Proiectul de lege pentru aprobarea controversatei OUG 114/2018 a fost avizat favorabil de Comisia economică a Senatului. În Comisia de buget, care este sesizată pentru raport, a fost amânată dezbaterea, la propunerea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.
Ministrul de resort a menţionat: "Ce am primit până astăzi (n.r. ieri) ca amendamente se află în analiza noastră la Ministerul de Finanţe şi la celelalte ministere. Am înţeles că s-au primit şi astăzi alte amendamente, şi acum două minute, înseamnă că interesul este unul foarte mare. (...) Având în vedere că sunt foarte multe astfel de amendamente şi pentru a face o analiză aprofundată, propun să scoatem de pe ordinea de zi acest punct, OUG 114, pentru a avea timpul necesar la nivel de Guvern. Şi doamna prim-ministru a anunţat ieri că va fi o discuţie pe fiecare sector în parte, atât pe cel bancar, cât şi cel de energie, comunicaţii, discuţie cu toţi actorii implicaţi, unde vom discuta şi aceste propuneri de amendamente".
Senatorul liberal Florin Cîţu a atras atenţia că termenul pentru adoptare tacită se va împlini pe data de 1 martie şi în acest fel ordonanţa va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, fără a avea un studiu de impact.
Ordonanţa 114 nu va fi abrogată "sub nicio formă'', iar taxa pe activele financiare s-ar putea modifica, în sensul scăderii ei, a declarat, ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: "O să aştept concluziile colegilor mei senatori de la cele două comisii, să vedem dacă au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustări, reglajul fin, dar ceea ce vă pot spune este că ordonanţa nu va fi abrogată cumva, sub nicio formă, pentru că am văzut tot felul de comentarii şi sugestii că ordonanţa ar putea fi abrogată. Nu, nu va fi abrogată, dar anumite modificări se pot face, dacă din aceste discuţii şi consultări pe baza unor analize rezultă soluţii mai bune".
Întrebat dacă taxa pe activele financiare poate să fie eliminată, Tăriceanu a răspuns negativ, însă a adăugat că aceasta ar putea modificată, în sensul scăderii ei.
Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.