Licitaţiile publice din sănătate - în atenţia DNA

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 5 mai 2006

Patru medici care au avut funcţii de răspundere în spitale din Capitală şi unii funcţionari publici au intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care a anunţat ieri începerea urmăririi penale pentru fraudarea unei licitaţii publice de achiziţionare de aparatură medicală în anul 2001.

Daniel Morar, procurorul şef, i-a menţionat pe Şerban Brănişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, general Dumitru Costantin, şef de secţie la Spitalul Militar Central, Dumitru Emanuel Părăuşanu, şef Serviciul Medical Independent şi Adrian Streinu Cercel, director la Spitalul de Boli Infecţioase "Matei Balş". Aceştia sunt cercetaţi pentru că împreună cu Irina Doina Protopopescu, secretar general adjunct la Ministerul Justiţiei (MJ), Daniela Năzdrăvan, consilier MJ şi Florica Topologean, economist şi director în cadrul aceluiaşi minister, au organizat o licitaţie publică de achiziţionare de aparatură medicală pentru spitalele din sistemul penitenciar fără ca această investiţie să fie justificată. Membrii comisiei de licitaţie au favorizat unele firme deşi acestea nu întruneau cel mai bun punctaj.

Şeful DNA a precizat că Ministerul Justiţiei a fost păgubit prin această operaţiune cu pes-te 3 milioane de euro. Suma reprezintă diferenţa dintre cel mai bun preţ oferit de firmele participante şi preţul cu care s-au achiziţionat în final aparatele medicale.

Daniel Morar a mai anunţat începerea urmăririi penale şi pentru Traian Panait, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Comerţului şi Turismului şi a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CNCF CFR SA, pentru abuz în seviciu. Traian Panait a aprobat în 2004 transferul ilegal fără plată din patrimoniul CNCF CFR SA în patrimoniul societăţii feroviare de turism CFR SA a unor active în valoare totală de circă 1000 de miliarde de lei vechi. Printre aceste active figurau complexul balneo sportiv "Băneasa" aflat sub ipotecă şi Hotelul Bucovina din Vatra Dornei pus sub sechestru. În cadrul aceluiaşi transfer păgubos s-au mai aflat Complexul Snagov, Hotelul Astoria din Bucureşti, Căminul Grand şi alte obiective turistice.

Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CNCF CFR SA, a încheiat în perioada 2001-2003 o serie de contracte ilegale prin supraevaluarea lucrărilor executate şi achitarea unor plăţi nejustificate către firmele prestatoare. În acelaşi dosar sînt cercetate penal alte 29 de persoane.

Tot în cursul zilei de ieri au fost numiţi în funcţie nouă procurori în cadrul DNA, patru dintre ei în Capitală iar ceilalţi în teritoriu. Deşi au fost scoase la concurs 18 posturi, s-au prezentat doar 11 candidaţi. Şeful DNA consideră că unii procurori au încă reţineri în a veni în această instituţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb