Ţara noastră ar putea pierde circa patru miliarde de euro din fondurile europene alocate perioadei de programare 2007-2013, dacă ajungem la o absorbţie de 80% la sfârşitul anului, a avertizat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe privind sectorul construcţiilor.
Domnia sa a declarat: "Nu vreau să fiu pesimist, dar se pare că şi următorul cadru financiar va avea acelaşi parcurs precum cel pe care îl încheiem în acest an. Nu-mi doresc acest lucru, dar uitându-mă la oamenii din structurile statului care se ocupă de proiectele pe transporturi, în special pe feroviar şi rutier, mă întrebam de ce, dacă de-a lungul timpului se schimbă conducerea ministerelor, rezultatele sunt aceleaşi. Problema este reprezentantă de aceşti oameni din companiile implicate direct în proiectele de infrastructură".
Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la circa 57%, la finalul lunii septembrie, pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit unei statistici de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
În opinia domnului Teodorovici, interpretarea defectuoasă a legilor existente şi teama care persistă în sistem pentru luarea deciziilor au făcut ca situaţia să fie cea de astăzi.
"Din păcate, România va pierde foarte mulţi bani la sfârşitul acestui ciclu financiar 2007-2013. Această pierdere de bani are foarte multe efecte negative, pe lângă risipa în sine a banilor europeni. Proiectele aflate în desfăşurare şi pe care nu le încheiem în acest an trebuie să le finalizăm cu fonduri din bugetul de stat", a explicat Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene.
Potrivit sursei citate, cele patru miliarde de euro ar urma să fie pierdute de ţara noastră în special în zona de transporturi şi mediu.
Ministrul a precizat că, începând de săptămâna viitoare, va verifica toate contractele în derulare, iar firmele care nu au respectat condiţiile contractuale vor fi scoase din contractele respective.
Totodată, Eugen Teodorovici a dat asigurări că pachetul de legi referitoare la achiziţiile publice vor fi trimise în Parlament până la sfârşitul acestei luni, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
"Avem aceste patru acte normative, dintre care două se află în fază avansată de avizare. Planul nostru este să le trimitem în Parlament până la finalul lunii octombrie, astfel încât să fie dezbătute şi promulgate până la sfârşitul anului, iar de la 1 ianuarie 2016 să fie aplicat noul cadru legislativ. Obligaţia noastră, ca ţară, este să avem transpuse directivele europene pe achiziţii publice, din luna aprilie 2016", a spus Eugen Teodorovici, subliniind: "Din păcate, noi amestecăm achiziţiile publice cu partea de management de contract, ceea ce este o greşeală fundamentală. Însă, situaţia din infrastructură nu vine de aici, ci dintr-o lipsă de cunoştinţe şi o birocraţie excesivă a administraţiei publice. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem în vedere trei faze, respectiv documentaţia de atribuire, care este încă insuficient de clară, evaluarea în sine a achiziţiei, precum şi managementul de contract".
În plus, ministrul Teodorovici a subliniat că şi legislaţia secundară şi cea terţiară trebuie să fie finalizate până la sfârşitul anului, astfel încât acele acte normative să reprezinte un ajutor pentru toate firmele care vor să se implice în proiecte cu fonduri europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2015, 00:07)
Demisia boule ca esti ministru ,nu analist.In pana ta statea sa iei banii aia ,nu bunica trebuia sa faca asta !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2015, 08:49)
La modul general, ati vazut dumneavoastra vreun ministru care sa spuna ca (si) el este vinovat ?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2015, 09:12)
la noi toti sunt analisti