Krichbaum: "Secţiile din afara României au primit indicaţii de la Bucureşti să împiedice votul"

Ziarul BURSA #Politică / 4 noiembrie 2014

Corlăţean: "Reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat la secţiile de vot"

Actualizare 11:20 Mircea Dolha solicită convocarea lui Corlăţean şi a lui Stanoevici la următoarea şedinţă a Comisiei parlamentare

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor Mircea Dolha (PNL) solicită convocarea ministrului Afacerilor de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici la următoarea şedinţă a Comisiei parlamentare şi face un apel către autorităţile competente să îşi ceară public scuze pentru modul de desfăşurare a scrutinului de duminică la secţiile de vot din străinătate.

"Cu privire la umilinţele la care au fost supuşi zeci de mii de concetăţeni aflaţi în afara graniţelor ţării şi al cărui vot a fost blocat duminică cu intenţie de către actuala Putere, fac un apel către autorităţile competente să îşi ceară public scuze pentru o situaţie fără precedent. Totodată, după mai multe consultări şi discuţii avute cu ceilalţi membri ai Comisiei, am decis să solicit convocarea ministrului Afacerilor de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la următoarea şedinţă a Comisiei parlamentare", arată Dolha într-un comunicat.

De asemenea, el solicită suplimentarea numărului de secţii de votare, al cabinelor şi al ştampilelor de vot în toate oraşele unde s-a dovedit că numărul românilor care doresc să îşi voteze preşedintele este unul important.

"Totodată, apreciez că persoanele ce se fac vinovate de cozile interminabile şi de umilinţele îndurate de românii care au aşteptat cu orele în ploaie şi frig, fără a ajunge însă să îşi exercite un drept constituţional, să fie demise sau să îşi dea demisia.

Imaginile pe care le-am urmărit cu toţii la secţiile de votare din Munchen, Londra, Viena sau Paris nu trebuie să se repete, iar în calitate de membru al Comisiei pentru comunităţile de români de pretutindeni consider că trebuie găsite soluţiile pentru ca la scrutinul din 16 noiembrie, fiecare cetăţean român care doreşte să îşi voteze preşedintele să poată să îşi exprime această opţiune într-un cadru civilizat şi în afara graniţelor ţării", a adăugat deputatul PNL.

---

Actualizare 08:35 Românii au protestat din nou, la Paris, faţă de îngrădirea dreptului la vot

Aproximativ 100 de români s-au strâns, luni seară, în apropiere de Ambasada României la Paris, pentru a protesta faţă de îngrădirea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Luni seara, între 18:00 şi 20:00 (ora locală), circa 100 de români s-au adunat, în ploaie, în apropiere de Ambasada României la Paris, în urma unei iniţiative lansate pe Facebook.

Aceştia au purtat steaguri şi au scandat "Dreptate şi onoare călcate în picioare!", "Nu uitaţi de ea, Constituţia!", "Dreptul la vot!".

Organizatorii protestului au obţinut autorizaţie de la autorităţile franceze pentru două ore, dar nu au avut voie să protesteze în faţa Ambasadei, ci în apropiere.

"Votul meu este un drept constituţional. Nimeni nu are dreptul să-mi îngrădească dreptul la vot. Prin acest eveniment vă invităm să luaţi atitudine indiferent de afinităţile dumneavoastra politice şi să fim uniţi pentru a ne proteja dreptul nostru constituţional", se arată în îndemnul lansat pe Facebook.

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român, se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, îşi vor putea exercita dreptul de vot.

Ambasadorul Bogdan Mazuru a ieşit abia după circa o oră să discute cu oamenii nemulţumiţi. După aproape două ore de negocieri, alegătorii au acceptat să părăsească clădirea după ce au semnat o petiţie prin care acuzau faptul că le-au fost încălcate drepturile.

La faţa locului, au ajuns şi reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.

---

Oficialităţi străine au reacţionat ieri cu privire la desfăşurarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din diaspora, în condiţiile în care mii de cetăţeni români nu au putut să-şi exercite dreptul de vot din cauza proastei organizări. Potrivit legii, Ministerul Afacerilor Externe este cel care ar fi trebuit să ofere suport logistic pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral din străinătate. Românii au protestat la Londra, Paris, Stuttgart, dar şi la Munchen.

După ce nu a fost de găsit duminică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că procesul de votare în diaspora a fost îngreunat de faptul că, în unele secţii de vot, precum New York şi Londra, reprezentanţii partidelor politice nu s-au prezentat în ziua votului, fapt ce a îngreunat procedura de vot. Titus Corlăţean a declarat că, "în ciuda acuzelor", birourile secţiilor de votare din străinătate "au procesat mult mai mulţi votanţi decât în 2009". Întrebat dacă lipsa buletinelor de vot sau a cabinelor au dus la formarea cozilor la secţii, şeful diplomaţiei a spus că "totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic".

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a spus, într-o scrisoare către Jean-Claude Jucker, preşedintele Comisiei Europene (CE), că secţiile de vot din străinătate au primit indicaţii să împiedice voturile în favoarea candidaţilor dreptei. Oficialul german a cerut preşedintelui CE să intervină pe lângă Guvernul român pentru ca turul al doilea al prezidenţialelor să aibă loc în condiţii bune.

Gunther Krichbaum a spus: "Din păcate, modul de desfăşurare a alegerilor în misiunile României din străinătate unde au fost organizate secţii de votare confirmă cele mai mari temeri ale mele. În comparaţie cu ultimele alegeri prezidenţiale din 2009, numărul secţiilor de votare în care românii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima votul a fost redus drastic. În acelaşi timp, capacităţile disponibile în secţiile de votare nu au fost adaptate situaţiei existente". Politicianul german susţine că la unele secţii de vot din diaspora "au lipsit cabine de vot, urne şi ştampile": "În consecinţă, mii de români cu drept de vot au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în faţa secţiilor de vot, dintre care mulţi nici măcar nu au reuşit să voteze înainte de închiderea urnelor la ora 21:00, ora locală. În faţa unui timp de aşteptare atât de îndelungat, mulţi dintre cei veniţi au renunţat să mai stea la coadă pentru a-şi exprima votul".

Krichbaum susţine că a văzut personal aceste probleme la secţia de vot din Stuttgart.

Gunther Krichbaum mai notează că orice observator al situaţiei politice din România poate vedea că nu a fost vorba "doar de dificultăţi aleatorii în organizatorii alegerilor, ci de o împiedicare voită a exprimării voturilor întrucât în alegerile anterioare s-a confirmat faptul că românii ce locuiesc în străinătate au tendinţa de a vota majoritar cu partidele şi candidaţii cu o orientare de centru-dreapta". "Secţiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicaţii clare de la Bucureşti în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaţilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru un stat membru al UE şi trebuie condamnat de Comisie", susţine el, citat de Mediafax.

Preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag apreciază că, dacă s-ar repeta incidentele de duminică, acest lucru ar constitui "o încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale UE, iar câştigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimare democratică".

Ambasadorul britanic, întâlnire cu Bogdan Stanoevici ca să discute despre votul de la Londra

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a anunţat ieri, pe Twitter, că s-a întâlnit cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, ca să discute în legătură cu "preocupările" legate de românii care au încercat să voteze la Londra.

Întrevederea a avut loc la solicitarea diplomatului britanic şi a avut ca subiect evenimentele de duminică de la secţiile de vot din Marea Britanie.

Peste 1.000 de români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, duminică seara, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau "sute sau o mie de persoane". El a precizat că Ambasada României din Marea Britanie nu are responsabilităţi privind derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor, aceste atribuţii revenind birourilor electorale.

El a mai spus că s-a cerut şi telefonic, şi în scris prelungirea procesului de votare, însă răspunsul, primit telefonic, a fost că legea nu permite acest lucru.

Deputatul PNL de Diaspora, Ovidiu Raeţchi: "S-a urmărit menţinerea capacităţii de vot la 10% din potenţialul real al românilor din diaspora"

Ministerul de Afaceri Externe susţine că lista finală a secţiilor de votare a fost omologată, luând ca referinţă scrutinul pentru alegerea preşedintelui din anul 2009, când au fost organizate 294 de secţii de vot. O parte din românii din Marea Britanie şi Germania, care s-au confruntat cu dificultăţi reale în exercitarea dreptului de vot în ziua de duminică, au înaintat petiţii prin care au solicitat reluarea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Deputatul PNL de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere a existat o dorinţă de a bloca votul românilor din diaspora. Acest lucru este evident la nivelul procedurii, precum şi a modului în care s-au organizat alegerile prezidenţiale recente. În Europa, au fost gândite secţii de votare puţine în zone suprapopulate. Este evident că s-a urmărit menţinerea capacităţii de vot la 10% din potenţialul real al românilor din diaspora. Un exemplu relevat pentru această stare de facto există şi în Iordania, unde există o comunitate semnificativă de români care ar fi trebuit să se deplaseze 100 de km, duminica, zi de lucru în Israel, pentru a ajunge la secţia de votare".

Pentru a evita situaţia din Iordania, în mare parte, de amplasarea nepotrivită a secţiei de votare, domnia sa a avansat propunerea de a organiza alegerile din diaspora pe durata a două zile calendaristice.

În ceea ce priveşte petiţia pe care o parte din românii cu drept de vot stabiliţi în Germania, Stuttgart, au adresat-o Guvernului, cerând reorganizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi ne-a declarat: "Este evident că votul românilor din diaspora a fost îngrădit, ceea ce constituie o faptă cu caracter penal, însă reluarea votului este un demers anevoios, deşi fezabil, într-o lume normală. Cred totuşi că diferenţa dintre cei doi candidaţi este semnificativă şi constituie o bazăs pentru exprimarea voinţei reale a electoratului în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la ora 10 la paris fregventa la vot a fost aproximativ 5 pana la 10 pe minut. la ora 14 "coada" abea sa miscat 4m.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb