Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, că anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape, ceea ce va conduce la venituri mai mari cu peste 50% faţă de luna iunie a anului curent, informează Agerpres.
"Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată. În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică. Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an", a afirmat Deca, la Parlament, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, există încă "o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale".
"Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale", a explicat Ligia Deca.
Ea a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.
"Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat (...) reprezentanţii federaţiilor sindicale şi domnul prim-ministru. (...) Ştiu care sunt propunerile de etapizare, dar aş vrea să nu inducem în opinia publică variante care nu sunt confirmate. Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice", a transmis Deca.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 20:15)
unde sunt performantele in invatamant? Toti avem KPI de performanta, numai profesorii dorm si elevii de 15 ani sunt in proportie de 50% analfabeti functionali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 08.12.2023, 22:37)
Vrem bani
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 09:07)
Ce sa faca profesorii daca elevii nu mai sunt ca altadata?
Materia s-a diluat, bursele au inflorit, drepturile s-au inmultit si elevii s-au lenevit.
Profesorul nu poate sa bage cunostintele in mintea elevului si nici sa lucreze exercitiile acasa in locul lui.
Ne legam de orice, mai putin de principalul vinovati - elevul si marele lui dezinteres.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 09:10)
Stai linistit ca un zugrav, sau electrician sau un faiantar sau un manelist castiga mult mai mult decat profesorul si plateste zero taxe la stat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 08.12.2023, 22:29)
50% e puțin,vrem 150%,o să blocăm tot,ieșim în stradă
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 09:33)
Da, este putin. Profesorul primeste 50 lei net pe ora, iar faiantarul primeste 100... 150 lei pe metrul pastrat pe care il pune in 30 de minute. Un montaj de aer conditionat costa 500 lei, o interventie a electricianului sau a instalatorului de 1...2 ore costa 200...400 lei, o revizie de centrala termica de 30 minute costa 300 lei, toate fara factura si nu deranjeaza pe nimeni, dar in schimb ne deranjeaza venitul orar net de 50 lei al profesorul.
Tu, cat primesti pe ora de munca si cu ce te ocupi?