Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut, ieri, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează DPA.
Şeful statului lituanian, Gitanas Nauseda, şi omologul său leton, Egils Levits, s-au pronunţat pentru desfăşurarea de trupe suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice în regiunea baltică.
"Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor", a declarat Gitanas Nauseda, care a adăugat că Lituania speră ca, în cadrul reuniunii ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie în capitala Spaniei, să ajungă la un acord cu aliaţii săi cu privire la "trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliţie aeriană la apărare aeriană".
La rândul său, Egils Levits şi-a exprimat speranţa că vizita cancelarului german la Vilnius va aduce "propuneri concrete" pentru consolidarea apărării flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, conform Agerpres.
Ieri, cancelarul german Olaf Scholz a efectuat o vizită la Vilnius pentru discuţii privind întărirea securităţii în flancul estic al NATO, în contextul agresiunii ruse din Ucraina.
Olaf Scholz a declarat, cu ocazia acestei vizite, că Germania este pregătită să-şi consolideze prezenţa militară în Lituania. Domnia sa a spus: "Suntem gata să ne consolidăm angajamentul şi să îl dezvoltăm în direcţia unei brigăzi de luptă robuste".
La rândul său, Gitanas Nauseda a afirmat că liderii ţărilor baltice şi cancelarul german au convenit că apărarea în regiunea baltică trebuie să fie întărită prin sporirea efectivelor militare.
Lituania are frontieră comună cu exclava rusă Kaliningrad, dar şi cu Belarus, ţară al cărei teritoriu a fost folosit de armata rusă pentru a-şi lansa invazia împotriva Ucrainei.
În prezent, cinci ţări membre NATO (Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia) au frontiere comune cu Rusia.
Finlanda, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, are o frontieră terestră de aproximativ 1.340 kilometri lungime cu Federaţia Rusă.
• Moscova susţine că a "eliberat complet" zonele rezidenţiale din Severodoneţk
Armata rusă a "eliberat complet" zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.
Situaţia din Severodoneţk, important centru urban din regiunea Lugansk (est), este stabilă, dar complicată, a declarat primarul ucrainean al oraşului, Oleksandr Striuk, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform. Potrivit acestuia, forţele armate ucrainene şi-au întărit poziţiile şi deţin în continuare oraşul.
"Zonele rezidenţiale din Severodoneţk au fost complet eliberate", a afirmat Şoigu într-o conferinţă de presă din care au fost transmise fragmente de televiziunea de stat rusă, adăugând că "preluarea controlului asupra zonelor industriale şi a localităţilor vecine continuă".
Potrivit ministrului rus al Apărării, Moscova controlează de acum 97% din regiunea ucraineană Lugansk, din care face parte Severodoneţk, notează Agerpres.
"Oraşele Liman şi Sviatogorsk, precum şi alte 15 localităţi, au fost eliberate", a mai adăugat oficialul rus.
Dacă s-ar confirma, cucerirea celor două oraşe este de o importanţă majoră, căci deschide calea spre oraşul simbolic Sloviansk şi spre Kramatorsk, capitala regiunii Doneţk, aflată sub control ucrainean.
Totuşi, primarul ucrainean al Severodoneţkului susţine că situaţia de aici este "stabilă, dar complicată". "Forţele noastre armate şi-au consolidat poziţiile, deţin în continuare oraşul şi acele linii de apărare pe care le-au ocupat anterior. Dar luptele nu contenesc. Orcii aruncă din ce în ce mai multe forţe în luptă, au concentrat aici foarte multă artilerie, tehnică militară, încercând să ia cu asalt oraşul şi să avanseze, însă noi îi respingem", a declarat primarul Oleksandr Striuk, citat de Ukrinform.
Oleksandr Striuk a subliniat că forţele armate ucrainene "fac tot posibilul" să apere acest oraş. Invadatorii ruşi vor să obţină măcar o victorie semnificativă, pentru că Severodoneţk este centrul administrativ al regiunii Lugansk, astfel că are o valoare simbolică, afirmă primarul Striuk.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că au început lucrări de reconstrucţie în teritoriile ucrainene care se află acum sub controlul Rusiei. Potrivit spuselor sale, "Căile Ferate Ruse, cu sprijinul Ministerului rus al Apărării, au creat condiţiile pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas, Ucraina şi Crimeea pe şase tronsoane de cale ferată", potrivit EFE.
"Am început transportul de marfă către Mariupol, Berdiansk şi Herson", a adăugat Şoigu, menţionând că aceasta implică 1.200 de kilometri de cale ferată.
În plus, a spus Şoigu, portul Mariupol (de la Marea Azov) a început să primească nave de marfă, conform Agerpres.
"Deminarea portului Mariupol a fost încheiată. Acesta funcţionează normal şi a primit primele nave", a declarat ministrul rus.
Potrivit lui Şoigu, atât la Mariupol, cât şi în alte regiuni ucrainene din Donbas aflate sub control rusesc, "continuă să fie puse în aplicare măsuri pentru a readuce viaţa la normal".
---------------
Rusia a lansat ieri manevre navale ale Flotei sale din Marea Baltică, care au coincis în timp cu un exerciţiu naval major al NATO în aceeaşi regiune, informează DPA.
Peste 20 de nave şi vase sunt implicate, între care corvete, fregate, lansatoare de rachete, distrugătoare antisubmarin şi vase de desant, a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de Interfax. La aceste manevre participă şi avioane de luptă antisubmarin de tipul Il-38, precum şi elicoptere, se afirmă în comunicat, potrivit căruia aceste exerciţii au fost planificate din timp, conform Agerpres.