Lego politic

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 octombrie 2010

Cătălin Avramescu

Cunoaşteţi, desigur, celebrul joc Lego, acela în care construieşti tot felul de lucruri cu nişte piese din plas-tic care se îm-bină. Vă propun un joc asemănător. Luăm elemente politice dintre cele mai diverse şi le combinăm într-o construcţie. Şi vedem ce iese.

Cu ce să începem? Luăm codul lui Napoleon, pe care îl dăm pe mâna unor jurişti germani. Adăugăm apoi un sistem electoral englez din secolul al XIX-lea. Aşezăm totul peste Constituţia Prusiei, pe care o dăm apoi unor militari americani să o refacă pentru a o apropia de parlamentarismul britanic. Pentru variaţie, adăugăm şi pedeapsa capitală. În final, decidem că judecătorii Curţii Supreme din statul nostru imaginar sunt confirmaţi direct, prin vot popular.

Mai rămâne să dăm un nume statului pe care l-am creat astfel. Pentru că doresc să trecem mai repede la subiect, vă propun să îi spunem "Japonia".

Ceea ce am făcut mai sus, de fapt, este să vă descriu pe scurt regimul japonez. Am ales o introducere neconvenţională pentru că doresc să vă semnalez o dificultate. De data asta foarte românească.

Aceea de a te baza pe soluţii improvizate în uşa casei tale. Lipsa de orizont a actualei clase politice este evidentă. Priviţi la discuţiile despre aproape orice subiect. Ai senzaţia că participanţii au trăit ultimii douăzeci de ani într-o cutie de carton.

Una dintre înclinaţiile cu deosebire nocive ale acestor fiinţe este să sus-ţină soluţii româneşti la problemele româneşti. Dar acest lucru este, de regulă, absurd. Scopul nostru este tocmai să ne desprindem de standardele şi manierele locale. Să devenim oleacă mai nemţi, mai fran-cezi, mai americani sau mai japonezi. Să reglăm sistemul politic pentru a emite pe aceeaşi frecvenţă cu democraţiile consolidate.

Se spune adesea că "nu există un plan" al actualei clase politice. Eu aş reformula. Nu există planuri. Reformarea unei societăţi sau a unui stat nu presupune recursul doar la un singur model. Ne trebuie o mobilitate a minţii, a atitudinilor.

Prevăd una dintre obiecţiile posibile. Politica, vor replica unii, nu este un joc Lego. Trebuie o anumită coerenţă, o anumită unitate. Nu putem să mergem direct la supermarket-ul politicii pentru a ne umple coşul cu ce găsim pe raft.

Să admitem că aşa este. Atunci ce aveţi de spus despre actuala formulă politică din ţara noastră? Să încercăm acelaşi tip de descriere. Actuala Constituţie este, de fapt, un fel de melanj între prevederile celei din 1866/1923 (la rândul său inspirată de aceea a Belgiei), plus stipulaţii preluate din constituţiile Franţei şi Portugaliei, un amestec datorat unor jurişti formaţi pentru a sluji socialis-mul ceauşist. CSM-ul este o instituţie franco-italiană, aceea a Avocatului Poporului este suedeză-olandeză. Sistemul actual de vot e o pervertire a aceluia german. Codul Civil este, la origine, acela din cantonul Genevei. Chiar şi ce lipseşte este tot de import. Spre exemplu, juriile, de inspiraţie engleză, care au funcţionat în România până au fost desfiinţate de dictatura regală, în 1938.

Problema nu este, aşadar, colajul în sine. Multe dintre regimurile moderne sunt în aceeaşi situaţie. Problema este că aceste elemente sunt lipite strâmb, cu materiale de slabă calitate, de nişte meşteri cu ţigara pusă după ureche. De unde şi impresia, justificată, de "treabă de mântuială".

Luaţi, de pildă, ideea bicameralis-mului, "meşterită" în stil local, cu două Camere alese după acelaşi sis-tem, cu aceleaşi funcţii. Sau a CSM-ului, unde societatea civilă nu are cum să aibă o voce importantă, ca în Franţa.

Diferenţa esenţială ţine de atenţia pentru detaliu. Să revenim la analogia cu elementele Lego. Acestea au un sistem de prindere. Astfel piesele se ţin bine una de alta. La fel în politică. Detaliul are o importanţă supremă. Calea sigură spre pierzanie este să crezi că "merge şi aşa".

Campioni ai detaliului, pentru japonezi această îmbinare nu a pus probleme speciale. Iar când au avut nevoie de specialişti, i-au adus, sub forma "străinilor cu contract" ai erelor Meiji şi Taisho. La Universitatea din Tokyo s-a înfiinţat un departament de Drept german, cu specialişti germani. Marina imperială japoneză s-a construit cu ajutor olandez. Primul arsenal modern japonez, din Yokohama, a fost opera unui inginer francez.

Cărămizile de plastic Lego par simple. Dezvoltarea lor însă a durat zece ani, până când au ajuns la forma şi la materialele de acum. Detaliul face diferenţa.

La noi, dimpotrivă, lipsa de atenţie pentru detaliu a devenit o regulă atent aplicată. Vezi tot felul de necalificaţi care ies noaptea să se certe unul cu altul. Contrazic într-o propoziţie ceea ce au afirmat în precedenta. Confundă Stânga cu Dreapta. Sar de la o temă la alta în spaţiul dintre subiect şi predicat.

Rezultatul este predictibil. Un sis-tem politic încropit, lipsit de frumuseţe, fără proporţii echilibrate, precum edificiile acelea din cuburi făcute de copii. Cât de rezistentă este o asemenea structură? Avem nevoie de o criză pentru a ne da seama?

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Iote cine vorbeste de melanj incoerent. Dar ideea acestui articol cam care e?... explic'o pentru deastia mai grei de cap cum is io... C'ai pornit cu sistemul japonez (din doua una> ori te'a complexat delaepicentru si ai citit oleaca sa te pui la punct, ori vrei sa'l aduci din nou pe baricade ca'n ultima vreme omu te'a cam lasat in ofsaid)...so, revin, ca sa nu zici ca'mi pierd coerenta... incepi cu japonezii , dar ma'ntelegi, discutzii serioase, "de sistem" si apoi tzusti in hardaul cu rahat al politchiei romanesti despre gregareala TV (la care, cu voia dvs, suntetzi pe lista...si ink cu patos) mai pui putzin cu bicameralismul ca te doare, dar asa, numai teoretic ca tz'am facut eu observatie (degeaba coane, ESTI LA PUTERE... SCHIMBA DUMNEATA daca esti viteaz....daca nu, lasa pe altzii, ca numai gura e de voi in campanii)... si in fine revii la japonezi si bagi o idee care te salveaza cumva...adica ai chipurile un fir calauzitor... ca se poate si cu melanj daca melanjorii e desteptzi ca japonezii... STRASNIC DE INCOERENT ca si mintea lu matale...vrei putzin sudamericanism, putzin americanism, totul sa fie de dreapta, statul sa nu existe decat ca sa'tzi dea dumitale salariu, pentru genialitate, ca IN PRIVAT N'AI VANDUT NICIODATA NIMIC (n'o sa'mi spui acuma ca Bursa se cumpara pt editorialele dumitale) si pour la bonne bouche, dreapta dreapta, da votul trebe stors cu galetzi portocalii, 3 kile de orez, un telefon mobil si niste geamparale...ca altfel nu prinde ideologia la guvid... Ha, ha, ha

    1. Iote ca am ziso si io ca n'am ce face ca care nu e incoierent si ce zice

      Nu este incoerent clientul dvs,Catalin cel cu Lego .Este contaminat de seful sau,cel incoerent dupa o bauta cu Whisky,furios ca emisarul CIA-ist trimis de Casa Alba ,in calitate de mazil, a solicitat prima audienta ..Si nici George Schwartz,alias Soros, nu mai raspunde la telefon!.. Pe bune! Mazilit va fi seful,nu subalternul, maestre Natafletz ..!

      Da, esti nu un pic, esti un pic mai mult inCOIerent-dar lasa ca la maturitate acolo e samanta buna. 

    ...mai Catalline...sa ramai asa, cu pantalonii pe vine. N'a venit japonezu la dublare, tocmai cand ai stat si dumneata peste program si ai citit oleaca despre Japonia... Noo pot sa cred asa o fronda...mei, o fi fost omul in permisie, sau l'o fi mutat la alt obiectiv...hi, hi, ha, ha

    1. Nataflet asta, el si-o zice, el si-o rade....hi,hi,ha,ha. 

      Vai ce rusine.... 

    Recent, Curtea Supremă a examinat din punct de vedere constituţional, în baza pricipiului evitării dublei impozitări, natura impozitelor ce se aplică la plata unei asigurări de viaţă.

    Curtea a decis că taxa pe moştenire este abuzivă. În consecinţă, singurul impozit aplicat la încasarea unei asigurări de viaţă este cel pe venit. Decizia Curţii a făcut ca vărsămintele în valoare totală de 600 oku-yen ( circa 700 milioane dolari) efectuate în ultimii 5 ani, ca taxă pe moştenire, să fie restituite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb