LEGEA RETROCEDĂRILOR Foştii proprietari ar putea fi despăgubiţi în natură

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 ianuarie 2013

Foştii proprietari ar putea fi despăgubiţi în natură

Retrocedările în natură şi eşalonarea plăţilor sunt soluţiile vizate de autorităţi pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să modifice Legea proprietăţilor naţionalizate şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că soluţia este restituirea în natură, acolo unde se poate face, şi eşalonarea plăţii, întrucât plafonarea des­păgubirilor nu ar fi constituţională.

Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu propusese limitarea la 15% a des­păgubirilor.

George Băeşu, ANRP: "Prin modificări legislative, putem face ca sarcina financiară asupra statului român să scadă"

George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, ne-a declarat că iniţial, dis­cuţiile despre noua lege au urmat traiectoria proiectului fostei guvernări.

Domnia sa a precizat: "Ne-am dat seama însă că estimările financiare nu aveau niciun fundament şi nicio susţinere prin documente (în sensul că cifrele de la ANRP, de la AVAS şi de la alte instituţii sunt cu totul altele decât cele pe care s-a fundamentat financiar fostul proiect de lege).

În al doilea rând, din întâlnirile pe care le-am avut în judeţe şi cu Primăria Bucureşti ne-am dat seama că încă este loc de despăgubiri în natură şi, de aceea, prin modificări legislative, putem face ca sarcina financiară asupra statului român să scadă, iar o bună parte dintre dosarele înaintate deja cu propunere de despăgubire să fie rezolvate prin restituiri în natură".

Potrivit preşedintelui ANRP, această nouă abordare ar putea permite evitarea plafonării anunţate de fostul guvern, rămânând ca perspectivă eşalonarea despăgubirilor pe mai mulţi ani, în funcţie de valoarea totală a acestora şi de capacitatea financiară a statului român.

"Comitetul Interministerial care a fost însărcinat cu elaborarea proiectului noii legi se va întruni chiar săptămâna viitoare (n.r. aceasta) şi urmează ca până la sfârşitul lunii februarie să prezentăm Guvernului proiectul legii", ne-a mai spus George Băeşu.

Conform datelor prezentate, joi, de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate în cuantum total de 5 miliarde euro şi mai exis­tă solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro.

Toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist au fost suspendate până la 15 mai 2013.

Retrocedările în natură, cerute şi de UDMR, dar şi de foştii proprietari

Mai mulţi politicieni UDMR s-au exprimat, în primăvara anului trecut, în favoarea retrocedărilor în natură, însă ideea nu a fost străină nici de membri ai Asociaţiilor de foşti proprietari.

În aprilie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că urma să ceară ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie.

Kelemen Hunor a declarat, atunci, că restituirea în natură a fost linia urmărită de UDMR în ultimii 22 de ani fiindcă prin această modalitate se face dreptate foştilor proprietari şi se degrevează bugetul de stat de la plata despăgubirilor în bani.

La data respectivă, Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat că din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul în bani al proprietăţilor naţionalizate, mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

O parte importantă dintre aceste imobile au aparţinut Bisericii Catolice Maghiare.

Asociaţiile foştilor proprietari care s-au întâlnit, în luna aprilie 2012 cu autorităţile solicitau menţinerea retrocedării în natură a imobilelor ce pot fi retrocedate conform legii nr. 10/2001 sau prin justiţie. Ele doreau şi menţinerea despăgubirii în natură prin compensare cu imobile echivalente ca valoare din disponibilul aparţinând statului la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Asociaţiile au cerut ca, în cazul în care o persoană nu poate fi despăgubită cu imobile în natură, conform raportului de evaluare, la valoarea de piaţă a bunului cerut, să i se acorde acesteia fie bani fie acţiuni la societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sau alte servicii la alegere fără plafonare valorică.

Persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate să achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv, potrivit premierului Victor Ponta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo, doamna Ardeleanu, iata infine cineva care preia propunerile expuse de asociatiile proprietarilor deposedati, printre care Asociatia pentru Proprietatea Privata APP. Intr-adevar, aplicand restituirea in natura si compensari de la regii de stat,precum RAAPPS , Romsilva si ADS, proprietarii deposedati abuziv por fi despagubiti in mod cat de cat echitabil, iar bugetul de stat este mai putin afectat.Se impaca oarecun si capra si varza, ramane de apreciat durata despagubirilor, tinand seama de de varsta inaintata a petentilor si de durata asteptarii de peste 12 ani

    1. Propunerile au fost preluate de autoritati. Sa vedem daca vor si rezolva ceva pana la urma. Ne puteti contacta pe redactia@bursa.ro, daca doriti sa discutam mai multe despre subiect. Va multumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb