LA O LUNĂ DUPĂ DIVULGAREA UNEI DISCUŢII ÎN CARE REPREZENTANŢII FMI MENŢIONEAZĂ POSIBILUL FALIMENT AL GRECIEI FMI vrea să demareze discuţiile pentru reducerea datoriei Greciei

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2016

FMI vrea să demareze discuţiile pentru reducerea datoriei Greciei

Germania se opune

Fondul Monetar Internaţional a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro să înceapă imediat negocierile pentru a acorda Greciei o reducere de datorii, în pofida opoziţiei exprimate de Germania, în condiţiile în care astăzi este programată o reuniune de urgenţă a Eurogrupului, informează Financial Times.

Într-o scrisoare trimisă joi seara celor 19 miniştri de Finanţe din zona euro, directorul general al FMI, Christine Lagarde, apreciază că negocierile dintre Atena şi creditorii internaţionali, în legătură cu reducerile bugetare "de rezervă" în valoare de trei miliarde de euro, au eşuat, iar diminuarea datoriilor trebuie pusă imediat pe masa discuţiilor, în caz contrar existând pericolul ca FMI să nu mai participe la acest program, relatează Agerpres.

"Credem că măsurile specifice de reformă economică, restructurarea datoriilor şi finanţarea trebuie discutate simultan. Pentru ca noi să sprijinim Grecia cu un nou acord FMI este esenţial ca finanţarea şi ştergerea datoriilor către partenerii europeni ai Greciei să se bazeze pe ţinte fiscale care sunt realiste deoarece, sunt sprijinite de măsuri credibile pentru a le atinge", se arată în scrisoarea trimisă de Christine Lagarde.

Atât FMI, cât şi şeful său pentru Europa, Poul Thomsen, au fost criticaţi în ultimele luni de o serie de oficiali greci pentru că au solicitat măsuri excesive de austeritate.

În paralel, Grecia a fost paralizată vineri şi sâmbătă de o grevă generală de 48 de ore, organizată de principalele sindicate din Grecia pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a trece prin Parlament două proiecte de lege controversate, cu privire la reforma pensiilor şi impozitul pe venituri. Parlamentarii greci vor să adopte aceste noi măsuri de austeritate înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, în speranţa că îi va convinge astfel pe creditori să elibereze noi fonduri din acordul de asistenţă.

La începutul lunii aprilie, Wikileaks a publicat un document asupra negocierilor dintre Atena şi creditorii ei, în care reprezentanţii Fondului evocau un posibil default al ţării.

Organizaţia a prezentat o trans-criere a unei conferinţe telefonice ce a avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, şeful departamentului Europa al Fondului, şi Delia Velculescu, şefa misiunii FMI pentru Grecia. Ei discutau despre strategia ce trebuie adoptată în negocieri.

Plângându-se de ritmul lent al discuţiilor şi diferenţele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor şi cele ale FMI, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia şi a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intraţi în default" (incapacitate de plată, n.r.).

"Şi este posibil acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie şi în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.

"Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu ştiu care va fi", declară puţin mai târziu Delia Velculescu.

Ulterior, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că o reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibilă conform reglementărilor din zona euro, adăugând că Berlinul vrea o finalizare rapidă a evaluării progreselor înregistrate de Atena în procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internaţionali în schimbul asistenţei financiare.

Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, a susţinut că duşmănia dintre Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi partea europeană din troica creditorilor Greciei este veche, iar dezvăluirea de către Wikileaks a unor convorbiri între jucătorii majori ai FMI sugerează că ne apropiem de ceva care pare "un sfârşit de partidă periculos", potrivit Zero Hedge.

În opinia fostului ministru, încă de la primul program de salvare pe care l-a obţinut Grecia, semnat în mai 2010, FMI "şi-a încălcat directiva principală: obligaţia de a nu finanţa guverne insolvabile".

Ex-ministrul elen a susţinut că pachetul de austeritate impus de FMI este "inuman" pentru că va distruge mii de mici întreprinderi, va împiedica finanţarea celei mai slabe părţi a societăţii şi va amplifica criza umanitară. Domnia sa a spus: "Acest lucru nu este necesar pentru că o creştere sustenabilă este mult mai probabil să se producă în Grecia prin propunerile noastre de a încheia aus-teritatea şi reforma administraţiei publice. Acestea sunt de preferat în locul atacului celor mai slabe părţi".

Încă de anul trecut, Varoufakis declara că Wolfgang Schäuble, minis-trul de finanţe al Germaniei, "arhitectul" acordurilor de salvare semnate de Grecia în 2010 şi 2012, a fost "consecvent tot timpul" în negocieri, iar viziunea sa a fost următoarea: "Nu discut programul, acesta a fost acceptat de guvernul elen anterior şi nu putem permite alegeri în Grecia ca să schimbăm ceva".

Fostul ministru a adăugat: "Atunci am spus aşa: bine, poate ar trebui să nu mai organizăm alegeri în ţările îndatorate. Schäuble nu mi-a răspuns. Singura interpretare pe care o dau viziunii lui este aceasta: «Da, ar fi o idee bună, dar dificil de aplicat. Aşa că, ori semnezi acordul, ori ieşi» (n.r. - din zona euro)".

Fostul ministru de finanţe din Grecia a lansat un avertisment clar către poporul grec: "Nu contează cine iese în faţă în această dispută - FMI sau UE, cel care va pierde este poporul grec".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb