LEGEA GRAŢIERII, VOTATĂ DE COMISIA JURIDICĂ: Ies din închisoare 453 de persoane, pentru 589 se reduce pedeapsa cu trei ani

A.C.
Politică / 8 mai 2017

Ies din închisoare 453 de persoane, pentru 589 se reduce pedeapsa cu trei ani

ACUTALIZARE 19:39 Alina Gorghiu: "Legea graţierii în forma Guvernului rezolvă speţa punctuală a lui Dragnea"

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni în plenul Senatului că motivul pentru care Liviu Dragnea a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului Legii graţierii şi adoptarea lui în forma transmisă de Guvern este că în respectiva formă legea prevede graţierea celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale, dar şi a celor condamnaţi cu suspendare, aşa cum este cazul liderului PSD, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Proiectul trimis de Guvern nu prevede însă nici graţierea condamnărilor cu suspendare, nici a celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale.

Alina Gorghiu a afirmat: "Haideţi să spunem tuturor care este motivul pentru că, în realitate proiectul în forma aceasta este un moft. Nu atinge obiectivul eliberării din penitenciar a unui număr suficient şi necesar (...) însă rezolvă speţa punctuală a domnului Dragnea (...) În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (...) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect".

Senatoarea PNL a solicitat respingerea Legii graţierii, nu retrimiterea acesteia la comisia juridică, relatează News.ro.

Senatoarea PNL a subliniat: "Deci dacă acesta este motivul, haideţi să nu mai facem tot jocul ăsta ieftin pentru domnia sa, să încercăm să agreem cu toţii că este un proiect prost, nu criticabil, prost, că n-are nicio legătură cu obiectivul propus, că avem o lege cu măsuri alternative la executarea pedepsei cu condamnare, că avem alte proiecte de legi care pot fi discutate în procedură de urgenţă şi pe care să le discutăm".

Potrivit proiectului de lege al graţierii trimis de Guvern Parlamentului pe 31 ianuarie, condamnările la închisoare cu suspendare nu sunt prevăzute a fi graţiate. De asemenea, în proiectul Guvernului, pedepsele prevăzute de legea 78/2000 - act normativ în baza căruia Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare - sunt exceptate de la a fi graţiate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în baza articolului 13 din legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Potrivit prevederii, "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".

(A.I.)

---

Actualizare 17:29 Traian Băsescu: "Legea graţierii scoate din închisori hoţii, dar rămân încarceraţi medicii şi profesorii"

Senatorul PMP Traian Băsescu a criticat, luni, de la tribuna Senatului, proiectul Legii graţierii aşa cum a fost adoptat el de comisia juridică, spunând că scoate din închisori hoţii din curţi şi din autobuze, dar lasă încarceraţi medicii şi profesorii, categorii recuperabile pentru societate.

Traian Băsescu a afirmat, citat de News.ro: "Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze - estimez eu în forma în care este acum - hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e Legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit. Ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea sau noi am respinge această lege. Acea categorie pe care vrea să o graţieze se va întoarce tot acolo în maxim şase luni, în schimb oameni care sunt recuperabili pentru societate rămân în penitenciare".

Senatorul PMP a fost autorul celor mai controversate amendamente aduse Legii graţierii, printre care eliberarea din închisori a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, precum şi a femeilor condamnate pentru corupţie la zece ani de închisoare.

(A.I.)

---

Actualizare 17:07 Legea graţierii, retrimisă de plenul Senatului la Comisia juridică pentru a fi adoptată în forma trimisă de Guvern

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.

În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.

Propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost făcută în plen de grupul ALDE, precizează News.ro.

Comisia juridică are termen o săptămână.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii pentru a fi adoptat în forma propusă de Guvern, menţionând că acesta este punctul de vedere al coaliţiei de guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: "Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută".

Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat în Comisia juridică inclusiv cu voturile PSD şi ALDE, Tăriceanu s-a mărginit să spună doar că nu susţine punctul de vedere al comisiei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, a declarat, luni, că dezideratul liderului PSD, Liviu Dragnea, ca Legea graţierii să fie adoptată în forma Guvernului poate fi împlinit la Camera Deputaţilor.

Şerban Nicolae a mai declarat că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este "absolut ineficientă" pentru că "nu rezolvă absolut nimic" din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei.

(A.I.)

---

Actualizare 16:58 Şedinţa de plen a Senatului, întârziată jumătate de oră în urma unui protest USR faţă de Legea graţierii

Şedinţa de plen a Senatului de luni a fost întârziată aproximativ jumătate de oră din cauza prezenţei în sala de plen a mai multor deputaţi USR, printre care Nicuşor Dan şi Cosette Chichirău, care aveau pancarte pe care scria "Respingeţi legea graţierii".

Mai mulţi deputaţi USR au venit luni în sala de plen a Senatului cu pancarte prin care protestau faţă de Legea graţierii. Preşedintele de şedinţă, social-democratul Claudiu Manda, le-a cerut deputaţilor USR să părăsească sala de plen, relatează News.ro. De asemenea, Manda le-a cerut şi senatorilor USR să-i roage pe colegii de la Camera Deputaţilor să iasă din sală.

În încercarea de a-i convinge pe deputaţii USR să părăsească plenul Senatului, în sală a venit chiar şi secretarul general al Senatului, Ion Vărgău.

După mai multe discuţii între liderul senatorilor USR, Cristian Ghica, şi preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda, deputaţii USR au ieşit din sala de plen a Senatului şi au mers în loja rezervată invitaţilor, continuând să afişeze pancartele pe care scria "Respingeţi legea graţierii".

Pe ordinea de zi a Senatului se află Legea graţierii.

(A.I.)

---

Actualizare 14:40 Tăriceanu: "Vom cere în plenul Senatului retrimiterea la comisie a Legii graţierii"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii pentru a fi adoptat în forma propusă de Guvern, menţionând că acesta este punctul de vedere al coaliţiei de guvernare.

Tăriceanu a precizat, ciatt de News.ro: "Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută".

Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat în Comisia juridică inclusiv cu voturile PSD şi ALDE, Tăriceanu s-a mărginit să spună doar că nu susţine punctul de vedere al comisiei.

Preşedintele Senatului a declarat, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre modificările pe care le consideră inopportune: "Pentru că nu susţinem acele formule care au fost la un moment dat aprobate, e adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune".

Chestionat în continuare de ce nu adoptă pur şi simplu legea în forma trimisă de Guvern, fără a o mai retrimite la comisie, Tăriceanu a susţinut că trebuie analizate punctele de vedere exprimate de CSM.

"Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi Ministerul Justiţie, pentru a pune aceste lucruri în acord", a explicat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că legea graţierii va primi un vot în plenul Senatului până pe 23 mai, atunci când se împlineşte termenul de adoptare tacită.

(A.C.)

---------

Actualizare 14:27 Liviu Dragnea: "Cea mai bună variantă este ca Legea graţierii să fie adoptată de Senat în forma trimisă de Guvern"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect.

Dragnea a declarat, citat de News.ro: "Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Naţional unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi altele. Poate întoarce (plenul Senatului - n.r.) raportul în comisie. Nu numai eu, majoritatea suntem nemulţumiţi pentru ce s-a întâmplat acolo".

(A.C.)

--------

Actualizare 13:28 Şerban Nicolae: "Legea graţierii, în forma actuală, este absolut ineficientă, nu rezolvă absolut nimic"

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, consideră că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este "absolut ineficientă" pentru că "nu rezolvă absolut nimic" din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei.

Şerban Nicolae a declarat: "Din punctul meu de vedere, în forma actuală, este absolut ineficient . El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societăţii, nici în ceea ce priveşte obligaţiile României faţă de CEDO, dar, repet, la final e o decizie politică (...) Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării".

Senatorul PSD a adăugat că graţierea unor condamnaţi ar aduce mai mulţi bani la buget, care ar putea fi investiţi în şcoli şi spitale, potrivit News.ro.

Şerban Nicolae a mai susţinut: "Graţierea nu costă. Graţierea este o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcţia de spitale sau de construcţii de învăţământ este o chestiune care ţine de investiţii bugetare semnificative (...) Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiţii improprii, probabil că vor rămâne mai puţini bani şi pentru spitale, şi pentru instituţii şcolare, şi pentru alte investiţii de interes social. Dar probabil că la nivelul Guvernului s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit".

(M.I.)

---------

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al legii graţierii, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedesei. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese sunt exceptate de la a fi graţiate.

În favoarea raportului de admitere s-au înregistrat 5 voturi, ale senatorilor PSD şi UDMR, iar împotrivă au fost 4 voturi, de la PNL şi USR, partide care au şi propus respingerea legii. Singrul reprezentant al ALDE în Comisia juridică, senatorul Ionuţ Sibinescu, a fost absent şi nu a fost înlocuit de nimeni, potrivit News.ro.

Potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmisă Comisiei juridice a Senatului, de legea graţierii adoptată în forma votată luni urmează să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Dintre acestea, 433 ar urma să beneficieze de articolul 1, alineatul 1 al legii, care prevede că "pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se graţiază (...) în întregime, pedepsele de până la 3 ani, inclusiv". Alte 10 persoane care ar urma să beneficieze de graţiere sunt 9 minori şi un condamnat care a împlinit 70 de ani.

În ceea ce priveşte condamnaţii care urmează să beneficieze de o reducere cu 3 ani a pedepselor, numărul acestora este de 589, potrivit simulării transmise de ANP.

"Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de către CEDO suficientă. Femei însărcinate nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna", a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae.

Proiectul de lege al graţierii urmează să intre tot luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, iar apoi să fie transmis Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, în prima şedinţă dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. "Se graţiază... în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani", prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Potrivit amendamentului, "se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii". Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

"Se graţiază în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani", se arată într-un amendament adoptat marţi de senatorii jurişti la proiectul de lege al graţierii.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. "Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani", se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu "rea credinţă" ducând la revocarea clemenţei.

"Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă", se arată în noua formulă a textului.

Amendamentele formulate de fostul preşedinte al României Traian Băsescu au fost respinse de Comisia juridică a Senatului. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în 6 ani de închisoare, graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi majorarea la trei ani a termenului în care cei graţiaţi trebuie să achite prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi.

După ce miercuri senatorii jurişti adoptaseră amendamentele social-democraţilor Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice cu propunerea lui Traian Băsescu, de graţiere a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, joi aceştia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de corupţie, precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, au fost excluse de la a fi graţiate.

Tot joi, senatorii jurişti au respins un alt amendament al lui Traian Băsescu prin care acesta propunea graţierea celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi au votat împotriva propunerii ca persoanele condamnate pentru conflict de interese să fie, de asemenea, graţiate.

Duminică seară, în pofida ploii, câteva sute de persoane au protestat din nou în Piaţa Victoriei faţă de Legea graţierii, ei mergând în marş până la Parlament.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bineanteles ca Dragnea a fost condamnat totalmente absurd pentru referendum dar ce se intampla acum este ingrozitor. Pentru ca statul de drept a facut un abuz sau mai multe abuzuri impotriva unor politicieni, hotii vor iesi din puscarii. Vorbesc de acei hoti care iti fac oricum viata mizerabila furantu-ti bicicleta , cainele, uneltele din curte, agresandu-ti copii, distrugandu-ti linistea normala in orice stat normal. Si asa avem mii de hoti in libertate pentru ca fura sub pragul penal sau pentru ca isi invata copii minori sa faca infractiuni, nu trebuie sa ne trezim cu hotii peste noi ! Gratierea a fost politizata de uneltele statului de drept si de aceea orice rationalitate a disparut. Statului de drept ii convine sa aiba mai multi hoti in libertate, sa aiba inca o acuzatie impotriva clasei politice dar HOTII TREBUIE PEDEPSITI nu invatati ca indiferent ce vor face vine gratierea.

    Mai avem nevoie de alte dovezi privind dedicatia initiala a legii?

    in cealalta parte cand vede un furt, o ilegalitate.

    Daca au aprobat aceasta lege trebuie sa aprobe o pusca in casa ? Daca pusti hotul sa fie autoaparare si doar cu constiinta la pamant? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb