Cetăţenii României au o vină colectivă: anume aceea de a fi dorit să se programeze pentru vaccinare cu toţii, şi în acelaşi timp. Pentru această eroare colectivă de strategie există un leac sigur: platforma naţională de programare pentru vaccinare!
Intrarea pe platformă te întâmpină cu o apariţie neliniştitoare. Ecranul este plin de Covizi care se mişcă de colo-colo, fără ca nimeni să încerce să-i oprească şi fără ca viruşii să pară cumva intimidaţi de faptul că se află exact pe o platformă de vaccinare anti-Covid.
Dacă treci de acest obstacol de natură psihologică, poţi intra într-un dialog prietenesc cu platforma, care spune sus într-un colţişor "programează-te!", la care tu răspunzi apăsând pe un buton mai jos "mă programez!". Frumos ca în Alice în Ţara minunilor cu sticuţa pe care scrie "bea-mă!".
Dar, de parcă nu era suficient să mergi pe mâna platformei şi să te laşi programat de ea, pentru că de fapt ea operează toate mişcările, trebuie să alegi imprudent să te lansezi singur în necunoscut, în ideea că te programezi de unul singur, însoţit de propriul CNP, într-un labirint conceput de o echipă de softişti care au dificultăţi de comunicare.
De curând, adică până ieri, dacă accesai trimiterea către "suport" de pe prima pagină a platformei apăreau numerele telefonice de call-center, ordonate pe judeţe, plus surpriza de a avea un judeţ în plus care se numea "străinătate", judeţ la care autorii platformei au renunţat între timp, dând o lovitură diasporei, pentru că astăzi nu mai este vizibil. Păcat!
Dacă dorim să vizionăm video-clipul care explică despre ce este vorba în platformă, o să remarcăm imediat că exemplul numelui persoanei care este aleasă pentru a se înscrie fictiv în platformă este gândit să susţină confuzia pe care mulţi o fac între nume şi prenume: asta pentru că este o persoană cu două nume de familie şi fără prenume - anume persoana numită "Ionescu Popescu" (piei drace!).
Dar acesta este evident un exemplu-capcană, care poate va genera erori la înscrierea celor neatenţi, pentru a face o primă selecţie. În plus, s-ar putea ca unii să nu se înscrie pentru că realizează că nu au două nume de familie.
Tot aici ni se explică pasul următor, care înseamnă completarea datelor personale în urma supunerii la manevra obligatorie intitulată "adaugă beneficiar!". În limba română, cuvântul "adaugă" semnifică faptul că la ceva care deja există se adaugă ceva. Asta însemnă că la datele că prin care mă identific ca doritor să mă programez, pentru că acesta a fost dialogul iniţial cu platforma care m-a îndemnat "programează-te!" şi la care am răspuns "mă programez!", aş putea să mai adaug un beneficiar. E însă greu de conceput că acel beneficar aş fi chiar eu, cel care m-am identificat deja prin CNP-ul unic. E de presupus că aici cel care doreşte să se înscrie are o nouă sincopă...până să înţeleagă că cel care se programează, adică el, şi beneficiarul programării, sunt una şi aceeaşi persoană, adică din nou "el".
Urmărind în continuare videoclipul constatăm că se intră pe cea mai importantă zonă a informaţiei: cum alegi centrul de vaccinare şi data la care te programezi. Nicio şansă, căci videoclipul expune toată informaţia cu mare viteză, în câteva secunde, fără să fie inteligibil despre ce e vorba.
Sperietura pe care ne-o trage virusul în home page se accentuează când intri pe fereastra de autentificare, unde eşti de data asta singur împreună doar cu CNP-ul tău, căci ferereastra din mijlocul ecranului, unde apari expus cu propriile date personale, este înconjurată de nişte viruşi ca cei din programul care rulează pe pagina de intrare, dar care par şi mai periculoşi, pentru că sunt mai mari. În fine, trecem şi peste sperietura asta.
Cu speranţă şi teamă în suflet, doritori de certitudini, apăsăm pe link-ul de la baza micii căsuţe, unde se spune: "Află aici precizări cu privire la înscrierea în portalul de programare!".
Apăsăm pe "aici" şi apare un articol care la sfârşit zice: "Reamintim că, în acest moment, programările în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, sunt disponibile doar pentru persoanele din etapa I - care îşi desfăşoară activitatea în domeniile sănătăţii şi social - sistem public şi privat". E drept că articolul este datat 30 decembrie, dar sensul acţiunii noastre dezinteresate a fost să obţinem precizări pentru acţiunea pe care vrem s-o facem "în acest moment", ca să reiau formularea din textul pe care l-am citat, adică în etapa a doua.
În fine, trecem şi peste a treia sperietură.
Avansăm în procesul de înscriere. Dar, mai întâi, să înţelegem că deşi te identifici prin CNP, trebuie după aceea să te identifici şi ca beneficiar, desigur evitând să dai două nume de familie, cum se întâmplă în exemplul din video-clipul pe care l-am amintit. Odată ce te-ai creat pe tine însuţi ca beneficiar în platformă, dedublându-te astfel la modul schizofrenic, trebuie să apeşi pe un buton fără chip, pe care nu scrie nimic până în momentul în care pui cursorul pe el.
Apăsând, intri pe lista de centre de vaccinare şi poşi să-ţi alegi localitatea unde doreşti să te vaccinezi. Dacă ai norocul să găseşti un centru marcat cu un număr de locuri libere, îţi poţi alege şi o dată din cele disponibile pentru acel centru.
Dacă cumva lucrezi cu un computer Mac, vei constata însă că nu poţi să selectezi o dată anume. Asta pentru că programul făcut de STS nu e compatibil cu computerele Apple/Mac. Nu există nicio avertizare în acest sens şi dacă insişti să lucrezi pe Mac în browserul Safari, devii o victimă sigură a platformei, care nu te lasă să te programezi. Aşa că trebuie să schimbi browser-ul de internet şi să alegi Chrome. Am auzit că unii cetăţeni n-au reuşit să se programeze nici cu Chrome şi au trebuit să-şi instaleze Opera. E probabil ca majoritatea corporatiştilor să utilizeze Mac, pentru a se diferenţia de plebe, şi atunci trebuie oare să înţelegem incompatibilitatea platformei cu Mac-urile (sau viceversa) ca un atac direct la haştagişti?
Mai intervin şi momentele de defecţiune ale platformei, aşa cum a fost luni dimineaţă, când, deşi lista de centre arăta că pentru Bucureşti există multe locuri, după câteva minute s-a constatat că de fapt nu mai este niciun loc. Presupun că ăsta era şi cazul centrelor de vaccinare care fuseseră introduse pe liste deşi nu erau încă funcţionale şi nici nu puteau fi operate în interiorul platformei de înscriere, ceea ce pentru programări ar fi trebuit să fie posibil, chiar dacă centrele nu erau gata fizic decât pe 18 (deşi nu toate - cazul Romexpo), la începerea efectivă a etapei II.
Dacă ajuns în situaţia fericită de a găsi un loc în oraşul în care vrei să te vaccineze bifezi Centrul de vaccinare, atunci eşti redirecţionat la pasul următor, pentru alegerea centrului de vaccinare pentru rapel. Există o căsuţă unde eşti întrebat dacă continui cu centrul ales pentru vaccinarea iniţială, pe care evident o bifezi. Aici apare însă o mare problemă, în sensul că dacă la a 21-a zi după data programată pentru vaccinarea iniţială nu există loc la acelaşi centru, atunci nu poţi continua programarea. Informaţia că nu te poţi programa pentru rapel decât în ziua a 21-a nu apare decât dacă citeşti materialul prezent pe site undeva în etapele premergătoare programării, care conţine instrucţiuni pentru înscriere şi care are nu mai puţin de 50 de pagini!
În mod normal, ar fi trebuit ca platforma să-ţi ofere locuri libere pentru vaccinarea iniţială numai la acele centre şi date calendaristice unde era liber şi un loc pentru rapel peste 21 de zile.
Dacă cumva optai în final să alegi pentru rapel o altă localitate sau alt centru, ar fi trebuit ca platforma să sesizeze acest lucru şi să dea disponibil locul de la rapel de la centrul la care ai făcut programarea pentru vaccinarea iniţială. Numai că logica platformei este cu totul aberantă. Dacă nu reuşeşti să găseşti un loc liber pentru rapel la acelaşi centru peste exact 21 de zile şi nu doreşti să faci rapelul în altă localitate, eşti nevoit să renunţi la programarea făcută pentru vaccinarea iniţială şi să mergi la "pasul anterior" ca s-o iei de la capăt cu toată procedura.
În situaţia în care locurile se epuizează foarte rapid, este foarte probabil dacă nu chiar cert că nu vei mai găsi loc în localitatea în care iniţial găsiseşi. Cu această ocazie, pierzi şansa de a te mai programa în sesiunea pe care ai accesat-o şi trebuie să aştepţi o zi sau două până când o să mai apară locuri disponibile în localitatea în care doreşti să te vaccinezi. Singura soluţie în acest caz, dacă vrei să nu renunţi la locul pe care l-ai găsit pentru programarea iniţială şi pe care este evident că nu îl mai poţi eventual găsi decât dacă aştepţi câteva zile sau săptămâni, cea ce va implica şi mutarea datei de programare undeva către primăvară sau vară, atunci trebuie să îţi alegi ca centru de rapel o altă localitate, care poate fi la sute de kilometri distanţă de cea în care locuieşti.
Logica aberantă continuă şi cu posibilitatea, altfel generată de intenţii bune, de a modifica programarea. Numai că în loc să ai posibilitatea să modifici în primul rând programarea rapelului, pentru a putea remedia situaţia că nu te-ai putut programa şi pentru rapel în aceeaşi localitate, eşti obligat să modifici ambele programări, ceea ce înseamnă un risc total să pierzi programarea obţinută pentru prima vaccinare şi să nu mai găseşti locuri pentru ambele vaccinări decât mult mai târziu sau deloc.
Toate cele descrise înseamnă pierdere de timp, pentru că dacă nu reuşesc să sincronizezi cele două programări pentru aceeaşi localitate şi nu neapărat în acelaşi centru din aceeaşi localitate, asta înseamnă că trebuie să verifici din oră în oră, sau măcar de câteva ori pe zi, dacă au apărut locuri acolo unde doreşti.
Dacă etapizarea în trei etape a produs oarecare ordonare a accesului la platformă, deşi în momentul de faţă etapa unu şi etapa doi se suprapun, nu s-a avut deloc în vedere o soluţie de ordonare în interiorul etapelor, dacă nu din punct de vedere al evitării aglomerării pe momentul în care se află că se introduc locuri în platformă, atunci măcar în perspectiva de nu obliga cetăţeanul să piardă timp accesând degeaba platforma atunci când nu există locuri.
De exemplu, s-ar fi putut realiza o hartă cu disponibilul de locuri în fiecare moment sau într-o oarecare unitate de timp pentru ca cetaţeanul să nu fie obligat să parcurgă din nou toate etapele de înscriere pentru a ajunge la informaţia dacă există sau nu locuri disponibile în localitatea şi la centrul la care doreşte să se programeze.
Cert este că, aşa cum e configurată platforma, ea reprezintă o enormă capcană pentru pierderea timpului pusă la dispoziţia a 20 de milioane de cetăţeni, în acelaşi timp şi pentru o perioadă de câteva luni.
Dincolo de momentele precum întârzierea de 30 de minute la intrarea în stare de opeare a platformei, la debutul ei din 15 ianuarie, sau desele întreruperi semnalate publicului de televiziuni care anunţau ceva de genul "uite, nici acuma nu merge!", aspecte care ţin de limitele fizice şi operaţionale ale unei platforme insuficient de puternice pentru obiectivul ei, mai există o temă care a fost prezentă în văzul lumii, fiind astfel ascunsă cel mai bine: cum au ajuns demnitarii să se vaccineze înainte de începerea pe 18 ianuarie a etapei a doua a campaniei şi scăpând de teroarea "pasului anterior"?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 13:37)
articol stupid , care promoveaza tema preferata a propagandei , si anume ca lumea este disperata sa se vaccineze , dar intampina tot felul de obstacole . toate astea spre disperarea celor , cu , campania , ca nu prea se inghesuie lumea , ca mai au si alte treburi .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 15:17)
Sincer, cred ca stupida este opinia ta. Articolul este despre dificultatile practice, individuale, de inscriere la vaccinare, iar nu despre faptul ca lumea ar fi ""disperata sa se vaccineze", cum ai inteles tu. Cred ca degeaba citesti, daca tu nu poti asimila ceea ce autorul scrie si nu intelegi decat ceea ce este, deja, in capul tau. Si dupa cum se vede, in capul tau nu este cam nimic.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 16:36)
am sa incerc doar o data sa-ti explic chiar daca pricepi greu . nu exista o dorinta reala ( in lumea reala , nu cea de la tv ) a oamenilor de a se vaccina , nu este o prioritate pentru omul obisnuit , care nu intelege ,( ca nu are de ce) , de ce sa se vaccineze . propaganda a creat aceasta manipulare ca numai anumiti indivizi se pot vaccina , pentru ca vaccinul este cu ciubote rosii si nu se gaseste , dar tot in presa a scapat ca stau doze nefolosite ( de atita imbulzeala ) . cu asta se spera ca fraierii sa puna botu si sa sara pe vaccin . tot in aceasta propaganda ridicola , s-a spus ca hotii sint hotarati sa nu mai fure bani din bancomate si sa atace tirurile cu vaccin . sint sigur ca si tu ai pus botu' . ai priceput acum ?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 21:02)
Ceea ce explici nu are nici o kegatura cu articolul.
Ai prixeput acum?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 21:07)
Mai, dar mai lasa-l si tu in pace, nu vezi ca-i redus?! El nu a citit articolul. A citit doar ironia din prims fraza si s-a repezit sa ne dpuna prostiile din capul lui. Nu poate sa citeasca mai milt de o fraza di fiind si foarte prost, nu intelege mistoul.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 21:44)
Desi este clar ca nu ai inteles articolul, paradoxul este ca lumea chiar este "disperata" sa se vaccineze. Si prin lume ma refer la populatia activa, care conteaza in economie si in viata activa si care este "multa" spre deosebire de vaccin care este "putin". Pe deasupra apar "autoritatile" care nu pot gestiona coerent situatia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 15:14)
Aia cu corporatiștii au Mac mai verific-o. Hint: vezi câți bugetari au Mac, ei sunt cei mai mari / mulți cumpărători de Apple.
2.1. N-are nici drku Mac (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.01.2021, 22:40)
N-are nici drku Mac din angajați, doar șefii au Mac și transmit mailuri de pe ele, atâta fac.