"Lipsa investiţiilor publice mută interesul companiilor de la noi pe alte pieţe"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2016

"Lipsa investiţiilor publice mută interesul companiilor de la noi pe alte pieţe"

(Interviu cu Ionel Blănculescu, Senior Advisor pentru România şi Turcia în cadrul Global Resources Partnership)

Companiile care activează în ţara noastră se află în plin proces de extindere şi consolidare pe pieţele externe, după cum ne-a spus Ionel Blănculescu, Senior Advisor pentru România şi Turcia în cadrul Global Resources Partnership (GRP).

Domnul Blănculescu, ce deţine de puţin timp această poziţie în cadrul organizaţiei internaţionale GRP, subliniază că societăţile comerciale de pe piaţa autohtonă sunt interesate de extindere şi dezvoltare în alte ţări decât România, unde "reuşesc infinit mai rapid şi eficient, cu riscuri mult mai mici", estimând că vor câştiga contracte de lucrări industriale şi servicii sau de vânzare de produse "pe pieţe pe care nici nu le visau până în prezent".

Scăderea considerabilă a activităţii din România a făcut companiile să migreze spre exterior, subliniază Ionel Blănculescu, apreciind că acest lucru se întâmplă pe fondul reducerii investiţiilor publice din ţara noastră.

Reporter: De puţin timp, reprezentaţi România şi Turcia în cadrul unei organizaţii care activează la nivel mondial în domeniul energiei, dar şi în sectorul finanţelor. Cum aţi ajuns să ocupaţi această poziţie?

Ionel Blănculescu: În luna aprilie 2016, am primit o propunere de cooptare şi alăturare a mea într-o corporaţie mondială, în domeniul energiei, resurselor naturale, finanţelor şi nu numai, care, prin activitatea ei, acoperă toate continentele. Solicitarea este venită pe relaţia cu Turcia, eu, de trei ani, mutându-mi, strategic, activitatea pe această direcţie. Turcia este un real campion economic în lume, la momentul acesta acoperind extrem de bine afacerile din Asia Centrală, Africa şi America de Sud, pe lângă direcţiile clasice de activitate. De ce spun pe relaţia cu Turcia? Probabil că recomandarea a fost făcută din acea direcţie, fondatorul, preşedintele şi CEO-ul Global Resources Partnership UK, Londra - aşa se numeşte corporaţia -, cel care mi-a făcut propunerea şi invitaţia, în mod direct, fiind de origine turcă - domnul Mehmet Ogutcu.

Reporter: Ce face, mai exact, această corporaţie şi ce companii mari reuneşte?

Ionel Blănculescu: Global Resources Partnership este o corporaţie mondială care activează în special, însă nu în exclusivitate, în domeniul energiei, resurselor naturale şi finanţelor.

GRP acoperă Turcia, zona Caspică, Asia Centrală, Sud-Estul Europei, Estul Mediteranei, Orientul Mijlociu, Africa, America de Nord şi China.

GRP are, în calitate de clienţi, companii de elită din sectorul global al energiei, resurselor naturale şi finanţelor, cum ar fi: Rotschild, Statoil, Socar, Total, BP, Chevron, Botas, Berd, Turkmengaz, Turkish Petroleum, Turkish Petroleum (Tpao), Egegaz, Eni, The Bosphorus Energy Club, China Internaţional Capital Corporation, World Trade Organization, Windsor Energy Group (Weg), European Commission, BG Group, China Naţional Petroleum Corporation (CNPC), Mubadala Development Company PJSC, (Abu-Dhabi, UAE), APCO Worldwide, Internaţional Energy Charter, OECD, Oil And Gas Council, Turkish Industry And Businessmen's Association (Tusiad), CNOOC Limited Hong Kong.

Având în vedere că domnul Mehmet Ogutcu, Preşedinte şi CEO al GRP, este în acelaşi timp Preşedinte şi CEO al The Bosphorus Energy Club, reţeaua acestuia de membri şi parteneri cuprinde şi alte nume mari din energie şi finanţe, precum Exxon Mobil, Rolls Roys CE, Schneider Electric, Shell, Socar, TP, Weg, Tupras Turkey, BP, Botas, Chevron, Akfel Holding Turkey, Akkuyu Nukleer, Aygaz, Bayegan Group, Calik Enerji, Deniz Bank, Egegaz, General Enerji, GRP, Gunvor Geneve, HSBC, Kazenergy, Naturel Gaz, Opet, Ozgul Holding, PwC, Ministerul Turc Al Energiei şi Resurselor Minerale, Beijing Energy Club, Asean Council On Petroleum (ASCOPE), Azerbaijan Center For Strategic Studies, Brussels Energy Club, Defense & Security Forum (DSF), Dgroups, Energy Charter, The Emirates Center For Strategic Studies Of Abu Dhabi, Energy Intelligence, European Policy Center (EPC), European Council On Foreign Relations, Global Strategy Forum, Gulf Research Center, L'institut Français des Relations Internationales, Internaţional Energy Forum, Kazenergy Kazakhstan, Paris Energy Club, Russia Naţional Energy Security Fund, Weg, Wood Mackenzie.

Domeniul de activitate al Global Resources Partnership se referă, în special, la conectarea dinamică a clienţilor acesteia la pieţele internaţionale de profil, în scopul câştigării de contracte, creării sau creşterii cotei de piaţă externă, finanţări pentru proiecte bancabile, intelligence şi urmărirea pieţelor pe zonele de interes solicitate; implicarea pentru clienţi în domeniul comerţului cu mărfuri, incluzând petrol, gaze şi produse petrochimice, însă nu numai; Public Affairs şi Lobby pentru guverne şi companii, la Bruxelles, Washington, Riad şi Beijing, concomitent cu asigurarea de PR şi comunicări strategice la aceste niveluri, inclusiv în scop de dialoguri privilegiate, între geopolitici şi lideri din corporaţii şi guverne pentru energie şi investiţii.

Prin The Bosphorus Energy Club se asigură accesul clienţilor la cel mai înalt nivel al decidenţilor din sectorul guvernamental şi de business global, netezând intrarea şi câştigarea de noi pieţe de profil pentru aceştia.

GRP poate realiza, cu firme credibile din România, alianţe sub formă de Joint Ventures (JVs), pentru anumite proiecte şi scopuri, bazate pe avantaje reciproce.

GRP poate sprijini companii din România, în aspiraţiile acestora în domeniile energie, infrastructură, investiţii şi nevoi de finanţare, inclusiv prin identificarea şi atragerea de parteneri sau clienţi pentru acestea, strategici sau semnificativi.

În România, GRP se poate implica sub forma finanţării, comerţului şi a serviciilor strategice de consultanţă specializată, pentru companiile din sectoarele energie, bănci, instituţii financiare şi guverne.

GRP lucrează cu o echipă de Parteneri şi Senior Advisori reputaţi, la nivel mondial, acoperind zona de business specializată, mulţi dintre ei cu activitate susţinută şi în guvernele internaţionale, din România în SUA, Turcia, Marea Britanie, Grecia, Belgia,Ucraina etc.

Reporter: Cum arată investiţiile din ţara noastră, în opinia dumneavoastră? Sunt atraşi investitorii de piaţa autohtonă?

Ionel Blănculescu: În ultimii câţiva ani, în jurul investiţiilor publice din România - motorul creşterii economice sănătoase (nu a celei de astăzi, de care BNR s-a disociat) şi al supravieţuirii marilor grupuri de companii din energie, resurse naturale, infrastructură, chiar finanţe -, investiţii care atrag în raport de 1 la 6 şi investiţii private (adică la 10 milioane de euro investiţii publice, partea privată finanţează proiecte cu 60 de milioane de euro), toate companiile mari şi chiar şi cele mai mici gravitează şi se dezvoltă, deşi nivelul acestor investiţii publice a scăzut considerabil, spre zero.

Reporter: Ce s-a întâmplat la nivelul marilor companii din energie care activau în ţara noastră şi care au decis să plece?

Ionel Blănculescu: Scăderea considerabilă a activităţii din România i-a făcut să migreze spre exterior, proces, de altfel, foarte normal, care, însă, avea nevoie de un declanşator - din nefericire, acesta a fost reducerea investiţiilor publice.

Mai devreme sau mai târziu, aceste mari companii ar fi fost nevoite să-şi ia zborul, piaţa noastră fiind prea mică pentru dezvoltarea lor, iar, că să fie menţinute în viaţă şi dezvoltate în continuare, ele sunt obligate să iasă pe pieţele internaţionale. Acum ne aflăm într-un plin proces de acest gen.

Unii lideri ai pieţei de energie din România sunt foarte interesaţi să iasă pe pieţele lumii şi să devină eficienţi şi profitabili, prin câştigarea de contracte importante, astfel încât implantarea lor pe respectivele pieţe să devină, ca opţiune strategică, extrem de profitabilă şi să asigure dezvoltarea şi consolidarea în continuare a respectivelor organizaţii de business.

În aceste condiţii apare structura mondială Global Resources Partnership UK, Londra, cu reprezentare pe toate meridianele globului, cu o reţea de clienţi şi parteneri gigantă, foarte influentă, care poate sprijini direct eforturile marilor companii din România de conectare la pieţele vizate, externe, toate cu particularităţile lor, specificităţile lor, aversiunea, agresivitatea sau prietenia lor.

Totodată, GRP atrage investitori pentru România, în diversele puncte cheie ale mediului nostru economic şi de afaceri. Ca exemplu, numai în prima luna de funcţionare GRP lucrează la două proiecte pe România, unul vizând capacităţile de depozitare gaze naturale, iar altul din sfera Cybersecurity, în care sunt implicat personal.

Prin GRP, companiile din România interesate de extindere şi dezvoltare pe alte pieţe decât cea românească reuşesc infinit mai rapid şi eficient, cu riscuri mult mai mici, previzionate, calculate şi gestionate să ajungă la mari proiecte de investiţii direct sau ca subcontractor, să câştige contracte de lucrări industriale şi servicii sau de vânzare de produse, pe pieţe pe care nici nu le visau până în prezent.

GRP pune la dispoziţia acestor companii interesate o echipă extrem de puternică, cu reprezentare în întreaga lume, experienţă şi expertiză deosebite, reţeaua proprie de lucru, şi un sistem de public affairs extrem de important şi eficient pe diversele pieţe ţintă, fără de care intrarea în respectivele zone este imposibilă.

De asemenea, prin accesarea serviciilor GRP, marile companii şi companiile din România pot afla direct informaţii despre oportunităţi reale şi realiste de afaceri de pe pieţele globale, altele decât cele cunoscute de acestea, din surse aparent credibile şi eficiente, dacă nu controversate sau compromise, de astfel de date, extrem de importante în luarea deciziilor.

Reporter: Ce veţi face dumneavoastră, în perioada imediat următoare, în calitate de reprezentant al României şi Turciei în această organizaţie?

Ionel Blănculescu: Chiar de mâine (n.r. astăzi) voi începe să trimit emailuri către toţi preşedinţii de mari companii din energie, resurse naturare, infrastructură şi finanţe din România, pentru a-i informa şi direct despre prezenţa în ţara noastră, începând din aprilie, a GRP.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. IN locul lui nici nu stateam de vorba cu voi la cat l-au injurat suboamenii pe care ii gadilati la pipota, adica [...] de la Cisnadie si haita lui de [...]

    1. Dar vad ca, in locul tau, tu stai de vorba cu ei, logicianule!

    "Lipsa investiţiilor publice mută interesul companiilor de la noi pe alte pieţe" Blanculescule de ce n-ai spus tu lucru asta cand te prezentai ca fiind "consilier onorific" al celui mai [...] dintre PM Romaniei?

    Cum crezi dumneata domnule Blanculescu ca iti poti ajuta tara din pozitia birocratica ce ai capatat-o ?

    Sincer te felicit ca ai plecat din Romanica fanariota, dar daca cineva isi inchipuie ca prin asemenea "comitete si comitii" se rezolva ceva a ramas la fel de naiv... 

    Cu alte cuvinte, recunoasterea faptului ca majoritatea firmelor romanesti lasate in viata sunt guri de mancat banii statului. Daca nu pot crea coruptie aici, din lipsa investitiilor, vor crea in alte parte. Lume, venim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb