Laserul de la Măgurele, în stand-by din cauza italienilor

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2018

Cel mai important proiect din domeniul cercetării din ţara noastră stagnează din cauza divergenţelor pe care le are partea română cu una dintre firmele care lucrează la acesta. Ansamblarea unuia dintre sistemele laserului de la Măgurele este întârziată de consorţiul condus de Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia, care nu instalează unul dintre principalele echipamente de cercetare.

Informaţia a fost oferită de site-ul EduPedu.ro, pentru care directorul proiectului, Nicolae Zamfir, a menţionat: "Consorţiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea sistemului fascicul gamma, aşa că ne îndreptăm cu paşi mari către rezilierea contractului".

Echipamentele esenţiale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) şi acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Laserii au fost instalaţi şi testaţi, dar asamblarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an.

Sistemul Fascicul Gamma este construit de consorţiul italian, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014. Sistemul este adus pe platforma de la Măgurele, însă partenerii din Italia nu l-au instalat.

Conform lui Nicolae Zamfir, una dintre clauzele contractuale stipulează că partea italiană trebuie să pună în funcţiune Sistemul gamma şi că, în caz contrar, contractul se reziliază de la sine. Dacă italienii nu vor începe să instaleze acest sistem în luna ianuarie 2019, directorul proiectului susţine că nu va mai exista timpul necesar pentru a finaliza proiectul la termen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb