Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, trimisă spre reexaminare

J.F., M.I.
Politică / 24 decembrie 2016

Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, trimisă spre reexaminare

Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative ce vizează eliminarea unor taxe stabilite în sarcina persoanelor fizice şi juridice pentru anumite acte realizate sau servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele ţării a declarat: "Politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi concretizarea acestora reprezintă atributele autorităţii legislative şi executive şi nu fac obiectul controlului de constituţionalitate. Din această perspectivă, deşi Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost declarată constituţională în raport de criticile formulate, apreciem că se impune o reanalizare a acesteia de către Parlament sub aspectul efectelor resimţite de cetăţeni".

Iohannis a adăugat, motivând decizia sa: "Simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi, precum şi diminuarea poverii fiscale prin eliminarea unor taxe şi tarife sunt deziderate împărtăşite la nivelul societăţii. Realizarea acestora implică, în mod necesar, adoptarea de măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile. Tocmai de aceea, pentru a fi eficientă, reducerea în sine a taxelor trebuie să fie însoţită de o îmbunătăţire a procedurilor administrative şi a disciplinei bugetare".

Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, pot face ca simpla eliminare a taxelor "să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice", consideră Klaus Iohannis.

Referitor la eliminarea taxei radio-TV, preşedintele a adăugat: "Problemele cu care se confruntă cele două servicii publice de radio şi televiziune sunt vechi şi sistemice şi ele se datorează, în principal, cadrului legislativ în temeiul căruia acestea funcţionează. În sine, dezbaterea referitoare la eliminarea celor două taxe şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare a celor două servicii publice de radio şi televiziune de la buget nu se poate rezuma doar la simpla întrebare dacă este sau nu necesară o taxă pentru susţinerea acestora. Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public".

Din această perspectivă, Administraţia Prezidenţială consideră că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ, care trebuie să identifice acele soluţii optime de natură să asigure realizarea rolului constituţional al acestora.

De aceea, Iohannis consideră necesară "o analiză şi, implicit o decizie asupra surselor de finanţare a acestor servicii poate fi făcută numai în cadrul unei abordări mai largi care să vizeze o reformă autentică a modului de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune, de care beneficiază cetăţenii care, indiferent de modalitatea aleasă de legiuitor, contribuie la susţinerea acestora, fie direct, fie indirect".

Intervenţia legislativă asupra articolelor 40 şi 41 din Legea numărul 41/1994 poate "genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente". Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce "la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuţie independenţa editorială".

Totodată, în contextul bugetar actual, Iohhanis consideră: "modificarea adusă articoloului 41 în sensul că prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune apare ca inaplicabilă".

Acesta a mai declarat: "Astfel, ţinând cont că legea transmisă la promulgare intră în vigoare la 3 zile de la publicare, semnalăm că în bugetul anului 2016 nu sunt cuprinse alocările necesare, iar pentru anul 2017 bugetul nu se află încă în procedură parlamentară".

În opinia preşedintelui, prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare, pentru cele două servicii publice de radio şi televiziune, există şansa de a se confrunta cu dificultăţi suplimentare.

Dragnea: "Majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale"

Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale va fi adoptată din nou în Parlament, de către majoritatea formată după alegeri, iar faptul că preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare reprezintă "doar o amânare din care toţi românii au pierdut", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

"Vă asigur că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, trimisă astăzi de Preşedinte la reexaminare! Este doar o amânare din care toţi românii au pierdut, în detrimentul companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase", afirmă Liviu Dragnea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce taraganati lucrurile bune?-->aveti criterii solide de integritate?-->dar casa cu banca?-->daca mai trimiteti legi si masuri BUNE la CCR sau inapoi in Parlament am sa ma rog sa aveti 'Ghinion' [vb. dvs] si va va pierdeti TOATE CASELE, nu doar aia cu BANCA;--Nu va luati dupa Basescu si dupa Frau Merkel pentru ca nu sunteti DELOC carismatic, sunteti un tip PLICTICOS,TACITURN si aveti un temperament Flegmatic si vb. lui PONTA 'Mergeti la Bruxelles ca SURDA la HORA'!-->si sunteti SERVITORUL si NU seful statului, fiindca pe Constitutie ati jurat sa serviti interesele Romaniei si ale cetatenilor ei;-->Nu il luati ca MODEL pe Basescu si fiti un Presedinte Mediator._Noi oamenii de rand vrem un trai mai bun!

    1. Presedinte MEDIATOR, NU PRESEDINTE SABOTOR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb