Vodafone Group Plc din Marea Britanie, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, vrea să atragă cel mult 2,8 miliarde de euro (peste 3 miliarde de dolari) prin intermediul ofertei publice iniţiale (IPO) a diviziei sale Vantage Towers, care reuneşte infrastructura sa de telecomunicaţii (turnuri de telefonie) din Europa. Oferta se desfăşoară pe Bursa de Valori din Frankfurt.
Vantage Towers, societate creată în 2020, cu sediul în Dusseldorf, Germania, are un portofoliu de aproximativ 82.000 de turnuri de telefonie mobilă în zece ţări din Europa. Listarea acestei divizii, care va avea loc în a doua parte a lunii martie, reprezintă unul dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în 2021.
Vantage intenţionează să plătească anual 60% din fluxul său de numerar liber recurent în dividende şi are în plan să distribuie 280 de milioane de euro în luna iulie pentru acest exerciţiu financiar, potrivit anunţului făcut de companie luna trecută.
Ieri, Vodafone a informat că intenţionează să vândă 88,9 milioane de acţiuni Vantage Towers la un interval de preţ cuprins între 22,50 şi 29 euro fiecare, ceea ce evaluează întreaga divizie la 11,4 - 14,7 miliarde de euro. Vodafone are opţiunea să vândă încă 22,2 milioane de acţiuni, în timp ce subscriitorii pot vinde alte 13,3 milioane de titluri ca să acopere eventualele supraalocări. Dacă acţiunile vor fi vândute la preţul de vârf al intervalului avut în vedere (29 de euro), oferta ar atrage 2,8 miliarde de euro. O astfel de sumă ar fi cea mai mare strânsă printr-un IPO european în acest an şi ar devansa listarea firmei poloneze InPost SA, care a avut loc în luna ianuarie. De asemenea, operaţiunea ar fi cel mai mare IPO al unei companii europene de telecomunicaţii, după listările Belgacom - în 2014 - şi a companiei germane Knorr Bremse - în 2018, ambele strângând câte 4,4 miliarde de dolari, conform cifrelor Refinitiv.
Vodafone a precizat că două fonduri de investiţii, Digital Colony şi RRJ, au decis să cumpere acţiuni Vantage Towers în valoare de 500 de milioane, respectiv 450 de milioane de euro. IPO-ul se va derula până la data de 17 martie, iar prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Vantage Towers va fi 18 martie. Sumele rezultate de pe urma acestei listări vor fi destinate reducerii datoriilor grupului-mamă, Vodafone.
Vodafone şi Vantage Towers au angajat BofA Securities, Morgan Stanley şi UBS coordonatori globali ai ofertei. Barclays, Berenberg, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Jefferies sunt subscriitorii globali ai IPO.
Mai multe companii de telecomunicaţii din Europa iau în considerare vânzarea infrastructurilor terestre, ţinând cont de interesul crescut al fondurilor de infrastructură pentru acest tip de active.
La mijlocul lunii februarie, grupul francez de telecomunicaţii Orange SA a anunţat că a înfiinţat o societate, denumită TOTEM, care va reuni cele aproximativ 25.500 de turnuri de telefonie mobilă din Franţa şi Spania, cele mai mari pieţe europene ale grupului. Atunci, directorul general al companiei, Stephane Richard, declara că Orange este deschis la posibile parteneriate cu rivalii europeni Vodafone şi Deutsche Telekom AG în domeniul infrastructurii de telefonie mobilă.
Vodafone Group operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere. O acţiunile Vodafone era cotată la 127,69 pence ieri, pe piaţa din Londra, la ora locală 10.49, în urcare cu 1,3% faţă de ziua anterioară.
• IPO-uri majore, aşteptate la Frankfurt
Suma estimată să fie atrasă de oferta Vantage Towers va face ca piaţa IPO-urilor din Germania să consemneze, în 2021, cel mai bun an de după 2018, potrivit datelor Bloomberg. La Bursa din Frankfurt mai sunt aşteptate, anul acesta, oferte publice iniţiale ale diviziilor aparţinând unor companii majore precum giganţii auto Volkswagen AG şi Daimler AG. Totodată, potrivit unor informaţii publicate luna trecută de Bloomberg, aplicaţia lingvistică Babbel şi platforma de întâlniri ParshipMeet, deţinută de ProSiebenSat.1 Media SE, urmăresc lansarea de IPO-uri. Conform sursei, este în pregătire listarea dezvoltatorului de software open-source SUSE, a distribuitorului online de ochelari Mister Spex, a furnizorului de servicii de securitate cibernetică Utimaco GmbH, a producătorului de proteze Ottobock SE & Co. şi a site-ului de comerţ electronic About You GmbH.