LA SFÂRŞITUL LUI 2009, Economia a înregistrat o contracţie de 7,1% din PIB

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2010

În ultimul trimestru al anului trecut, cererea internă a scăzut cu 9,9 %, comparativ cu perioada similară din anul 2008.

În ultimul trimestru al anului trecut, cererea internă a scăzut cu 9,9 %, comparativ cu perioada similară din anul 2008.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a îmbunătăţit datele privind scăderea economică din anul trecut, de la 7,2% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor preliminarii, la 7,1%, iar valoarea PIB fiind de 491,27 miliarde lei.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD, ne-a spus: "Este o surpriză plăcută această revizuire. Rezultatul este marginal mai bun decât datele provizorii publicate luna trecută şi vizibil mai bun decât aşteptările care vizau o contracţie a PIB de circa 8-9% pentru 2009".

Totodată, PIB-ul ţării noastre a scăzut în ultimul trimestru din 2009, în termeni reali, cu 6,5% faţă de trimestrul similar din 2008, potrivit datelor INS.

Datele preliminare aratau o contracţie de 6,6% a PIB-ului la sfârşitul anului trecut.

Valoarea PIB-ului din ultimul trimes-tru al anului 2009, în termeni reali, este estimată la 152,295 miliarde lei.

În date ajustate sezonier, statisticienii au estimat pentru sfârşitul trimestrului IV al anului trecut, o contracţie cu 1,5% faţă de trimestrul anterior.

Agricultura şi industria au majorat PIB-ul

Majoritatea sectoarelor au indicat contracţii, anul trecut, creşteri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură, de 7% şi în industrie, de 4,0%.

Cea mai mare scădere, de 15,9%, a avut loc în construcţii. Totodată, a fost înregistrată o scădere de 12,5% în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.

Volumul valorii adăugate brute s-a mai diminuat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-9,3%) şi în alte activităţi de servicii (-0,8%), potrivit INS.

"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 12,2%", arată comunicatul INS.

În ultimul trimestru al anului trecut, cererea internă a scăzut cu 9,9 %, comparativ cu perioada similară din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 25,2% a Formării brute de capital fix, spun oficialii de la INS.

Domnul Libocor ne-a explicat că este o evoluţie în linie cu majoritatea aşteptărilor din piaţă.

Totodată, consumul final total s-a redus cu 4,0%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cu 5,8 %, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-13,7%) şi al serviciilor pres-tate populaţiei (-14,9%).

Oficialii INS spun că un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de îmbunătăţirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) şi creşterii celui al exporturilor (+2,9%).

Totodată, formarea brută de capital fix s-a micşorat cu 25,3%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb