Ligia Deca: Este posibilă o majorare etapizată cu 20% a salariilor din învăţământ în 2024

S.B.
Politică / 8 decembrie 2023

Ligia Deca: Este posibilă o majorare etapizată cu 20% a salariilor din învăţământ în 2024

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, că anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape, ceea ce va conduce la venituri mai mari cu peste 50% faţă de luna iunie a anului curent, informează Agerpres.

"Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată. În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică. Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an", a afirmat Deca, la Parlament, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, există încă "o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale".

"Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale", a explicat Ligia Deca.

Ea a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

"Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat (...) reprezentanţii federaţiilor sindicale şi domnul prim-ministru. (...) Ştiu care sunt propunerile de etapizare, dar aş vrea să nu inducem în opinia publică variante care nu sunt confirmate. Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice", a transmis Deca.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. unde sunt performantele in invatamant? Toti avem KPI de performanta, numai profesorii dorm si elevii de 15 ani sunt in proportie de 50% analfabeti functionali

    1. Vrem bani

      Ce sa faca profesorii daca elevii nu mai sunt ca altadata?

      Materia s-a diluat, bursele au inflorit, drepturile s-au inmultit si elevii s-au lenevit. 

      Profesorul nu poate sa bage cunostintele in mintea elevului si nici sa lucreze exercitiile acasa in locul lui.

      Ne legam de orice, mai putin de principalul vinovati - elevul si marele lui dezinteres.  

      Stai linistit ca un zugrav, sau electrician sau un faiantar sau un manelist castiga mult mai mult decat profesorul si plateste zero taxe la stat.

    50% e puțin,vrem 150%,o să blocăm tot,ieșim în stradă

    1. Da, este putin. Profesorul primeste 50 lei net pe ora, iar faiantarul primeste 100... 150 lei pe metrul pastrat pe care il pune in 30 de minute. Un montaj de aer conditionat costa 500 lei, o interventie a electricianului sau a instalatorului de 1...2 ore costa 200...400 lei, o revizie de centrala termica de 30 minute costa 300 lei, toate fara factura si nu deranjeaza pe nimeni, dar in schimb ne deranjeaza venitul orar net de 50 lei al profesorul.

      Tu, cat primesti pe ora de munca si cu ce te ocupi?  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb