Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectelor legilor educaţiei naţionale, că în calitate de ministru al Educaţiei, va lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punctul de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului pe care li-l acordăm, informează news.ro.
Ea a mai spus că îvăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea, iar protestul de astăzi al cadrelor didactice confirmă acest lucru.
"Pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat. Ministerul Educaţiei, prin echipa În calitate de ministru al Educaţiei, voi lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punctul de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului pe care li-l acordămsa şi cu ajutorul întregii societăţi, a elaborat un pachet de reforme coerente, predictibile. Vorbim despre o modificare radicală a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează întregul succesul pe întregul parcurs educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect", a spus ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a arătat că "învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea".
"Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanţii federatiilor sindicale din învătământ, că ne dorim aceleaşi lucruri. Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi totdeauna un partener", a menţionat Deca.
Ministrul a mai spus că Legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă dezbaterii parlamentare reprezintă rezultatul unui efort colectiv, la care au contribuit voluntar mii de oameni.
"Ştim cu toţii, însă, că dezbaterea şi colaborarea nasc întotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales când există un ţel comun: educaţie de calitate pentru un viitor mai bun al tuturor copiilor României. Astfel, în cadrul dezbaterilor parlamentare din comisiile Camerei Deputaţilor, la care am participat de fiecare dată, a fost propus un număr mare de amendamente, iar multe dintre ele care au fost acceptate adresează probleme importante pentru învăţământul din România, precum: prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elev, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice, respectarea normelor de etică şi deontologie universitară", a completat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 15:52)
În primul rand învățământul are nevoie de 6%,
din PIB cum scrie degeaba în lege,
avem bani de aruncat degeaba în conflictul rusnac, dar nu avem ptr. viitorul tarii
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 16:44)
Hai ca -l sustineti , cu bacalaureat la religie - dati-i cu rugaciuni , sa va ajute dumnezeu!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 17:23)
DA. O MAI BUNA PREGATIRE A CADRELOR DIDACTICE. Dar cum?
Elevi care iau Bac-ul cu 6, intra pe dosar la Facultate, obțin o diplomă asa cum o obțin și devin profesorii următoarelor 30 de GENERAȚII de elevi.
Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns.
Ce sa ii mai pregătești pe cei care au pornit în viața nepregătiți și sunt dovada vie a faptului ca "se poate". Cum sa ridici nivelul profesorilor universitari care de 20 de ani cresc continuu numărul de locuri la facultățile devenite niște srl-uri de dat salarii?
Rezultatele acestor ani se văd în tot ce ne înconjoară. În calitatea conducătorilor, în eficienta administrației, în valorile generațiilor actuale, în lipsa de patriotism și lipsa de idei care sa ne unească.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 19:21)
O constatare deosebită din partea doamnei Deca. Era frumos dacă aveam politicieni care mai și fac și nu doar constată. Dar na... asta avem cu asta defilăm.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 10.05.2023, 21:01)
Trebuie triplate salariile.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 10.05.2023, 22:43)
si marite nr de pregatiri,la liceu sa trecem de la 5 pe sedinta la 10 si de la 100 lei la 200 de lei sedinta de guster,sa manince si gura profilor napastuiti in Romania opulenta ceva!
la programa si materiile inutile pe care le studiaza,pot sa le dea la profesori 10000 euro,tot prosti pe banda scot si inghesuie gusterii in sufragerii la prega!
apropos,acesti moralisti nu se declara si nu platesc marea majoritate a lor desi incaseaza in 2 ore 500-600 lei,dar la buticul de la colt il rupem cu 10000 amenda ca are 100 lei in caserie!
romania educata si a lucrului bine facut!
trebuie educata RO pt munca ,finalitatea sa fie performanta in economie,nu mastere dupa mastere si daca le dai o problema de geometrie plana,cu aplicabilitate practica incep scrisnelile,la geometrie in spatiu,incep urletele!
am avut un masterand ,Bodu,ce nu stia sa scoata tva din factura,cu mastere pe afara si in RO sunt multi destepti pe care ii impunge prostia!
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2023, 00:21)
Și ce propui credinciosule, în afară de rugăciuni și Doamne Ajută? Ești supărat că fac unii pregătiri și soluția ta e să-i sancționezi pe toți? Mare e Grădina...
Cu toții vreți educație performantă cu salarii de mizerie. Nu merge boss. Încearcă în altă parte.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2023, 10:24)
Mai bine credincios ,decat spalat pe creier de propaganda occidentala,
fara patrioti tara noastra nu are nici un viitor,din pacate