• UPDATE ORA 14:21: Mechel Târgovişte vrea sa intre în reorganizare
Mechel Târgovişte (simbol COS) a depus, ieri, la Tribunalul Dâmboviţa, cererea să intre în procesul de reorganizare în baza unui plan ce va fi depus în termenul legal, se precizează într-un raport curent remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Dorim să menţionăm că se are în vedere protejarea intereselor societăţii şi relansarea activităţii pe baze solide în temeiul unui plan de reorganizare, care avem convingerea că va conduce la viabilizarea societăţii", se arată în raportul curent.
Invest Nikarom, societatea care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni, va ajuta la repornirea activităţii la Mechel Târgovişte în condiţii de eficienţă economică, conform raportului.
Acţiunile Mechel Târgovişte au fost oprite de la tranzacţionarea pe BVB la ora 13:47, pentru publicarea raportului. Schimburile au fost reluate la ora 14.03.
---
Grupul "Mechel" a surprins ieri întreaga piaţă, printr-un anunţ potrivit căruia a vândut cele patru combinate pe care le avea în ţara noastră pentru suma de ... 230 de lei (circa 52 de euro/70 de dolari). Potrivit reprezentanţilor "Mechel", activele româneşti au fost achiziţionate de "Invest Nikarom" SRL Bucureşti, o societate comercială care se ocupă cu comercializarea de maşini şi echipamente.
• Cine este "Invest Nikarom"?
Speculaţiile privind "adevăratul" cumpărător al combinatelor Mechel din România nu au întârziat să apară. Surse din piaţa de profil ne-au declarat că ruşii de la Mechel nu vor decât să-şi lichideze afacerile din România, întrucât, cu ceva timp în urmă, au existat nişte investitori italieni care şi-au exprimat intenţia să cumpere activele.
"Invest Nikarom" este, conform datelor de la Registrul Comerţului, o companie românească, având un capital social de 100.000 de lei.
Societatea îi are ca asociaţi pe Svetlana Chumakova şi pe Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă - părinţii Olgăi Chumakova, şeful reprezentanţei "Mechel" în România, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei.
Ieri, Olga Chumakova a refuzat să comenteze pe marginea acestei tranzacţii.
În 2004, "Invest Nikarom" a reprezentat holdingul lituanian "Aviabaltika" în ţara noastră, companie controlată de către Yuri Borisov, om de afaceri rus, suspectat că ar avea legături cu serviciile de informaţii ruseşti.
"Aviabaltika" deţine compania rusească Sparc, care repară elicoptere. În România, prin Victor Chumakov, Sparc a echipat elicopterele Ministerului de Interne.
Yuri Borisov a primit cetăţenia lituaniană prin decretul din aprilie 2003 al preşedintelui de atunci al Lituaniei, Rolandas Paksas, info-rmează presa lituaniană. Curtea Constituţională din Lituania a stabilit că Paksas a încălcat Constituţia prin aceas-tă decizie, pe care a luat-o pentru a-l răsplăti pe Borisov pentru susţinerea acordată.
Yuri Borisov a fost cel mai mare donator al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale a lui Rolandas Paksas. Suma oferită a fost de 416.000 dolari.
Neoficial, însă, aceasta ar fi depăşit un milion de dolari, potrivit surselor citate. Rolandas Paksas a fost îndepărtat din funcţie în 2004, în urma votului parlamentului.
• Omul lui Dan Voiculescu?
Ziarele locale au relatat cu ani în urmă că "Invest Nikarom" a fost desemnat câştigătorul lucrărilor privind dezafectarea blocului nr. 8 de la CE Turceni, presa speculând la acea vreme că reprezentantul firmei bucureştene ar fi "un cetăţean lituanian - mandatarul firmelor lui Dan Voiculescu, recomandat chiar de ministrul, din acea perioadă, Codruţ Şereş".
• Anul trecut, Mechel cerea 150 milioane de dolari pentru activele din România
Reprezentanţii "Mechel" ne-au spus încă din toamna anului trecut că Grupul duce tratative cu un potenţial investitor interesat să cumpere activele pe care le are în România. Aceştia ne-au precizat că partea cu care negociază intenţionează să păs-treze integritatea uzinelor "Mechel".
Grupul metalurgic "Mechel" a anunţat, la acea vreme, că vrea să vândă numeroase active din Europa, inclusiv uzinele deţinute în România, pentru acestea din urmă intenţionând să obţină o sumă totală de 150 de milioane de dolari.
Sindicaliştii din cadrul companiei ne-au spus că aşteaptă ca săptămâna viitoare să aibă o primă întâlnire cu noii proprietari ai "Mechel" România şi că speră ca activitatea din cele patru combinate să fie repornită.
Vânzarea celor patru combinate metalurgice ale Grupului "Mechel" - Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Targoviste, Laminorul Brăila - şi a companiei Mechel East Europe Metalurgical Division corespunde în totalitate strategiei actualizate a OAO "Mechel", care prevede dezvoltarea direcţiilor prioritare al business-ului, "în principal consolidarea poziţiei de top în producţia de cărbune metalurgic", potrivit lui Evgeny Mikhel, directorul general al OAO "Mechel", care a comentat: "Aceas-tă tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO «Mechel», care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp în urmă, am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european, care, în conjunctura actuală şi prognozabilă, rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al Grupului, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga şi în Laminorul universal de şine de calea ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde ruble (n.r. circa 60 milioane de euro), actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei".
Anul trecut, toate cele patru unităţi de producţie ale "Mechel" şi-au suspendat activitatea, cu excepţia câtorva secţii, "din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite", potrivit conducerii corporaţiei, care menţionează că "au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere".
Grupul "Mechel" este prezent în ţara noastră din anul 2002, în prezent având circa 5.000 de angajaţi.
1. LEGISLATIE DICTATA DE KGB
(mesaj trimis de T.M. în data de 20.02.2013, 08:57)
Legislatia Romana privind privatizarea si postprivatizarea a fost facuta cu consultanti sovietici,altfel nu se poate explica impotenta statului roman in a controla afaceri care pot aduce statul la faliment.
Parlamentul Romaniei,daca exista cu adevarat,trebuie sa modifice de urgenta aceasta legislatie .
2. fără titlu
(mesaj trimis de Silviu în data de 20.02.2013, 10:43)
Stau si ma gandesc, la ce pret ar trebui sa se faca oferta publica obligatorie avand in vedere ca cel putin la COS atat capitalurile proprii cat si activul net are valoare negativa?
Vor oferii cate 50 euro/bucata (a nu se intelege actiune)....?
3. daca va fi Nika nu-i Nimika
(mesaj trimis de Nika în data de 20.02.2013, 11:35)
Urmeaza sa creasca economia - se pregatesc ceva "tone" de fier vechi
Guvernul Poanta a anuntat ca vor sa reporneasca impaduririle - vor sa dea fiecarui roman macar o sapa ROMANEASCA