La cererea partidului, 156 de membri PNL urmează să fie verificaţi de CNSAS, Colegiul urmând să stabilească dacă aceştia au făcut sau nu poliţie politică. Liderii PNL au aprobat în unanimitate această solicitare. Pe listă figurează nume cu rezonanţă din interiorul PNL, precum Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan sau Crin Antonescu. "Vom fi nemiloşi cu cei care se va dovedi că au fost colaboratori" ai fostei Securităţi, a declarat preşedintele PNL-Bucureşti, Ludovic Orban. Celor găsiţi vinovaţi de activităţile sus menţionate "li se va retrage sprijinul politic şi vor fi demişi", a precizat, la rîndul său, vicepreşedintele liberal Gheorghe Flutur. Domnia sa consideră acţiunea iniţiată de PNL drept "o invitaţie pentru întreaga clasă politică românească" să urmeze acest exemplu. În aceeaşi măsură, Flutur a lansat o invitaţie şi pentru cei care se ştiu ca foşti colaboratori ai poliţiei politice, "să facă doi paşi înapoi" şi să lase pe scena politică oameni "curaţi".
Totuşi, nu toţi politicienii consideră acţiunea PNL drept un act de importanţă majoră. Vicepreşedintele conservator Bogdan Pascu a contestat pionieratul acţiunii liberale. Ministrul Pascu a afirmat, pentru ziarul BURSA, că Partidul Conservator (PC) a avut o asemenea iniţiativă încă de acum doi ani şi jumătate, cînd fiecare membru PC a făcut o solicitare holografă în acest sens. Dincolo de declaraţiile domniei sale, rămîne de văzut în ce măsură CNSAS-ul a dat curs acestei solicitări şi - în cazul unui răspuns negativ - de ce nu a dat curs.
Social-democraţii au apreciat, însă, importanţa iniţiativei PNL. Un astfel de demers, "dacă e curat şi nu are iz populist, e binevenit", crede deputatul PSD Titus Corlăţean. Domnia sa ne-a declarat că sprijină o acţiune similară în partidul din care face parte şi că "nu ar exista dificultăţi fundamentale" în calea materializării sale. În toate partidele există persoane care au avut relaţii cu Securitatea şi mulţi anticomunişti de după 1989 s-au dovedit ulterior a fi fost colaboratori ai poliţiei politice, a concluzionat Corlăţean.