Liberalii atacă legile reformei la Curtea Constituţională

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2009

Crin Antonescu, liderul Partidului Naţional Liberal.

Crin Antonescu, liderul Partidului Naţional Liberal.

PNL intenţionează să atace la Curtea Constituţională a Româ­niei cele trei proiecte de lege asupra cărora premierul Emil Boc îşi va asuma răspunderea, astăzi, în Parlament.

"Vom discuta aspectele pe care noi le considerăm neconstituţionale în aceste legi şi analizăm posibilitatea atacării aces­tora la Curtea Constituţională", a declarat, ieri, liderul partidului, Crin Antonescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liberalii au hotărât să nu participe la şedinţa din Plen în care Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra celor trei proiecte de lege de reformă (educaţie, salarizare unică şi măsuri anticriză) în faţa Legislativului.

"Dacă Guvernul nu va da curs apelului nostru de a retrage acest pachet, nu vom fi prezenţi la asumare, însă eu voi fi acolo pentru a explica sensul politic al acestui gest", a precizat Antonescu.

Liderul liberal a menţionat că deputaţii şi senatorii formaţiunii sale vor fi prezenţi la discursul pe care şeful statului, Traian Băses­cu, îl va susţine în Parlament.

Crin Antonescu a explicat: "În mod normal, dacă nu face preşedintele cine ştie ce până atunci, vom fi prezenţi pentru a-i asculta mesajul, pentru că noi ne comportăm normal, instituţional. Din respect pentru instituţia parlamentară, pentru cea prezidenţială şi pentru sensul comunicării democratice şi constituţionale, vom fi acolo".

PNL vrea moţiune de cenzură

În privinţa iniţierii unei moţiuni de cenzură pe proiectele de lege ale Guvernului, preşedintele Crin Antonescu a precizat că PNL a rămas ferm în poziţia sa de a o iniţia, însă nu a redactat textul unui astfel de document.

Liderul PNL a precizat: "Dacă vom avea semnături de la UDMR sau de la parlamentari de orice culoare politică, care conform conştiinţei lor consideră că angajarea răspunderii este iresponsabilă, o vom iniţia. Ea nu a fost redactată în text, dar tema este foarte clară şi ea reprezintă vocea societăţii".

Potrivit lui Antonescu, cele mai multe nemulţumiri ale sindicatelor şi asociaţilor profesionale vizează Legea salarizării unice, pentru care PNL a depus 500 de amendamente.

Nicolaescu: Discutăm cu parlamentari ai PSD şi PD-L posibilitatea susţinerii moţiunii de cenzură

Vicepreşedintele PNL, Eugen Nicolaescu, a anunţat că formaţiunea sa va începe campania de strângere de semnături pentru contestaţii cât şi pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc.

Nicolaescu a precizat că deputaţii şi senatorii PNL "au deschis canale de comunicare" inclusiv cu parlamentari PSD şi PD-L "independenţi de hotărârile grupurilor din care fac parte", care şi-au exprimat intenţia de a sprijini PNL în demersul său în cazul în care parlamentarii UDMR nu vor semna textul moţiunii de cenzură. Vicepreşedintele PNL a adăugat că, în zilele următoare, liberalii vor cunoaşte poziţia parlamentarilor UDMR.

Cârlan, acuzat de PNL de şantaj electoral

PNL va face plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva secretarului de stat din Ministerul Mediului, Dan Cârlan, suspectat de acte de corupţie, a declarat, ieri, Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL.

Potrivit vicepreşedintelui, Dan Cârlan ar fi condiţionat la Iaşi plăţile unor proiecte rurale de infrastructură, prin obligarea primarilor penelişti să dea semnături în favoarea preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu.

"Domnul Dan Cârlan a mers din poartă în poartă la primarii liberali şi le-a condiţionat plata unor proiecte de infrastructură printr-o semnătură pentru Traian Băsescu", a susţinut Fenechiu.

Conform spuselor sale, primarii PNL din comunele Mogoşeşti şi Hărmăneşti au recunoscut public unui jurnalist că şi-au exprimat acordul verbal pentru susţinerea preşedintelui Traian Băsescu în turul doi, în schimbul unui sprijin financiar pentru definitivarea proiectelor.

Fenechiu a mai declarat că un astfel de comportament "şantajist", nedemn de o persoană cu funcţie publică, se pedepseşte cu cinci ani de închisoare şi că, pe lângă plângerea la DNA, membrii PNL solicită demiterea acestuia din funcţia de secretar de stat. (CRISTINA MIHALAŞCU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb