LA 9 LUNI, DTZ Echinox: Stocul modern de spaţii de birouri, cu 4% mai mare

V.B.
Companii #Imobiliare / 25 noiembrie 2014

DTZ Echinox: Stocul modern de spaţii de birouri, cu 4% mai mare

În primele trei trimestre ale anului 2014, au fost livrate 8 clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 75.000 metri pătraţi. Stocul modern de spaţii de birouri a crescut în această perioadă cu 4%, ajungând la finalul T3 să totalizeze 2,12 milioane mp, potrivit unui comunicat al DTZ Echinox trimis astăzi redacţiei.

Intermediarul imobiliar estimează că, până la sfârşitul anului, stocul de spaţii de birouri de clasă A şi B va ajunge la 2,18 milioane mp, aproximativ 72% dintre spaţiile noi, programate a fi livrată în 2014, fiind deja ocupate.

Patru proiecte de birouri au fost demarate între T1 şi T3 2014, toate în zone cu rate de neocupare sub media Capitalei: Bucharest One în zona de Centru Nord, The Landmark în zona centrală de business a Bucureştilor, Hermes Business Campus - clădirea C în Pipera Sud şi AFI Business Park - fazele IV şi V în Vest.

Tot în Bucureşti, proiectele de birouri aflate momentan în construcţie, având termene de livrare în următorii doi ani, totalizează 166.000 mp. În jur de 69% din suprafaţa aflată în construcţie va fi finalizată în 2015. Printre clădirile ce vor fi predate anul viitor, se numară AFI Business Park IV şi V, Green Court - faza II şi Bucharest One.

Majoritatea proiectelor ce urmează a fi livrate anul viitor este dezvoltată în zonele de Centru Nord şi Vest, care, în ultimii ani, au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriaşi din piaţa de birouri. Mai mult de 500.000 mp de spaţii de birouri sunt momentan în diverse stadii de planificare. Cu toate acestea, pentru a obţine finanţare, cele mai multe proiecte depind de un contract solid de preînchiriere, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte activitatea de închiriere, în perioada analizată au fost tranzacţionaţi 195.000 mp. Cererea (156.000 mp) este cu 25% mai ridicată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Relocările în interiorul stocului modern însumează 73.000 mp, dintre care 55% sunt tranzacţii de preînchiriere. Cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri de clasa C în spaţii de birouri moderne) şi operaţiunile noi (deschise fie de chiriaşi existenţi, fie de companiile nou intrate în piaţă) reprezintă 83.000 mp din totalul cererii înregistrate, 16% fiind tranzacţii de preînchiriere. În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, cererea nouă este cu aproximativ 40% mai ridicată.

Mădălina Cojocaru, Head of Office Department la DTZ Echinox, a declarat: "Spre deosebire de anii anteriori (când, pentru a reduce costurile, chiriaşii luau în considerare diminuarea spaţiului ocupat), anul acesta majoritatea au optat pentru menţinerea sau extinderea metrilor pătraţi închiriaţi. De asemenea, o serie de companii localizate în centre care oferă servicii specializate de închiriere au decis să îşi reloce activităţile, optând de cele mai multe ori pentru o suprafaţă semnificativ mai mare. În baza cererilor pe care le primim din partea chiriaşilor, estimăm că această tendinţă va continua şi în trimestrele următoare".

Renegocierile şi reînnoirile de contracte însumează 39.000 mp. Acest tip de activitate a urmat o tendinţă descendentă, fiind cu 43% mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, opţiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este o variantă viabilă pentru unii dintre cei mai mari ocupanţi de spaţii de birouri, relatează DTZ Echinox.

În perioada analizată, cele mai mari tranzacţii din punct de vedere al suprafeţei au fost cele de preînchiriere. Ţinând cont de faptul că recent a fost anunţată semnarea de către Globalworth a unui contract de preînchirere de 25.000 mp pentru proiectul pe care îl va dezvolta în Pipera Sud, 2014 se anunţă a fi primul an după 2008 care înregistrează în fiecare trimestru o tranzacţie consistentă de preînchiriere, punctează intermediarul imobiliar.

Datorită creşterii semnificative a cererii de spaţii de birouri, la sfârşitul T3 2014, rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri de clasă A şi B din Capitală a ajuns la 14,5%, în scădere cu 2,2 puncte procentuale faţă de valoarea înregistrată la începutul anului. Adiţional, pe parcursul T3, au avut loc scăderi ale ratelor de neocupare în toate zonele din Bucureşti.

Cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Pipera Sud (7%), în zona centrală de business a Bucureştilor (8%) şi în cea de Vest (8%). Zona Barbu Văcărescu - Floreasca consemna, la finalul trimestrului al treilea, o rată de neocupare de 13,5%, conchide comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb