şi cele privind numărul de investigaţii faţă de magistraţi deschise în mandatul Laurei Codruţa Kovesi.

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European a decis, ieri, echipa de negociere care va susţine poziţia Legislativului în ceea ce priveşte procurorul-şef european.

Negocierile din partea PPE pentru stabilirea echipei au fost purtate de europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu, cel care a şi propus formula adoptată de conferinţa preşedinţilor. Echipa de negociere a Parlamentului urmează să discute cu Consiliul UE numirea noului şef al Parchetului European.

Negocierile sunt necesare pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean - Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Fără penali în funcții publice!

    Cat de penibila poate sa fie fosta sefa a politiei politice bashisto-iohanniste, si cate abuzuri a putut sa orchestreze in mai mult de un deceniu de activitate infractionala de tip mafiot !

    Iar acum, drept rasplata dupa toata aceste abuzuri si ilegalitati, toata Europa e moarta dupa ea s-o inscauneze in fruntea parchetului european, probabil ca sa organizeze politia politica a PPE la nivel european. 

    1. Europei a început să-i placă modul de funcționare a justiției din România

      Sau, doar, mai simplu, voi sunteti niste infractori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb