LAURENŢIU BACIU, PREŞEDINTE LAPAR, DESPRE VIITOAREA PAC: "23 de state UE nu susţin plafonarea subvenţiilor acordate fermelor"

R.R.
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 20 februarie 2019

"23 de state UE nu susţin plafonarea subvenţiilor acordate fermelor"

Baciu: "Instituţiile statului trebuie să impună condiţii pentru introducerea produselor agricole din import pe piaţa noastră"

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, mai exact 23 la număr, nu susţin propunerea Comisiei Europene de a plafona subvenţiile acordate fermelor prin Politica Agricolă Comună (PAC), susţine Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Domnia sa a afirmat cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună (2021-2027): "Se tot discută pe nişte subiecte care nici măcar nu au început. Ne dăm toţi cu părerea asupra a ceea ce înseamnă viitoarea PAC, dar vom putea vorbi de propuneri concrete după ce se alege noul Parlament European. Ce vă pot spune sigur este că 23 dintre statele membre UE nu susţin plafonarea subvenţiilor agricole, inclusiv Olanda, ţară care susţinea cândva această iniţiativă, pentru că şi-au dat seama că era un interes ascuns de a duce banii din Pilonul I în Pilonul II, la Dezvoltare Rurală, ceea ce îşi doreau Italia şi Spania".

În prezent, se mai discută încă, se negociază, se caută soluţii, şi ţinând seama de fragilitatea UE, noul Parlament European cu siguranţă va lăsa la latitudinea fiecărui stat membru să-şi gestioneze Politica Agricolă aşa cum va dori, a mai spus domnul Baciu.

Plafonarea, conform propunerii Comisiei Europene în forma sa actuală - o sumă limitată pentru fiecare fermă, indiferent de dimensiune - vine în contradicţie cu principiul subsidiarităţii şi al descentralizării şi face ca planul strategic al fiecărui stat să devină redundant, subliniază LAPAR.

PAC ar trebui considerată o politică economică care asigură securitatea alimentară, şi nu o politică socială, ori plafonarea transformă PAC din politică economică, în politică socială, fapt ce intră în contradicţie cu principiile de funcţionare ale UE, aşa cum au fost stabilite prin art. 39 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, care stabileşte obiectivele specifice ale Politicii Agricole Comune, mai atrag atenţia membrii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli de la noi.

Baciu, LAPAR: "Alte state din Europa ştiu să protejeze producţia agricolă autohtonă, noi nu"

Importurile de alimente afectează afacerile fermierilor autohtoni, având, în plus, şi o calitate îndoielnică, iar statul român ar trebui să fie drastic în impunerea condiţiilor la import, este de părere preşedintele LAPAR.

Domnia sa a precizat: "Alte state din Europa ştiu să protejeze producţia agricolă autohtonă, şi se implică în acest sens, dar noi nu. Aici avem noi probleme şi degeaba încercăm să facem, şi facem, proiecte, dacă nu duc nicăieri. Din punctul nostru de vedere, al producătorilor români, iniţiativele luate sunt ori fără cap, ori fără coadă. Ce am rezolvat dacă spijinim fermierii să crească porcine, spre exemplu, dacă nu le dăm posibilitatea să îşi desfacă producţia, astfel încât să îşi recupereze cheltuielile? Dacă instituţiile statului nu vor interveni şi nu vor impune condiţii în ceea ce priveşte introducerea produselor agricole din import pe piaţa de la noi şi a calităţii pe care trebuie să o aibă alimentele respective, astfel încât să protejeze producţia autohtonă, fermierii de la noi vor avea foarte mult de suferit".

Agricultorii români s-ar putea confrunta chiar cu falimentul dacă autorităţile nu vor lua măsuri care să vină în sprijinul lor, cu atât mai mult cu cât produsele din import nu sunt de calitate, a mai explicat domnia sa, adăugând: "Cum vă explicaţi că cei care aduc carne de porc din Spania, spun că aceasta este mai ieftină decât cea românească, ţinând cont că Spania importă porumb din România, ca să hrănească porcinele şi au şi costurile cu salarizarea mai ridicate decât la noi? Ce calitate credeţi că are carnea din import? Ştim cu toţii preţurile alimentelor din străinătate".

În plus, conform lui Laurenţiu Baciu, din cauza pestei porcine, efectivele de animale au fost reduse aproape la jumătate, iar logica economică arată că preţurile ar fi trebuit să urce, dar s-a întâmplat invers, fapt care ridică un semn de întrebare în plus asupra calităţii alimentelor venite din import.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb