Institutul Naţional de Statistică (INS) a îmbunătăţit datele privind scăderea economică din anul trecut, de la 7,2% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor preliminarii, la 7,1%, iar valoarea PIB fiind de 491,27 miliarde lei.
Florian Libocor, economistul-şef al BRD, ne-a spus: "Este o surpriză plăcută această revizuire. Rezultatul este marginal mai bun decât datele provizorii publicate luna trecută şi vizibil mai bun decât aşteptările care vizau o contracţie a PIB de circa 8-9% pentru 2009".
Totodată, PIB-ul ţării noastre a scăzut în ultimul trimestru din 2009, în termeni reali, cu 6,5% faţă de trimestrul similar din 2008, potrivit datelor INS.
Datele preliminare aratau o contracţie de 6,6% a PIB-ului la sfârşitul anului trecut.
Valoarea PIB-ului din ultimul trimes-tru al anului 2009, în termeni reali, este estimată la 152,295 miliarde lei.
În date ajustate sezonier, statisticienii au estimat pentru sfârşitul trimestrului IV al anului trecut, o contracţie cu 1,5% faţă de trimestrul anterior.
• Agricultura şi industria au majorat PIB-ul
Majoritatea sectoarelor au indicat contracţii, anul trecut, creşteri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură, de 7% şi în industrie, de 4,0%.
Cea mai mare scădere, de 15,9%, a avut loc în construcţii. Totodată, a fost înregistrată o scădere de 12,5% în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.
Volumul valorii adăugate brute s-a mai diminuat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-9,3%) şi în alte activităţi de servicii (-0,8%), potrivit INS.
"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 12,2%", arată comunicatul INS.
În ultimul trimestru al anului trecut, cererea internă a scăzut cu 9,9 %, comparativ cu perioada similară din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 25,2% a Formării brute de capital fix, spun oficialii de la INS.
Domnul Libocor ne-a explicat că este o evoluţie în linie cu majoritatea aşteptărilor din piaţă.
Totodată, consumul final total s-a redus cu 4,0%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cu 5,8 %, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-13,7%) şi al serviciilor pres-tate populaţiei (-14,9%).
Oficialii INS spun că un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de îmbunătăţirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) şi creşterii celui al exporturilor (+2,9%).
Totodată, formarea brută de capital fix s-a micşorat cu 25,3%.