Un procentaj de 71% dintre angajaţii români sunt de părere că responsabilitatea propriei stări de sănătate le aparţine, potrivit unei cercetări realizate de Sodexo, informează un comunicat trimis astăzi redacţiei.
Acest lucru este evidenţiat şi de metodele prin care ei consideră că îşi pot îmbunătăţi şi menţine o stare bună de sănătate (respondenţii au putut selecta răspunsuri multiple): 81% identifică mişcarea şi activitatea sportivă drept principale metode, în timp ce, pentru 77%, nutriţia şi un stil alimentar adecvat sunt importante. Totodată, relaxarea şi diminuarea nivelului de stres au fost nominalizate de 76% dintre respondenţi, în timp ce un stil de viaţă fără fumat şi fără alcool reprezintă modalităţi de îmbunătăţire a sănătăţii pentru 45%, respectiv 43% dintre subiecţi.
Pentru 80% dintre angajaţii autohtoni, calitatea vieţii este asociată cu o stare bună de sănătate, în timp ce familia şi prietenii, precum şi stabilitatea financiară contribuie la îmbunătăţirea vieţii pentru 76%, respectiv 73% dintre aceştia. Vacanţele şi timpul liber sunt importante, în egală măsură, pentru 47% dintre respondenţi.
Studiul Sodexo mai evidenţiază faptul că nutriţia câştigă o importanţă majoră, cu 81% dintre cei chestionaţi declarând că sunt atenţi la ce mănâncă şi cu numai 4% asociind nutriţia cu o dietă de slăbit. Pentru o dietă echilibrată şi o nutriţie corectă, românii consideră în proporţie de peste 59% că ajutorul unui medic nutriţionist este obligatoriu.
Studiul este primul barometru local realizat de Sodexo România privind calitatea vieţii în rândurile angajaţilor şi evidenţiază, în acelaşi timp, preocuparea noastră pentru găsirea unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Cercetarea a fost realizată în intervalul septembrie 2014-ianuarie 2015, pe un eşantion de 550 de angajaţi permanenţi, din mediul urban şi rural, din birouri şi fabrici.
Sursa citată mai arată că 52% dintre participanţii la cercetarea realizată de Sodexo sunt bărbaţi, 57% dintre respondenţi se încadrează în categoria de vârstă 30-49 de ani, 83% locuiesc în mediul urban, 16% ocupau o funcţie de conducere în momentul realizării cercetării, 65% au studii universitare şi postuniversitare, în timp ce 26% sunt absolvenţi de şcoli liceale sau profesionale.
Grupul Sodexo (ce oferă servicii de alimentaţie şi mentenanţă) a fost înfiinţat de Pierre Bellon în 1966, în Marsilia, operând, astăzi, în 80 de ţări, cu 420.000 de angajaţi. Din 1998, compania este prezentă şi în România, numărând, în prezent, 630 de angajaţi.