La Polul Nord a fost depozitată arca software-ului umanităţii

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2020

La Polul Nord a fost depozitată arca software-ului umanităţii

Cele mai importante programe informatice ale civilizaţiei noastre au fost îngropate sub 250 de metri de gheaţă pentru a se păstra timp de o mie de ani

Platforma GitHub a colectat cele mai importante programe informatice ale civilizaţiei noastre în 186 de bobine magnetice, iar acestea, depozitate sub 250 de metri de gheaţă, lângă Banca Mondială de Seminţe Svalbard, ne vor păstra memoria digitală timp de o mie de ani, scrie publicaţia italiană La Repubblica, preluată de Rador.

Dacă lumea s-ar sfârşi, din omenire ar mai rămâne ceva. Unele dintre cele mai preţioase urme ale noastre sunt păstrate sub gheaţa Polului Nord. Pe lângă Banca Mondială de Seminţe din insulele Svalbard, care păstrează peste un milion de eşantioane, săptămâna aceasta s-a deschis banca software-ului open source, pe care se bazează astăzi civilizaţia noastră digitală.

Bitcoin, Linux, limbaje de computer precum Rubin şi Python, sunt păstrate sub mai mulţi metri de permafrost, tot în Insulele Svalbard. Ca suport a fost ales microfilmul, capabil, potrivit creatorilor, să supravieţuiască frigului timp de o mie de ani.

În 186 de bobine, platforma de dezvoltatori GitHub - achiziţionată în 2018 de Microsoft - a depus software-ul umanităţii într-un seif înconjurat de pereţi de oţel într-o veche mină de cărbune, aflată la o adâncime de 250 de metri, lângă banca seminţelor şi cea a biodiversităţii.

În total s-au transportat 21 de terabiţi de date. Evident, arhiva comorilor IT (numită Arctic World Archive) va fi actualizată de fiecare dată când la biblioteca noastră în cod binar este adăugată o piesă importantă.

În afara utilităţii pe care ar putea s-o aibă pentru arheologii viitorului, arhiva a fost proiectată şi pentru diferite tipuri de nevoi.

De exemplu, s-ar putea ca într-o zi să trebuiască să deschidem un document pentru care nu mai este disponibil niciun program. Învechirea digitală a înghiţit deja unele date culese în trecut de misiunea lunară Apollo a NASA sau unele date din laboratorul de cercetare nucleară CERN.

Pentru a recupera rezultatele experimentelor, într-unul dintre cazuri, a fost necesară reconstruirea unui computer care nu se mai utiliza de mult timp.

"Încetul cu încetul, codurile care sunt vitale pentru noi astăzi devin curiozitatea istorică a zilei de mâine", scrie GitHub în prezentarea proiectului, "iar conţinutul lor poate fi abandonat, uitat sau pierdut. În cazul unei catastrofe globale, am putea fi lipsiţi de tot ceea ce am memorat în mass-media modernă. Arhivarea software-ului folosind diferite platforme ne va ajuta să asigurăm conservarea pe termen lung".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... s-ar face mult mai bine in mintile oamenilor, prin educatie si cultura generala - stiti dvs., chestia aia atat de discreditata astazi, ca, deh, nu e bine sa ne incarcam mintile cu informatie chipurile inutila.

    N-am mai avea astfel nevoie sa sapam prin nu stiu ce baze de date ca sa aflam ca Polul Nord se afla in plin Ocean Arctic si ca de la arhipelagul Svalbard pana la pol sunt peste 1000 de kilometri. 

    1. Nu fii rau ,a facut si nea Gongoroi o licenta poetica , oricum ,ambele sunt la dracu' -n praznic !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb