Legea offshore, în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 octombrie 2018

Legea offshore, în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor

Una dintre cele mai importante legi pentru viitorul energetic, economic şi fiscal al ţării noastre este legea privind operaţiunile de exploatare petrolieră în perimetrele offshore din Marea Neagră.

Pentru că săptămâna trecută, legea a fost trimisă la comisii de către plenul Camerei Deputaţilor, cei mai mulţi dintre parlamentari fiind nemulţumiţi de faptul că membrii comisiilor au modificat drastic proiectul adoptat de Senat, liderii coaliţiei majoritare din Parlament s-au întâlnit vineri pentru a găsi o soluţie.

În urma discuţiilor, s-a decis ca aceas­tă săptămână să fie dedicată dezbaterilor cu toate părţile implicate şi interesate în aprobarea legii offshore: membrii guvernului, parlamentari ai coaliţiei, parlamentarii opoziţiei politice şi companiile care doresc să investească în acest domeniu de activitate.

Deputatul Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, fost ministru al Energiei, a declarat pentru ziarul BURSA: "Dorim să avem mai multe informaţii, mai multe date şi cifre, atât de la ministerele implicate şi de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, cât şi de la potenţialii investitori din perimetrele offshore. De asemenea, dorim să obţinem un consens pe această lege foarte importantă care este legată de viitorul ţării pentru zeci de ani. Vrem ca legea să fie asumată de toate partidele şi să nu ne trezim că unii fac doar politică".

Referitor la bunele-intenţii exprimate de coaliţia PSD-ALDE, deputatul liberal Virgil Popescu, vicepreşedintele comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor, a spus pentru ziarul BURSA: "Noi am cerut consens pe această lege de la tribuna Parlamentului şi mă bucur că ALDE a ajuns la un punct de vedere similar, aşa cum a ajuns de altfel şi UDMR. În privinţa legii offshore, PNL are trei cerinţe. Prima cerinţă este să avem o lege care să permită exploatarea gazelor din Marea Neagră, în sensul ca ţara să câştige suficient de mult, dar să nu pună în pericol începerea investiţiilor în această zonă. Apoi dorim să stabilim ce vom face cu gazele extrase, pentru că am dori ca majoritatea cantităţii extrase să fie vândută şi consumată în ţară, fapt care va aduce şi alte beneficii la bugetul de stat. Vrem să stimulăm dezvoltarea industriei petro-chimice care va creşte consumul de gaze naturale la nivelul întregii ţări, iar în ultimul rând dorim modernizarea CET-urilor existente şi construirea altora noi, care vor funcţiona pe baza gazelor extrase din Marea Neagră. La acest moment, avem 10 CET-uri care sunt în pragul falimentului şi credem că ele ar trebui salvate".

Principalele puncte de dezbatere vor viza deducerile investiţiilor din segmentul upstream din impozitarea pe veniturile suplimentare şi impozitarea profitului, subiecte care vor fi discutate şi cu potenţialii investitori în perimetrele offshore din Marea Neagră.

Conform reprezentanţilor coaliţiei PSD-ALDE, la dezbaterile din această săptămână vor fi prezentate analize financiare întocmite de companiile din domeniu care vor fi comparate cu cele făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Toate datele vor fi adunate şi discutate cu liderii partidelor parlamentare, care vor putea să îşi expună propriile opinii, ce vor fi analizate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Abia după aceea, cel mai devreme săptămâ­na viitoare, se va intra cu proiectul de lege, la dezbatere şi vot, în plenul Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cresterea consumului inseamna dependenta de o resursa care se va termina in 20 30 de ani daca o mai si exportam, s-a spus aici ca romanii nu tre sa se mai incalzeasca cu lemne ci cu gaze si sa dezvoltam petrochimia( aia de la nea nicu am facut-o praf ca sa o refacem iar la spartul tirgului ) , aceiasi care au spus asta au zis ca neaparat trebuie sa extragem sa nu mai fim dependenti de rusi, pai asta inseamna dependenta , sa cresti consumul si sa te trezesti peste 20 de ani ca pop si industria nu mai au gaze pe care o sa le luam mult mai scump tot de la rusi, ma scuzati ca vorbesc ca la gradinita dar asta este nivelul la care se discuta la nivel inalt daca rusia ar vrea sa puna laba pe noi nu trebuie sa faca nimic ca ne azvirlim singuri si asta o spun fara a avea ceva neaparat cu rusia

    Din dezbaterile anterioare pe aceiasi tema,ai dau dreptate d-lui Marius.Sunt mai mult vorbe ale unora,dar nu cred in siceritatea lor,mai ales ca vor fi"presiuni" pentru sustinerea intereselor operatorilor,care au mai iesit printre randuri.Nu cred voi avea parte de surprize placute,dorinta de castig imediat ale unora este mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb