LIVE TEXT: KLAUS IOHANNIS: "România e alături de Republica Moldova aşa cum a fost mereu"

Politică / 16 martie 2022

Klaus Iohannis şi Maia Sandu (sursa foto: Administraţia Prezidenţială)

Klaus Iohannis şi Maia Sandu (sursa foto: Administraţia Prezidenţială)

Actualizare - Klaus Iohannis: "Vom continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, destinate mobilizării sprijinului instituţiilor europene şi al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova. Noi ştim din propria noastră experienţă că drumul către integrarea europeană nu este deloc uşor. Dar fiecare drum, oricât de lung şi greu ar fi, începe cu un pas. De partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea şi înaintarea solicitării de aderare. Dar cred că este important să subliniem că acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, ci, mai ales, prin angajamentul solid, sincer al actualei conduceri a Republicii Moldova faţă de valorile europene, faţă de construirea unui stat de drept şi a unei societăţi democratice şi echitabile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democraţia, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică şi socială ale Republicii Moldova şi acest lucru cred că între timp ne este foarte clar tuturor."

---

Actualizare - Klaus Iohannis: " Acest război se poartă lângă flancul estic al NATO şi UE. Ştim că din marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părţii sudice a Ucrainei. Deci nu e o teorie că ne trebuie o strategie, e o realitate pe teren. Flancul estic trebuie întărit echilibrat, la fel de bine apărat în sud ca şi în nord. Voi solicita o prezenţă aliată suplimentară şi întărită pe partea noastră a flancului estic, pentru a putea face ce spune doctrina NATO: o prezenţă puternică, care descurajează. Noi nu dorim să atacăm pe nimeni, dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi".

---

Actualizare - Klaus Iohannis: " Rezoluţia Adunării Parlamentare are valoare de declaraţie politică, însă, problema transnistreană este o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici în formatele internaţionale recunoscute, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale şi fără să afecteze parcursul european al Republicii Moldova."

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "România a realizat un coridor verde pentru refugiaţii ucraineni care merge spre vest, pentru a reduce presiunea de pe umerii Republicii Moldova. Hub-ul de la Suceava va fi folosit şi pentru a direcţiona asistenţă pentru Republica Moldova".

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "România a alocat Moldovei asistenţă umanitară consistentă sub diferite forme pentru refugiaţi. Chiar azi, un convoi umanitar de 55 tone de produse alimentare şi de altă natură a ajuns la Chişinău".

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Vreau să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei preşedinte Maia Sandu, al guvernului, al tuturor autorităţilor Republicii Moldova, precum şi pentru mobilizarea impresionantă a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina. Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă generozitate şi umanitate".

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi, aşa cum era de aşteptat asupra agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România şi Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă cât mai eficient acestor efecte. De aceea, am venit astăzi la Chişinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă cu un mesaj puternic. România este alături de Republica Moldova şi de cetăţenii săi, aşa cum a fost mereu. Pe noi puteţi să contaţi. Şi pe lângă România, alături de dumneavoastră se află solidar toate statele comunităţii noastre europene şi euro-atlantice."

---

Actualizare - Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: "Noua realitate din regiune ne cere să acţionăm ferm şi hotărât. Pe 4 martie am depus cererea noastră de integrare în UE. Mizăm pe sprijinul României pentru acceptarea cererii noastre. Solicităm sprijinul României pentru deschiderea pieţei europene pentru produsele Republicii Moldova care, în actualul context nu mai pot fi vândute în Ucraina şi Federaţia Rusă".

---

Actualizare -Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: "Acţiunile militare ale Federaţiei Ruse au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune şi pe Republica Moldova şi de aceea avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri pentru a le depăşi. Aproape 340.000 persoane au trecut frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova de la începutul războiului, aproape100.000 de refugiaţi au rămas pe teritoriul nostru. Am solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să examineze posibilitatea relocarii refugiaţilor pe teritoriul lor. Apreciez coridorul verde deschis de România pentru refugiaţii care pleacă mai departe în UE".

----

Preşedintele Klaus Iohannis face miercuri o vizită în Republica Moldova, unde va avea o întrevedere cu Maia Sandu, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit news.ro.

Conform agendei oficiale afişată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va fi primit de la ora 16.45 la preşedinţia Republicii Moldova unde va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Maia Sandu, urmate de convorbiri oficiale.

Cei doi şefi de stat vor susţine ulterior şi declaraţii de presă comune.

Înainte de a pleca la Chişinău, şeful statului Klaus Iohannis participă la ora 13.00 la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei la Universitatea Politehnica din Bucureşti unde va susţine o alocuţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb