Libocor, BRD: Nu cred că e oportună reducerea TVA

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 octombrie 2011

Domnia sa consideră mult mai necesară scăderea CAS

Reducerea TVA este inoportună atât pentru stabilitatea mediului de afaceri, cât şi pentru construcţia bugetară pe 2012, fiind mult mai necesară o scădere a contribuţiilor de asigurări sociale, care generază costuri foarte mari pentru firme, consideră economistul-şef al BRD, Florian Libocor.

"În astfel de situaţii este importantă şi stabilitatea, pentru că oricum există foarte mulţi factori exogeni care influenţează negativ planurile de afaceri. Nu cred că în acest moment este oportună reducerea TVA, pentru că bugetul este pus în situaţia de a obţine o supraperformanţă în 2012. Cred că trebuie mers cu această cotă de TVA încă un an sau doi. Mult mai necesară ar fi reducerea CAS, care este prea înaltă şi generează costuri foar-te mari", a spus Libocor, citat de Mediafax.

Economistul şef al BRD este de acord că orice reducere de taxare va fi bine primită de mediul de afaceri şi populaţie, dar apreciază că o revenire a TVA la un nivel mai redus, după ce a fost majorată de la 19% la 24% cu doar un an în urmă, nu ar da un semnal bun privind stabilitatea politicii fiscale.

Raportul macroeconomic de toamnă al BRD - Group Societe Generale (GSG) foloseşte ca asumţii ţintele de deficit bugetar stabilite de autorităţi pentru acest an şi 2012, adică 4,4% din PIB şi 3% din PIB, dar Libocor anticipează că ar fi posibilă o încadrare sub nivelul ţintă din 2011, ceea ce ar ajuta Guvernul să atingă nivelul "ambiţios" de anul viitor.

"Din punctul de vedere al construcţiei bugetare, ce ar trebui să conteze mai mult nu sunt cheltuielile, pentru că există spaţiu suficient pe venituri. Autorităţile de control ar fi cazul să intre cu bocancii în zona de evaziune. Evaziunea este foarte răspîndită şi trebuie să înţelegem că este un fenomen care ne afectează pe toţi", a mai spus Libocor.

Raportul BRD arată că datoria publică guvernamentală (metoda ESA95) rămâne la un nivel moderat comparativ cu ţările din regiune şi nu prezintă o vulnerabilitate economică, iar datoria publică totală a crescut semnificativ după 2006, dar s-a stabilizat şi analiştii se aşteaptă să rămână sub 40% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb