LA NIVEL GLOBAL ANSVSA: 55.000 de oameni mor anual din cauza rabiei

V.B.
Companii #Sănătate / 28 septembrie 2014

Circa 55.000 de oameni mor anual din cauza rabiei la nivel global, 40% dintre cei muşcaţi de un animal purtător de rabie fiind copii sub 15 ani, iar câinii reprezentând sursa de virus în 99% dintre decesele umane, informează astăzi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat.

ANSVSA marchează, astfel, 28 septembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării), stabilită ca urmare a deciziei Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei.

"Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice. Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor. Rabia a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură)", informează comunicatul citat.

În ţara noastră, ANSVSA este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei şi elaborează anual Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. Acesta include Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene.

"Pentru prevenirea apariţiei cazurilor de rabie, ANSVSA recomandă: vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei; evitarea contactului cu animale sălbatice şi cele fără stăpân; copiii trebui învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase; în situaţia în care este observat un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale. De asemenea, trebuie solicitat de urgenţă ajutor medical în cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal. Dacă animalul de companie a fost muşcat, cetăţenii se vor adresa medicului veterinar pentru tratament şi îngrijire", mai relatează documentul ANSVSA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb