"L'homme assis", un desen care este în prezent expus la Musee des beaux-arts din Budapesta, ar putea fi, potrivit unui specialist în arta Renaşterii, realizat de tânărul Michelangelo Buonarotti, potrivit Le Figaro.
Giorgio Vasari, în "Les vies des meilleurs peintres, sculpteurs et architectes", scria deja în secolul XVI că Michelangelo, un perfecţionist absolut, nu a ezitat să ardă primele opere de tinereţe, pe care le considera imperfecte.
Posibila atribuire sculptorului a unui desen intitulat "L'homme Assis", pe care l-ar fi realizat în anii 1487, la vârsta de 12 ani, este deci o revelaţie senzaţională care ar putea avea consecinţe asupra înţelegerii formării artistice a viitorului mare maestru, mai scrie Le Figaro.
Un colecţionar britanic, a cărui identitate este necunoscută, este cel care a cumpărat această lucrare, încă anonimă, de la o casă de licitaţii franceză în 1989.
"L'homme assis", desen realizat cu cerneală maro, de aproape 10 centimetri pe 20, reprezintă un bărbat îmbrăcat cu un fel de togă din Renaştere, aşezat pe un tron şi având un sceptru în mână.
Un eminent istoric de artă englez, Sir Timothy Clifford, a declarat pentru Daily Mail că el regăseşte aici o manieră caracteristică lui Michelangelo: "Cu această rotunjime a bărbiei, această linie foarte dreaptă a nasului se ştie că niciun alt elev al lui Domenico Ghirlandaio nu desena aşa".
Michelangelo Buonarroti s-a născut în 1475 într-o familie florentină ce făcea parte din mica nobilime. A lucrat ca ucenic al lui Domenico Ghirlandaio de la vârsta de 12 ani. Între anii 1490-1491, el s-a aflat sub tutela lui Bertoldo di Giovanni. Un sculptor semnificativ, Bertoldo a fost şi curator al colecţiei de antichităţi pe care Lorenzo de Medici a strâns-o pentru a spori statutul social al familiei sale. Pentru Michelangelo, acest interludiu a fost formativ. A confirmat faptul că sculptura a fost mediul pe care l-a preţuit cel mai mult.
A fost, alături de Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai importanţi artişti din perioada de vârf a Renaşterii Italiene. Geniul său universal este oglindit în pictură, desen, sculptură şi arhitectură. Totodată, Michelangelo Buonarroti a scris poezii şi sonete, mai relatează publicaţia.