Legumă sau fruct?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 5 octombrie 2010

Cătălin Avramescu

Cearta a început în portul New York, într-o zi a anului 1893, după descărcarea unui transport de tomate din Indiile de Vest. Când oficialii portului au venit să încaseze taxele vamale (10% la importul de legume), negustorii au refuzat să plătească. Argumentul lor? Tomatele sunt fructe, pentru că ele cresc deasupra solului şi au seminţe. Motivul lor era transparent: conform normelor în vigoare, fructele nu erau taxate.

Acest incident bizar a dus la unul dintre cele mai simpatice cazuri decise de Curtea Supremă americană, aşa-numitul Nix v. Hedden (1893). Au fost aduşi martori, comersanţi cu experienţă în materie de fructe şi legume. Au fost invocate definiţiile de dicţionar. În final, Curtea Supremă a dat verdictul: tomatele sunt legume.

Dacă credeţi că aşa ceva se poate întâmpla, vorba aceea, "numai în America", atunci nu aţi auzit de directiva Uniunii Europene 2001/113/EC din 20 Decembrie 2001, referitoare la "gemuri de fructe, jeleuri, marmelade şi piure de cas-tane, destinate consumului uman". În anexa III sunt clasificate, "pentru scopurile acestei directive", drept fructe: tomatele, morcovii, cartofii dulci, castraveţii, dovlecii şi ghimbirul.

Uneori este nevoie de reglemen-tări precise, legale ori administrative. Societatea contemporană este prea complexă pentru a funcţiona doar pe baza categoriilor experienţei simple, ale erei pre-industriale.

Însă, nimic nu justifică erodarea noţiunilor evidente. Se pare că trăim într-o societate în care albul nu mai este alb şi negrul nu mai este negru. Lucruri pe care le acceptam fără discuţie înainte, acum sunt puse în cauză, fără niciun motiv raţional, de tot felul de rătăciţi. Prin tribunale, în gazete sau la colţul străzii, peste tot dai peste o pasiune a polemicii gratuite.

Acum ceva timp, o starletă o acuza pe alta că i-a furat "poza"... Cele două domnişoare îşi disputau, din câte înţeleg, dreptul exclusiv de a se fotografia goale, într-o anumită poziţie, purtând doar mănuşi şi cizme... Bine că nu au ajuns la Înalta Curte cu un caz de copyright!

Citesc în ziar că un grup de iniţiativă se pregăteşte să lanseze un Partid al Piraţilor, imitând un mic grup politic suedez care militează pentru copierea "la liber" a fişierelor pe Internet. Unul dintre tineri întreabă: "Dacă eu cumpăr o carte şi i-o dau unui amic, e legal. Pentru muzică de ce nu ar fi la fel?". Păi... e la fel. Dacă multiplic sau tipăresc un text fără să deţin drepturile de autor, sunt pasibil să plătesc daune. Iar în materie de muzică, eu nu îi dau hard-disk-ul amicului, aşa cum îi dau cartea, ci îi permit să facă o copie a fişierului care rămâne stocat, în continuare, în memoria calculatorului meu.

Confuzia identităţii a fost cultivată intens de regimul totalitar. Orwell a descris acel Newspeak, "singurul limbaj al cărui vocabular se împuţinează de la un an la altul". Scopul final este ca subiecţii-cetăţeni să exprime doar idei controlate. În acest scop, complicaţiile vocabularului burghez erau eliminate sau pervertite. Până şi numele prăjiturilor ajunseseră să fie pocite în cofetăriile socialismului. Îmi aduc aminte cum era expus, într-o vitrină, ceva numit "Regeane" (în traducere: Régence). Alături era alt obiect: "Ecler" (corect: Éclair). Relele obiceiuri s-au păstrat. De curând i-am atras atenţia unei doamne dintr-o cofetărie pe stil nou, capitalist, cu privire la eticheta de pe altă prăjitură: "Jofră". E trist, pentru că noi, românii, avem o datorie de onoare faţă de Joseph Joffre, comandant al misiunii franceze din Primul Război Mondial, cel în cinstea căruia Casa Capşa a inventat prăjitura cu pricina, când generalul a venit la Bucureşti, în 1920.

Disciplina conceptelor nu s-a reinventat de la sine. Dimpotrivă, semnele sunt că degradarea continuă. Este întreţinută, ca şi înainte de 1989, tot de politicieni. Unul, pe blog, încearcă să ne convingă că cineva care câştigă 800 de euro pe lună este un bogătaş care trebuie taxat cu 45%. Altul denunţă furios migraţia parlamentarilor către un partid, salutându-i, simultan, pe aceia care vin la partidul domniei-sale. Totul în numele "prinţipului", care-vasăzică...

Recordul absurdului trebuie că îl deţine celebrul "uninominal". Lăudat sau înfierat intens în ultimii doi-trei ani. O mică problemă: doar la televiziunile noastre acest sistem se numeşte "uninominal". În realitate, votul este pentru partid, iar mandatele sunt alocate proporţional, ca în sistemele "pe listă". Pentru că tot veni vorba, ceea ce aceiaşi politicieni, pe aceleaşi ecrane, numeau, la congresele de partid, "vot pe listă", era de fapt un "vot-în-bloc" (când alegem între grupuri întregi, în sistem majoritar).

Absurdul are şi un episod 3: zilele trecute, unii politicieni au vorbit des-pre introducerea unui "vot mixt", în parte listă şi în parte uninominal. În forma menţionată, sistemul se cheamă, corect, "vot paralel". Să nu ne mai mirăm că publicul a început să se sature de acest spectacol împiedicat, iar legumele şi fructele au început să zboare către scenă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sau ce alb sau negru? Ca in multe randuri prezentati aici o jumatate de adevar...

    Desigur, sistemul electoral actual nu este uninominal (majoritar), ci proportional in colegii uninominale. Pana aici corect... 

    Dvs. in ultimii cinci ani ati sustinut un sistem uninominal majoritar, care poate ar fi fost infierat si mai tare de catre jurnalistii habarnisti, daca ar fi fost pus in practica, un sistem pe care se pare ca nu-l mai sustineti acum. Sau poate ma insel... 

    In fond calitatea si prospetimea alimentului este mult mai importanta decat eticheta sub care e vandut, sau daca eticheta este scrisa corect.

    Deci ce sistem electoral sustineti? 

    1. Dle Paul Ionescu,va multumesc pentru aprecieri. Dar nu inteleg unde prezint "jumatatea de adevar".

      In toate, absolut toate, textele mele am sustinut votul majoritar. E bizar ca imi reprosati ceva ce nu am sustinut niciodata.

      O seara buna tuturor. 

    Sigur nu s'ar potrivi "leguma indulgentei"... Iata unde poate duce cultura semidoctilor in jardiniere (am scris corect domnu consilier?) pe care scrie "intelectuali". Vai ce jalnic articol...si iarasi eternul "stretch and leverage"(hai ca pe asta nu'l stiai, spune drept) ca sa ajungi tot acolo unde voiai... Cat te'ai mai contorsionat ca sa bagi o frazuca despre televiziuni si moguli + una despre adversarii politici... evident aceleasi concepte (ca sa nu zic clisee) exceptzie facand doar "parlamentul unicameral" (o fi corect conceptul?) despre care TACI CHITIC. Nu'i bai Cataline, ceasul ticaie si unii dintre noi, spre deosebire de guvidul roman majoritar, NU UITAM... Ia auzi cine vorbeste de dubla masura.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb