Acţiunile operatorilor de telecomunicaţii Orange SA (Franţa) şi Deutsche Telekom AG (Germania) au înregistrat creşteri de peste 2% ieri după-amiază, după ce cotidianul Le Monde a publicat un articol potrivit căruia cele două societăţi au purtat, anul trecut, discuţii în vederea unei fuziuni, anunţă Reuters.
Conform unei surse citate de Le Monde, între cele două companii au avut loc discuţii confidenţiale în perioada mai - septembrie 2017, părţile examinând o fuziune între egali. Sursa a adăugat că discuţiile au rămas în fază exploratorie, fără ca o bancă să fie mandatată pentru analiza afacerii, în principal din cauza diferenţei de valoare între cele două companii: Orange are o capitalizare de aproape 40 de miliarde de euro, iar Deutsche Telekom - de circa 70 de miliarde de euro.
Deutsche Telekom şi Orange au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţia din Le Monde.
Acţiunile Orange s-au apreciat cu 2,1% pe piaţa din Paris, la ora locală 17.30, atingând 14,75 euro, iar cele ale Deutsche Telekom - cu 2,2% la Frankfurt, până la 14,77 euro.
Ieri, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că ar trebui reînnoit contractul directorului general al Orange, Stephane Richard. "Stephane Richard a făcut o treabă bună, contractul său ar trebui reînnoit", a declarat Bruno Le Maire, la postul de radio Classique.
Statul francez este cel mai mare acţionar al Orange, cu o participaţie de 13,4%.
Conform Agerpres, procurorii i-au cerut şefului Orange, Stephane Richard, să depună mărturie în procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, este acuzată de neglijenţă în afacerea Tapie-Credit Lyonnais. În acea perioadă, Stephane Richard era şeful echipei lui Lagarde, pe atunci ministru al Economiei. Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.
Luna trecută, Orange a anunţat că mizează pe o creştere a profitului său operaţional (EBITDA) de 2% în 2017, urmată de o accelerare în 2018. De asemenea, grupul francez se aşteaptă ca investiţiile sale să atingă un vârf de 7,4 miliarde de euro în 2018, urmând ca, începând din 2019, să înceapă să scadă.
Orange le va acorda acţionarilor un dividend anual de "cel puţin 0,65 euro" în perioada 2018-2020.
Ieri, directorul financiar al Deutsche Telekom, Thomas Dannenfeldt, a declarat, citat de Boersen-Zeitung, că nu-şi va încălca promisiunea de a majora dividendele în 2018 şi în anii următori.
"Sunt foarte încrezător că vom reuşi să ne ţinem promisiunile, în special pe cele privind planificata creştere a fluxului de numerar cu aproximativ 10% şi majorarea dividendelor. Nu văd niciun motiv să deviem de la planurile noastre pe 2018", a declarat Dannenfeldt, adăugând că se aşteaptă la continua creştere a cheltuielilor de capital, a vânzărilor, a câştigurilor şi a dividendelor.