Licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală terestră stă să înceapă

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 martie 2014

Licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală terestră stă să înceapă

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, ieri, că a finalizat caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune. Licitaţia va demara după publicarea în Monitorul Oficial al României a deciziei agreate ieri, se arată în comunicatul ANCOM. Cele cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2, vor fi scoase la licitaţie printr-o procedură de selecţie competitivă. Taxa minimă de licenţă pentru fiecare din cele cinci multiplexuri este de 300.000 euro. "După demararea licitaţiei, cei interesaţi vor avea la dispoziţie şase săptămâni pentru a-şi depune candidaturile. Dacă cererea va fi mai mare decât oferta, rundele de licitaţie vor începe într-o lună de la primirea ofertelor şi ne-am propus să încheiem tot procesul în prima parte a anului 2014", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. În cazul în care, după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câştigate de niciun ofertant, în scopul adjudecării acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis în etapa de licitaţie. De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 şi MUX4 către ofertanţii câştigători, în urma ofertei iniţiale sau a rundelor primare, după caz, se va face prin runda de alocare. Preţul de pornire pentru fiecare multiplex reprezintă taxa minimă de licenţă de 300.000 euro stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM.

Conform strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, ANCOM va scoate la licitaţie cinci licenţe (multiplexuri) de televiziune digitală terestră, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Câştigătorul primei licenţe în UHF va avea obligaţia de a transmite "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, această licenţă va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singura licenţă din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelalte patru licenţe, operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emităţoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor licenţe, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare. Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani.

Ţara noastră este ultima ţară din Uniunea Europeană care nu a introdus serviciile de televiziune digitală terestră. De aceea, trebuie să implementăm tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până pe 17 iunie 2015.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) a anunţat, anul trecut, că vrea să investească circa 20 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de televiziune în format digital terestru (DVB-T), care, într-o primă fază a proiectului, vor deveni disponibile în opt oraşe în ultimul trimestru al acestui an. Cele opt oraşe vor fi Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Arad, Braşov, Sibiu şi Iaşi, precum şi zonele din jurul acestora. Un număr de 14 programe TV în format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) şi alte 6-7 programe TV în format SD vor fi recepţionate gratuit (free to air) în a doua parte a anului. După 17 iunie 2015, niciun program TV nu va mai fi transmis în format analogic.

Reprezentanţii SNR au spus, anul trecut, că societatea a trimis invitaţii televiziunilor comerciale: "Postul de televiziune public va face parte cu siguranţă din acest pachet. S-au mai arătat interesate şi Antena, Kanal D, Realitatea TV, Naţional şi Prima. Toţi şi-ar dori acest lucru". Televiziunea digitală terestră va fi în format "free-to-air" (gratuită) şi va putea fi recepţionată pe orice tip de televizor, atât timp cât persoana deţine un receptor. Receptoarele vor putea fi achiziţionate sau închiriate. Proiectul pilot a început în anul 2004. În momentul de faţă, aproximativ 10% dintre conexiunile la cablu din ţara noastră sunt digitale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb