Legea plafonării dobânzilor a trecut de Parlament

E.O.
Bănci-Asigurări #Protecţia consumatorilor / 6 mai 2020

Legea plafonării dobânzilor a trecut de Parlament

Actualizare - CREDERE: "Această lege vine ca să înlăture situaţiile abuzive din contractele de credit"

Această lege vine ca să înlăture situaţiile abuzive din contractele de credit, este de părere Asociaţia CREDERE. Reprezentanţii acesteia ne-au transmis: "Veştile bune continuă pentru clienţii băncilor şi ai instituţiilor financiare non-bancare! Camera Deputaţilor a adoptat un proiect foarte important, care va corecta o parte din derapajele existente în contractele de credit, în special cele încheiate cu IFN-uri. În foarte multe cazuri, instituţiile de credit practică dobânzi exorbitante, mai mult sau mai puţin transparente. Cum targetul acestora este compus, într-o bună măsură, din debitori cu o precară educaţie financiară şi juridică, au explodat în ultimii ani cazurile în care oamenii ajungeau să plătească sume chiar şi de zece ori mai mari decât datoria iniţială (adeseori relativ mică) şi chiar să fie executaţi de bunuri, inclusiv de locuinţele personale. Or, această lege vine ca să înlăture situaţiile abuzive de acest gen, aliniind, totodată, legislaţia românească la legislaţia existentă în majoritatea statelor Uniunii Europene. Sperăm ca Preşedintele să o promulge cât mai repede, pentru a intra în vigoare şi a produce efecte cât mai urgent".

---

Actualizare - Piperea: "Această lege este în primul rând un cadou la adresa băncilor"

Legea plafonării dobânzilor este cea mai importantă dintre legile anti-cămătărie, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a precizat: "Această lege este în primul rând un cadou la adresa băncilor şi în general la adresa creditorilor financiari, pentru că îndatorarea poate derapa foarte uşor în insolvabilitate, în ruină. Dacă cei care consumă sunt supraîndatpraţi la bancă, vor plăti banca şi vor omite să consume. Există comercianţii care produc şi oameni care consumă, iar cei care produc sunt clienţi ai băncilor. Dacă oamenii nu mai consumă că nu le mai rămân bani după ce plătesc ratele, atunci nici comercianţii niu vor mai produce şi nu vor mai fi clienţi ai băncilor şi aşa se produce un cerc vicios. Cel care este insolvabil nu mai poate plăti, cel care nu mai poate plăti nu mai e debitor, banca îi execută casa. Este vorba de milioane de astfel de situaţii şi vor fi triplate, probabil, până la finalul anului. De aceea această lege este bună în primul rând pentru bănci, apoi pentru consumatori şi în al treilea rând pentru economie şi stat".

Zamfir: "Punem capăt dobânzilor astronomice practicate de unele IFN-uri şi redăm dreptul la o viaţă decentă"

După ce legea a trecut de Parlament, senatorul Daniel Cătălin Zamfir a scris, pe pagina sa de Facebook: "Băncile şi IFN-urile nu mai pot practica ce dobânzi vor! Legea se aplică şi credirelor în derulare şi prevede:

1. Pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referinţă a BNR +2%;

2. Pentru creditele de consum, DAE nu va depăşi dobânda de referinţă a BNR +15%;

3. Pentru creditele de consum mai mici de 15.000 lei, suma totală de rambursat nu va putea depăşi dublul sumei împrumutate.

Ca să fie limpede, punem capăt dobânzilor astronomice practicate de unele IFN-uri şi redăm dreptul la o viaţă decentă, atât celor care au astăzi contracte de împrumut, cât şi celor care se vor împrumuta în viitor!

Ca de obicei, când e vorba de legi în favoarea oamenilor, care ating intersele sistemului bancar, PNL şi USR sunt împotrivă! Justificarea cu piaţa liberă e doar pentru fraieri, ţinând cont că mojoritatea ţărilor din UE au plafonat dobânzile!

Sper să aibă minte să nu o atace şi pe asta la CCR! Nu ar face decât să prelungească chinul oamenilor..."

Alin Iacob: "Legea va fi extrem de utilă în special consumatorilor cărora anumite IFN-uri le solicită să ramburseze sume de 6-7 ori mai mari decât cele împrumutate"

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută adoptarea de către Parlament a legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei, a declarat, conform Agerpres: "Legea va fi extrem de utilă în special consumatorilor cărora anumite IFN-uri le solicită să ramburseze sume de 6-7 ori mai mari decât cele împrumutate. În acelaşi timp, va proteja consumatorii în general de dobânzi excesive, în condiţiile în care România se plasează în rândul statelor UE cu cele mai mari dobânzi anuale efective la creditele acordate populaţiei. Sperăm ca legea să nu fie contestată la CCR şi să intre cât mai rapid în vigoare, pentru ca românii să poată beneficia de prevederile sale".

---

Textul legislativ care prevede plafonarea dobânzilor a trecut de Parlament, fiind votat aprobat, acum puţin timp, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 205 voturi pentru şi 97 împotrivă.

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, face parte din pachetul de patru acte legislative destinate protecţiei consumatorilor de servicii financiare: Legea pentru protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe (retractul litigios); Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Despre conţinutul celor patru legi ne-a vorbit, recent, avocatul Gheorghe Piperea, care a redactat textele legislative, explicând: "Unul dintre proiecte vizează plafonarea dobânzilor la credite. Am eliminat formula «dobânzi cămătăreşti» pentru că se pare că cei din Consiliul Legislativ au spus că termentul de «cămătăresc» este peiorativ şi atunci i-am spus dobândă excesivă. Proiectul prevede, în principiu, că pentru creditele imobiliare nu poţi lua un credit care să aibă o dobândă mai mare cu mai mult de 3% decât dobânda de refinanţare a BNR. La creditele de consum, adică cele luate pe maxim 5 ani şi care au o valoare de cel mult 20.000 de euro, am pus o limită de 18% a dobânzii, care este maximul de dobândă pe care îl practică fiscul cu contribuabilii. Pentru microcredite, adică împrumuturile luate pe cel mult 90 de zile şi cu o valoare de maxim 3.000 de lei, am pus limitarea la dublul sumei împrumutate".

Principala modificare legislativă este aceea care presupune că, dacă ai împrumutat x lei de la un IFN, vei returna cel mult dublul sumei, evidenţiază reprezentanţii Asociaţiei CREDERE.

La începutul lunii martie, toate cele patru proiecte de lege din domeniul bancar au fost avizate pozitiv de deputaţii din comisiile de specialitate (Economică, de Buget şi cea pentru Industrii).

Aceste legi reprezintă un cadou făcut creditorilor financiari, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a spus, după şedinţa comună a comisiilor de specialitate: "Textele de lege au fost făcute în aşa fel încât să asigure rezilienţa contractelor, nu să le desfiinţeze, şi să nu lase debitorul să ajungă în situaţie de ruină financiară, care înseamnă insolvabilitate, care înseamnă imposibilitatea de plată. Când vorbim de zece debitori care nu îşi pot plăti datoria, atunci este o chestiune gestionabilă, eventual printr-o cesiune de creanţe, cu sau fără caracter speculativ. Gestionabilă este şi situaţia în care avem 10.000 de astfel de debitori, dar când vorbim de 100.000 de astfel de cazuri, de 1 milion, cum este cazul la noi cu supra-îndatoraţii, atunci nu mai este vorba doar de ruina acelor oameni, ci şi de o problemă extrem de gravă de cash-flow pentru creditorii financiari. Pentru că, dacă eu sunt insolvabil, nu pot plăti. Faptul că îmi iei casa nu face decât să agraveze din punct de vedere financiar situaţia mea, dar situaţia ta, ca bancă, nu se îmbunătăţeşte, pentru că îmi iei casa la 10 lei, deşi ea costă 50 de lei. Ulterior, pentru stat va deveni o povară suplimentară să aibă tot felul de cheltuieli de asistenţa socială, cu educaţia copiilor, cu sănătatea, pe care eu nu le mai pot plăti. În plus, îmi popreşti o treime sau jumătate din salariu şi eu nu mai pot consuma.

În consecinţă, aceste măsuri sunt auto-protective pentru bănci şi nu ar trebui să se opună acestora. Un cost suportabil pentru unii debitori este o foarte bună reclamă pentru viitorii debitori.

Românul vede ce se întâmplă în Franţa, unde dobânda pentru creditele ipotecare este de 4-5 ori mai mică decât la noi, reacţia băncilor noastre este extrem de furibundă, după care te vând colectorilor de creanţe, vede că nu există niciun fel de înţelegere pentru aceşti oameni şi, în aceste condiţii, potenţialii debitori nu se mai împrumută. Ştiind, însă, că dobânzile sunt plafonate, că nu pot fi aruncaţi în stradă pentru orice neplată etc., intenţia oamenilor de a se împrumuta la bancă va fi mult mai mare şi banca va vinde mai mult. De aceea, să se opună unor astfel de reglementări este auto-distructiv pentru sectorul bancar. În concluzie, în primul rând creditorii financiari şi abia în subsiodiar debitorii trebuie să fie mulţumiţi că au trecut aceste legi".

Aceste proiecte legislative au provocat noi îngrijorări în rândul bancherilor, care avertizează că eventuala aprobare a pachetului de legi din sectorul bancar conduce, printre altele, la scăderea creditării şi chiar a Produsului Intern Brut (PIB).

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a subliniat, recent, impactul negativ care ar urma să se propage asupra consumatorilor şi în economia naţională în situaţia aprobării proiectelor de lege privind conversia monedei de plată din contractul de credit la cursul istoric plus maxim 20%, plafonarea dobânzilor, limitarea caracterului de titlu executoriu al contractelor şi eliberarea de datorie la preţul real al cesiunii şi dobânda.

Un studiu realizat de KPMG pentru ARB arată că proiectele de lege menţionate au implicaţii multiple atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivel macroeconomic, ca urmare a impactului individual, precum şi la nivel agregat.

Subliniind că, printre efectele celor patru legi se numără reducerea PIB cu 2,64%, a consumului cu 1,95%, a investiţiilor cu 0,30% în scenariul scăderii creditării populaţiei şi agenţilor economici cu 5%, studiul citat menţionează că principalele consecinţe sunt reprezentate de creşterea creditelor neperformante ca urmare a creşterii duratei şi costurilor de recuperare, blocării pieţei secundare a creditelor şi a modificării comportamentului la plată al debitorilor, precum şi de reducerea accesului la creditare al populaţiei, cu potenţial de propagare la nivelul de ansamblu al economiei - cu beneficii limitate în planul protecţiei consumatorilor.

Alte urmări preconizate de KPMG vor fi:

- Diminuarea interesului investitorilor în sectorul financiar, ca urmare a efectelor asupra stabilităţii şi perspectivelor de profitabilitate ale sistemului bancar;

- Creşterea presiunii asupra pieţei imobiliare, ca urmare a reducerii creditării pentru achiziţia de locuinţe;

- Creşterea creditelor neperformante, care poate conduce la creşterea riscului de ţară şi care va afecta în mod direct capacitatea de capitalizare şi creditare a instituţiilor de credit.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Trebuia din perioada creditului cu buletinul si a creditului in moneda elvetiana,statul si BNR, sa ia masuri mai dure impotriva bancilor,care au venit cu gandul de a prinde fraieri.

    1. Te obliga cineva sa iei credit? Pune bani deoparte si cand faci suma iti cumperi ce doresti.

      Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

      1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

      2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

      3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

      4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

      5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

      6. Clientul are in continuare de achitat 200.000 lei dublul sumei împrumutate.  

      7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

      Întrebare:  

      1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual.  

      2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

      Foarte corect

      Iar ieri scriai la "economia nu poate trai fara creditare". Ce sa ceri de la un postac benerist care se ineaca cu scuipat...

      In contractul de credit se mentiona clar ca suma este in CHF. Adica ce ai luat trebuie sa dai inapoi.

      De ce nu s-a imprumutat clientul respectiv in lei ? Pentru ca dobanda la CHF era mult mai mica. La lei nu se incadra. 

      In concluzie: avem un client care s-a imprumutat intr-o moneda necunoscuta pana atunci doar pe baza faptului ca nu se incadra la un credit in lei, eur sau usd. Din cauza dobanzii. 

      Normal ca dupa ce cursul s-a dus in balarii, clientul este nemultumit. Si acum toata lumea e de vina numai el nu. A mai si cumparat o proprietate supra evaluata la acel moment (am avut colega care a platit 135.000 eur pe un apartament de 2 camere in Dristor) si acum e in situatia in care are un credit de rambursat si o proprietate care valoreaza 40% din pretul de achizitie. 

      Inca odata: toata lumea e vinovata in afara de client ?

      Dar banca "R" responsabila de astăzi banca care dădea asigurări clientului si mintea in pliante ca francul e stabil cum sa o calificăm?

      Își va schimba năravul sau va căuta noi mijloace prin care sa înșele clienții... 

      Au venit in Romania sa atraga de la populație depozite cu dobânzi de 1% si sa imprumute statul cu 4% si populația cu 10%. 

      Avem cea mai slabă intermediere financiară din UE si nu știm de ce... 

      Pentru băncile care au venit in Romania sunt prea lacome...  

    Vedeti raspunsul CCR de azi referitor la legea psd si aplicati o si la asta! Pierdere de timp , cand o sa se inteleaga ca zamfir e doar un afon care toaca banii de pomana? Prostiile astea haiducesti sunt doar niste baloane de sapun, niste mijloace de manipulare a unei mase de manevra, needucate financiar. Atata timp cat toti specialistii spun ca e o aberatie cu grave efecte economice, ce rost mai are tot circul asta ieftin? E mai mult decat clar ca nu va fi niciodata aplicata. Dar pierdem timpul, afectam predictibilitatea economica si financiara doar ca sa ne aflam in treaba sa ne facem ca lucram..

    1. Acum e bun CCR-ul dupa sentinta de azi?

      Aceeasi placa cu impactul economic. 

      Oare omul nu conteaza deloc in ecuatia asta inteligentule? 

      Esti doar penibil, ca sa nu scriu "decat"

      Cum adica o lege nu va fi aplicata ? Deci am voie sa ma urc beat la volan dupa ce intra asta in vigoare ?

      De 30 de ani,populatia saraceste ,iar bancile si IFN urile prospera ,practicand dobanzi si comisioane aberante ..vi se pare moral ?!

      Oanta, vezi ca au pufuleti si acadele pe Lipscani! Lasa scrisul de balarii, ca nu mai prinzi...

    Ce porcarie , nu am vazut sa vorbeasca nimeni de situatia deponentilor in momentul care situatia bancii devine instabila din cauza unora care au vrut doar sa posede un bun de partea asta mucless.....alooo zamfire...lasane economistule .

    1. "Lasa-ne", analfabetule... Daca tot luati carute de bani in benereul ala, macar sa va scolarizeze manole securistul.

    Mvaaaaaiiiiii, sa vezi acu ce plângă băncile ca nu mai pot lua de la romani bani nemunciți și sa ii tina sclavi pe zeci de ani! Le-a rupt curu Zamfir cu legile astea și mai ales le-a întrerupt cercul lor (pe care se fac instituțiile de forță ca nu îl vad, dar asa e când ai acțiuni la ifn-uri), acel cerc, banca-IFN-executor, prin care, deși toți sunt mana în mana, luau banii oamenilor cu dobânzi de 1000000% și ii urmăreau pe viata după ce le luau tot, casa, mașina, etc, și mai făceau și pe sfinții și arătau către parlament pt ca asa era legea! Eeee acu sa vedem ochii umeziti la bancheri când nu vor mai lua toate economiile romanilor! Fmm BNR!

    transpunerea perfecta din basmele romanilor in economie a lui Pacala si Tandala!!

    Zanfir si Piperea- 2 haiduci care nu reusesc sa produca nimic viabil decat prin modificarea legilor.

    Prostia asta cu plafonarea dobanzilor a mai fost pusa odata pe masa si a fost declarata neconstitutionala. 

    Dar ingineru' Zanfir nu se lasa. Are de livrat pentru clientela. Va mai amintiti legea darii in plata ? Cati au beneficiat de ea ? Destul de putini, va spun. Pentru ca e prost facuta si e facuta cu dedicatie. 

    Urmeaza reglementarea atractiei gravitationale si a numarului pi. Cu asta se ocupa ingineru' ..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb