LA NIVEL EUROPEAN Comerţul ilegal cu tutun conduce la costuri anuale de 10 miliarde euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 24 aprilie 2015

Comerţul ilegal cu tutun conduce la costuri anuale de 10 miliarde euro

(Interviu cu profesorul Ernesto Savona, Director Transcrime)

Ţigaretele ilegale reprezintă un produs "potrivit" pentru demararea unor afaceri periculoase, este de părere profesorul Ernesto Savona, Director Transcrime.

Potrivit domniei sale, "se întâmplă ca, în anumite ţări în care resursele ilegale lipsesc, grupurile criminale să recurgă la comerţul ilicit cu produse din tutun, unde profitul este mare, iar riscul - scăzut". Acest lucru s-a întâmplat în cazul Mafiei Siciliene, după al Doilea Război Mondial, şi se întâmplă şi astăzi, ne-a precizat domnul Savona.

Prezent, în aceste zile, la conferinţa pe fiscaliate şi pe problematica comertului illicit, domnia sa ne-a mai spus, în cadrul unui interviu, că piaţa neagră a tutunului conduce la costuri de 10 miliarde euro pe an, la nivel european.

Reporter: Cum a evoluat comerţul illicit cu tutun, ca urmare a crizei financiare, în Europa?

Ernesto Savona: Relaţia dintre comerţul ilicit cu produse din tutun şi criza financiară nu este foarte clară. Aceasta depinde de mulţi factori diferiţi. Pe scurt, oamenii se orientează către ţigarete mai ieftine, iar atunci când găsesc brandul preferat la un preţ mai mic, ceea ce se întâmplă pe piaţa ilegală, aceştia se orientează către comerţul ilicit cu produse din tutun. În ţările în care controlul este mai mare, se poate întâmpla ca oamenii să apeleze la ţigarete legale mai ieftine. Situaţiile diferă.

Reporter: Au fost observate amplificări ale acţiunilor de crimă organizată?

Ernesto Savona: Comerţul ilicit cu produse din tutun este o afacere profitabilă pentru crima organizată şi se întâmplă ca, în anumite ţări în care resursele ilegale lipsesc, grupurile criminale să recurgă la comerţul ilicit cu produse din tutun, unde profitul este mare, iar riscul - scăzut. S-a întâmplat în cazul Mafiei Siciliene după al Doilea Război Mondial şi se întâmplă şi astăzi. Se întâmplă şi pentru multe bande de infractori din alte ţări europene. Ţigaretele ilegale sunt un produs potrivit pentru a începe o afacere ilegală, deschizând ulterior calea către afaceri mai periculoase.

Comerţul ilicit cu produse din tutun este realizat de tot felul de organizaţii criminale: mari, mijlocii şi mici.

Reporter: Având în vedere că cele mai multe acţiuni ilicite au loc la graniţele ţărilor, ce riscuri de securitate îşi asumă statele care tolerează un asemenea comerţ?

Ernesto Savona: Principalul risc îl reprezintă faptul că banii obţinuţi ilegal "poluează" afacerile legale. Aşa cum am afirmat anterior, comerţul ilicit cu produse din tutun ar putea servi ca punct de plecare pentru un start-up ilegal, care ulterior îşi va muta obiectul de activitate către ceva mai periculos sau ar putea consolida o organizaţie criminală existentă.

Reporter: În ceea ce priveşte contrabanda cu tutun, România este una dintre ţările cu un nivel înalt al pieţei negre, segment care se află în creştere. Cum apreciaţi această stare de fapt din ţara noastră?

Ernesto Savona: România este atât ţară de destinaţie, cât şi ţară de tranzit şi asta explică anvergura comerţului ilicit cu produse din tutun. La nivelul Europei, focusul comerţului ilegal cu tutun este pe frontiere.

Reporter: De unde provin ţigările de contrabandă care intră în Europa şi care sunt porţile de intrare?

Ernesto Savona: Hărţile din studiul European Outlook descriu aceste aspecte. Principalele puncte de acces sunt Rusia şi Belarus, dar şi alte ţări din Europa de Sud-Est.

Reporter: Care sunt modalităţile în care alte ţări ţin piept fenomenului şi care este statul care a avut cel mai mare succes în combaterea pieţei negre a tutunului?

Ernesto Savona: Ţările au reacţii diferite, pentru că problemele lor geografice şi politice sunt diferite. Marea Britanie este o insulă şi este favorizată de poziţia sa geografică, ce contribuie la combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun. Germania se află în mijlocul Europei, înconjurată de ţări apropiate de frontierele estice. Italia, Spania şi Grecia sunt localizate în sudul Europei şi sunt capabile să intercepteze ţigaretele ilegale provenite din Africa.

Reporter: Cum arată România pe harta comerţului ilicit?

Ernesto Savona: România şi Sud-Estul Europei sunt mai implicate în comerţul ilicit cu produse din tutun decât alte ţări din Uniunea Europeană.

Reporter: Cât de mult este influenţat comerţul ilicit şi acţiunile de crimă organizată de contextul geo-politic actual?

Ernesto Savona: Crima organizată şi terorismul exploatează comerţul ilicit în general, inclusiv cel cu produse din tutun, din cauza poziţiei fragile a Guvernelor şi a autorităţilor responsabile cu aplicarea legii. Statul Islamic din Irak şi Levant foloseşte comerţul ilicit cu produse din tutun ca mijloc de obţinere a veniturilor, la fel cum procedează şi alte grupări criminale din Orientul Mijlociu.

Reporter: În ce masură cooperează instituţiile internaţionale pentru combaterea comerţului ilicit şi a crimei organizate?

Ernesto Savona: Există o problemă de conştientizare, care nu este la un nivel satisfăcător, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă acest fenomen. Comerţul ilicit cu produse din tutun în Europa ne costă 10 miliarde de euro pe an, însă măsurile nu sunt proporţionale cu pericolul pe care acest fenomen îl reprezintă.

Reporter: Ce acţiuni sunt derulate în acest sens?

Ernesto Savona: Instituţiile internaţionale consideră comerţul ilicit cu produse din tutun o problemă de aplicare a legii, dar acest lucru nu este adevărat, pentru că acest tip de comerţ ilicit este, de fapt, cauzat, parţial, de legislaţia de pe piaţa legală.

Reporter: Care sunt recomandările Transcrime?

Ernesto Savona: Recomandarea noastră este să fie luaţi în calcul ambii factori: reglementarea, care ar putea produce diferenţe între ţări şi, ulterior, ambiguităţile legislative, ce pot fi exploatate de către traficanţi.

Aplicarea legii ar trebui să fie mai bine organizată între anumite ţări. Investigaţiile comune sunt foarte utile, însă lipsesc capacităţile şi o anumită cultură necesară.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb