LEONARD ORBAN: "Demararea lucrărilor la construcţia laserului ELI de la Măgurele, la începutul lui 2013"

Ziarul BURSA #Companii / 19 septembrie 2012

"Demararea lucrărilor la construcţia laserului ELI de la Măgurele, la începutul lui 2013"

Lucrările de construcţie la facilităţile laserului ELI-NP de pe platforma Măgurele, a cărui finanţare nerambursabilă de 180 milioane euro a fost aprobată ieri de Comisia Europeană, vor începe în prima parte din 2013.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat: "Aprobarea de către Comisie a finanţării proiectului transmite un semnal important de încredere în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor româ-ne de a duce până la capăt, de a realiza acest proiect de mare importanţă". Domnia sa a adăugat că nu a fost deloc simplu procesul de pregătire tehnică a dosarului de finanţare, precum şi negocierea acestuia cu Comisia Europeană.

Dezvoltarea proiectului va fi finanţată de către UE în două etape, în prima etapă 2013-2015, pentru care a fost aprobată ieri finanţarea, urmând să fie construite clădirile complexului ştiinţific, iar după 2015 este programată achiziţia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat: "Sperăm că undeva la începutul anului viitor să poată începe lucrările. Rămâne de văzut cum se vor derula procedurile de achiziţii publice care sunt obligatorii".

Leonard Orban a mai arătat că proiectul, având în vedere valoarea sa financiară, va "îmbunătăţi categoric rata de absorbţie în ceea ce priveşte fondurile destinate politicii de coeziune", însă va avea şi o influenţă benefică pentru dezvoltarea economică a regiunii Măgurele, precum şi un "impact formidabil" pentru comunitatea ştiinţifică din România.

Domnia sa a apreciat: "Avem toate garanţiile că putem să realizăm la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanţă formidabilă atât pentru comunitatea ştiinţifică, dar şi pentru întreaga ţară. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodată la nivel global. Iar în măsura în care acest proiect va fi dus până la capăt, Măgurele va deveni în mod categoric un punct de atracţie pentru comunitatea ştiinţifică nu numai din Europa, ci din întreaga lume".

Comisia Europeană a aprobat, ieri, finanţarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a construcţiei în România, pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului şi laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP".

ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze: în actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013 şi în cel viitor, 2014-2020.

Pentru prima fază, care se va încheia în 2015, investiţia va fi de aproximativ 180 de milioane de euro, din care 83% (respectiv 150 de milioane de euro) vor proveni din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul din bugetul naţional.

Beneficiarul proiectului ELI-NP, implementat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CC, este Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".

Lucrările de realizare a proiectului ar urma să debuteze la începutul anului 2013, după finalizarea procedurilor de achiziţie publică.

Proiectul european ELI va fi, în perspectiva anului 2015, cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme ("Extreme Light"). Toate cele trei centre ale sale vor avea între componentele de bază laseri care emit pulsuri ultra-scurte (femtosecunde şi attosecunde) de foarte mare putere (3-10PW).

Centrul de la Bucureşti va dispune şi de un instrument care va furniza radiaţie fotonică cu caracteristici unice referitoa-re la energie, strălucire şi lărgime de bandă. Combinaţia acestor instrumente, unică pe plan mondial, va permite efectuarea la Măgurele a unor cercetări de frontieră în fizica fundamentală, fizica nucleară şi astrofizică, precum şi a unor studii de cercetare aplicată în domenii foarte diverse.

Acest proiect implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre.

În prezent, în România se investesc numai 0,5% din PIB în cercetare şi dezvoltare (C&D), în sectoarele public şi privat luate împreună, în timp ce obiectivul naţional al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, în contextul unui obiectiv principal de investiţii în C&D de 3% pe ansamblul UE.

Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) permite construirea primei mari infrastructuri de cercetare în Europa Centrală şi de Est. El a fost înscris în 2006 pe lista ESFRI - European Strategy Forum for Research Infrastructures - de proiecte europene prioritare de infrastructuri de cercetare. În 2007, s-a format un consorţiu din 13 ţări europene interesate de proiect (Bulgaria, Franţa Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria).

Faza pregătitoare a proiectului a fost lansată oficial în februarie 2008 la Ambasada României din Paris şi a fost sprijinită financiar printr-un grant (2008-2010) de la Uniunea Europeană.

România şi-a prezentat la 21 noiembrie 2008 candidatura pentru construirea uneia din componentele de bază ale proiectului.

La 1 octombrie 2009, Comitetul Director al Proiectului a decis construirea ELI în trei ţări: Republica Cehă (Praga), Ungaria (Szeged) şi România (Bucureşti-Măgurele).

Cei trei piloni ELI sunt independenţi atât ca finanţare, cât şi din punctul de vedere al construcţiei.

Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiilor ELI din cele trei state va fi formată o structură de administrare unitară, care va putea beneficia de cadrul european legal ERIC (European Research Infrastructure Consortium). Din ELI-ERIC vor face parte ca membri fondatori cele trei ţări care găzduiesc infrastructura, precum şi celelalte state interesate de operarea ELI - în primul rând cele participante la ELI-PP.

"Realizarea acestui proiect va avea considerabile efecte pozitive atât pentru comunitatea ştiinţifică din România, cât şi pentru dezvoltarea economică a zonei", a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban, adăugând: "Acordarea acestei finanţări reprezintă un semnal de încredere al Comisiei Europene în capacitatea României de a gestiona fondurile structurale şi de coeziune care îi sunt alocate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb