Actualizare 21:53 Băsescu, despre schimbarea lui Ponta: "Dacă i se va întinde mâna unor negocieri, Dragnea le va face"
Traian Băsescu a declarat în această seară, întrebat despre eventuale discuţii între Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea pentru schimbarea premierului, că, aşa cum îl cunoaşte pe liderul PSD, acesta va negocia, dacă i se va întinde "mâna unor negocieri", transmit surse din presă.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, într-o emisiune a postului public de televiziune, că preşedintele PSD Liviu Dragnea a avut nevoie de o "superconsolidare" la congresul partidului tocmai pentru a-i legitima viitoarele acţiuni. Băsescu a spus că îl cunoaşte foarte bine pe Liviu Dragnea, pe care l-a descris drept un "băiat isteţ" şi "alunecos" şi a precizat că în mod categoric acesta ar negocia schimbarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului, dacă preşedintele l-ar invita la negocieri.
"Dragnea, în mod categoric, dacă i se va întinde mâna unor negocieri le va face", a spus Traian Băsescu, întrebat ce crede despre o eventuală discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD.
Băsescu a adăugat însă că negocierile ar trebui să pornească de la ceea ce s-a întâmplat la ultima moţiune de cenzură care a confirmat că există o "majoritate solidă a actualei coaliţii", ceea ce înseamnă că premierul ar trebui să-i revină. Întrebat dacă totuşi această majoritate nu s-ar putea schimba în cazul în care i s-ar retrage sprijinul politic lui Victor Ponta, Băsescu a spus că "singura problema ar fi UNPR".
"În raport cu atitudinea pe care o văd la Oprea, cel puţin până acum nu a dat semne că ar fi dispus să o facă, deşi trebuie să uite de povestea cu susţinerea interesului naţional La ultima moţiune parlamentarii dânsului au stat în bănci pentru a-l susţine pe Ponta, când ştie foarte bine care e efectul extern. Eu nu pot să pun semnul egal între Victor Ponta şi interesul naţional" a mai declarat Băsescu.
Fostul şef al statului a precizat şi că PSD va fi un partid mult mai puţin credibil cu Liviu Dragnea ca preşedinte decât a fost cu Victor Ponta, invocând faptul că în timp ce Ponta nu se află în situaţia de a fi condamnat în primă instanţă, deşi are probleme cu justiţia, Dragnea a fost deja condamnat în primă instanţă "pentru nimic altceva decât fraudă electorală".
"Ponta a demisionat din motive legate de justiţie (...) şi nu este încă în situaţia de a fi fost condamnat măcar într-o primă instanţă. Dragnea, care este condamnat în primă instanţă la Înalta Curte, a devenit preşedintele partidului. S-a schimbat un presupus om care a încălcat legea cu unul care aproape sigur a încălcat pentru că prima instanţă l-a condamnat. (...) Cât de credibilă e susţinerea luptei anticorupţie clamată de PSD, atâta timp cât acest partid in corpore, cu 97% sau 99%, alege în fruntea lui un om care a fost deja condamnat pentru nimic altceva decât fraudă electorală într-o primă instanţă?", a afirmat Băsescu într-o emisiune televizată.
Fostul preşedinte consideră că rezultatului scrutinului intern din PSD îi va oferi lui Liviu Dragnea "o putere incredibilă" nu numai în partid, ci şi în raport cu Guvernul şi cu premierul.
(S.A.)
---------
Actualizare 21:12 Dragnea: "Eu sper să înceapă cu mine ruperea PSD de comunism"
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în acestă seară, că speră ca ruperea PSD de comunism să înceapă cu el, transmit surse din presă.
"Eu sper să înceapă cu mine ruperea PSD de comunism pentru că nu am fost nici membru de partid comunist. Repet, nu am nimic cu membrii PCR pentru că contribuit, totuşi, la dezvoltarea acestei ţări. Nu am avut şi nici nu voi avea în atitudine practici comuniste. Dacă eu voi fi cel care va reuşi să rupă această percepţie, o să fie bine", a declarat acesta, după şedinţa CExN al PSD.
Întrebat dacă la Congresul extraordinar de duminică va fi adoptată o rezoluţie de condamnare a comunismului, Liviu Dragnea a replicat: "Comunismul a fost atât de condamnat de atât de mulţi foşti comunişti, încât s-ar putea să nu mai fie credibil un astfel de demers. Eu cred că atitudinea te poate face să pari comunist sau te poate face să pari, ca partid, că ai astfel de practici. Condamnarea comunismului eu cred că a fost realizată prin Parlament".
Liviu Dragnea a mai declarat că, în opinia sa, pentru imaginea partidului sunt importante acţiunile liderilor şi membrilor PSD, adăugând că, în comparaţie cu "etichetele trecutului", "cele mai rele sunt etichetele prezentului".
"Cred că e important ce facem în perioada următoare, atât preşedintele partidului, cât şi miniştrii, Guvernul, parlamentarii, comunicatorii noştri, care va fi programul politic pe care îl vom adopta la Congres", a mai afirmat noul preşedinte al PSD.
Dragnea a anunţat că în Comitetul Executiv Naţional al partidului s-a decis să se renunţe la înfiinţarea a patru posturi de prim-vicepreşedinţi pentru a se asigura o structură de conducere mai "suplă".
"S-a discutat despre structura BPN, dacă să mai rămână funcţia de preşedinte executiv şi să fie înlocuită cu patru funcţii de vicepreşedinţi, dacă să fie şi funcţia de preşedinte executiv şi cele patru funcţii de vicepreşedinţi. Au fost argumente pentru fiecare dintre cele două variante. Am propus, în final şi au fost de acord, cu o singură excepţie, să rămână funcţia de preşedinte, funcţia de preşedinte executiv, vicepreşedinţii şi secretarul general. (...) Cea mai bună soluţie, pe care am susţinut-o şi eu, este soluţia actuală care este mult mai suplă. Nu avea sens să existe şi funcţia de preşedinte şi funcţia de preşedinte executiv şi patru funcţii de prim vicepreşedinţi ", a afirmat Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.
Liderul PSD a mai spus că propunerea de desfiinţare a funcţiei preşedinte executiv i-a aparţinut lui Victor Ponta, "propunere argumentată totuşi, dar care nu a avut susţinere".
Întrebat ce rol va avea de acum înainte preşedintele executiv al PSD, Dragnea a replicat: "Ceea ce s-a propus în statut. Va avea un rol de coordonare a activităţii curente a partidului şi bineînţeles orice sarcină îi va da preşedintele".
Dragnea a mai anunţat că înscrierile pentru funcţia de preşedinte executiv sunt posibile până vineri la ora 12:00, întrucât în aceiaşi zi, la ora 14:00, va avea loc un nou Comitet Executiv la care vor fi validate toate candidaturile depuse şi vor fi ultimele discuţii pentru pregătirea Congresului.
Preşedintele PSD a precizat, de asemenea, că îl susţine în continuare pe Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv şi că speră ca acesta să nu se răzgândească asupra candidaturii sale.
"Vineri este ultima zi şi ultima oră când se depun candidaturile. Am ceva experienţă şi am văzut câteva exemple de oameni care s-au răzgândit. Eu cred că nu se va răzgândi", a spus Dragnea.
Liderul social-democrat a mai explicat că, în cazul în care va fi ales preşedinte executiv, Zgonea nu va trebui să renunţe la funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.
"Nu putem inventa incompatibilităţi între funcţii din interior şi funcţii obţinute în stat sau în administraţie", a explicat Liviu Dragnea.
În ceea ce priveşte numărul de vicepreşedinţi ai PSD, Dragnea a afirmat că aceştia vor fi în număr de 14, respectiv zece bărbaţi şi patru femei.
(S.A.)
---------
Actualizare 16:45 Ponta: "Este treaba noului preşedinte PSD să îşi facă echipa cum crede că e mai bine"
Premierul Victor Ponta a subliniat că este atributul preşedintelui PSD de a-şi contura echipa cu care lucrează, adăugând că orice decizie va fi aprobată în Comitetul Executiv, inclusiv varianta unei echipe cu patru prim-vicepreşedinţi, este una "foarte bună", informează surse din presă.
"E treaba noului preşedinte să îşi facă echipa cum crede că e mai bine. Şi eu mi-am făcut echipa şase ani. E logic. E ca atunci când se schimbă antrenorul naţionalei. Ce vreţi, să joace cu echipa cum o gândise celălalt? E foarte bine, plus că orice măsuri se stabilesc în CExN sunt foarte bune", a afirmat Ponta, astăzi, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Întrebat cum vede posibilitatea ca social-democraţilor membri ai Guvernului să le fie ridicat dreptul de vot în cadrul şedinţelor conducerii PSD, Victor Ponta a răspuns: "Ce dacă nu avem drept de vot? Asta să fie problema noastră (limitarea atribuţiilor - n.r.). Credeţi că trebuie să am un drept de vot sau un nedrept de vot? Cred că e important punctul meu de vedere şi, până acum, nu pot să zic că nu am avut sprijinul partidului şi al coaliţiei pentru toate lucrurile importante".
(A.L.)
---------
Actualizare 15:40 Dragnea, votat de 97% din colegii lui
Liviu Dragnea a obţinut funcţia de preşedinte al PSD la alegerile interne desfăşurate duminică, fiind votat de 97% dintre colegii de partid care s-au prezentat la urne, a anunţat şeful Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache.
"În urma scrutinului intern de ieri, dintr-un număr de 533.189 de membri de partid, au votat într-un procent de 85,8%, "Da"- 97%, "Nu" - 2,2%, aproximativ 10.000 de membri de partid, iar voturi nule - 0,8%. Organizaţii cu cel mai mare număr de membri care au votat sunt organizaţia Bucureşti, Vrancea, Dâmboviţa, iar cu cel mai mic număr de membri - Harghita, Covasna, Călăraşi", a declarat Iordache, la Palatul Parlamentului.
---------
Actualizare 15:10 Blaga: "Ne dorim schimbarea lui Ponta, dar ideea lui Dragnea este năstruşnică"
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat astăzi că liberalii îşi doresc schimbarea din funcţie a premierului Victor Ponta, dar a catalogat drept năstruşnică poziţia liderului social-democraţilor Liviu Dragnea privind această chestiune, informează surse din presă.
"Noi ne dorim schimbarea lui Victor Ponta, dar nu pot să înţeleg poziţia dlui Dragnea. Adică ce-i cere dlui preşedinte şi cine îi dă dreptul să îi ceară asta? Altă idee năstruşnică. Avem o Constituţie care spune exact paşii care trebuie făcuţi în momentul în care PSD, în sfârşit, poate ajunge la concluzia că dl Ponta, în fruntea Guvernului, face mult rău României şi lor, că altfel nu i-ar interesa", a afirmat Blaga, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Tot astăzi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că liberalii au discutat şi despre alegerile din PSD.
"Am discutat cu interes tema alegerilor din PSD şi concurenţa pe care dl Dragnea şi-a făcut-o singur şi am apreciat că inclusiv persoane care nu sunt membre PSD au votat pentru candidatura dlui Dragnea, ba chiar unii colegi au întrebat în glumă dacă vreo persoană decedată a votat această candidatură. Nu ştim răspunsul, dar probabil nu este relevant. Un candidat unic la PSD este întotdeauna o dovadă de democraţie. Este o dovadă că PSD a ajuns pe culmi înalte în ceea ce priveşte reforma", a susţinut Gorghiu.
(A.L.)
---------
Actualizare 12:35 Dragnea: "Voi vorbi despre schimbarea lui Ponta dacă apar solicitări, invitaţii de la Iohannis"
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, după încheierea alegerilor interne, că simte o uriaşă responsabilitate de a nu mai repeta "greşelile" pe care le-a făcut PSD şi "compromisurile care au măcinat" partidul, fiind nevoie de asumarea greşelilor din trecut.
Dragnea a vorbit despre noul proiect al PSD, în care liderii partidului trebuie să ţină cont şi de lucrurile bune făcute de foştii preşedinţi ai formaţiunii, dar "şi de greşelile care s-au făcut în acest partid, pe care trebuie să ni le asumăm cu foarte multă sinceritate şi cu foarte mult curaj".
Liviu Dragnea a fost întrebat dacă va discuta cu preşedintele pe marginea schimbării actualului Guvern acum, după încheierea alegerilor interne din PSD. Acesta a declarat: "Voi vorbi despre asta dacă se întâmplă, dacă apar solicitări, dacă apare vreo invitaţie. Nu s-a schimbat foarte mult poziţia mea sau nu avea de ce se să schimbe după acest vot. Tot ce am avut de spus pe acest subiect am spus public, fără ezitare şi destul de clar".
(I.D.)
------------------
Actualizare 11:28 Năstase îl felicită pe Dragnea: "A confirmat puterea de a mobiliza structurile PSD"
Fostul premier Adrian Năstase îl felicită pe Liviu Dragnea, pe blogul personal, pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat şi spune că acest scrutin "a fost şi un test pentru calităţile de organizator" ale acestuia.
''A fost şi un test pentru calităţile de organizator ale lui Liviu Dragnea, care a confirmat puterea de a mobiliza structurile partidului, de a le 'trezi' după alegerile prezidenţiale din 2014. Felicitări, Liviu! (...) PS Ţinând seama de experienţele mele, adaug, totuşi, un vechi adagiu roman: 'Si vis pacem, para bellum''', a scris Năstase.
Fostul premier susţine că a urmărit pregătirile pentru alegerea preşedintelui PSD şi desfăşurarea scrutinului şi reaminteşte faptul că formula de alegere a preşedintelui partidului a propus-o în 2004, odată cu propunerea de alegeri preliminare în partid pentru parlamentare.
''Era o formulă simetrică pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez şi al Partidului Muncii din Israel. Ea nu a putut fi aplicată după 2004 din cauza rezultatelor de la alegerile prezidenţiale. De aceea, în 2005, la Congres, s-a mers tot pe varianta clasică, fiind vorba de un congres extraordinar. La fel s-a întâmplat la Congresul extraordinar din 2006. În 2010, bătălia s-a dat pentru stabilirea numărului de delegaţi din fiecare organizaţie judeţeană. În final, a fost ales Victor Ponta. (...) La acel Congres, în 2010, s-a introdus în statut formula alegerii preşedintelui prin vot 'universal' în partid. Primul exerciţiu de acest fel a avut loc ieri. Cred, în continuare, că este o variantă bună, utilă pentru 'inventarierea' membrilor activi ai partidului, pentru testarea forţei de organizare, pentru capacitatea de mobilizare rapidă, pentru starea de moral a militanţilor partidului. Un exerciţiu util pentru forţa şi unitatea partidului'', a explicat fostul premier.
În acest context, Adrian Năstase aminteşte şi de alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al PSD. ''Marian Vanghelie a subliniat recent rolul meu în alegerea lui Ponta. Este modest. Rolul lui a fost cel puţin la fel de important. Iniţial eram înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte. Mircea Geoană, pentru a se realege, i-a dublat însă lui Vanghelie - care atunci era mâna lui dreaptă - numărul de delegaţi la Congres, a propus ca fiecare candidat să vină cu o listă blocată de vicepreşedinţi (el luând pe listă preşedinţii de organizaţii, în majoritate puşi de el la judeţe) şi organizând Congresul nu la Palatul Parlamentului ci la Romexpo, acolo unde Vanghelie avea experienţă în organizat acţiuni! În aceste condiţii, eu m-am retras, dar l-am susţinut pe Ponta, pe ale cărui calităţi le apreciez, în continuare'', a mai scris Năstase, pe blogul personal.
(A.L.)
------
• ACTUALIZARE 9:45 Ţuţuianu:"Voi candida pentru o funcţie de vicepreşedinte PSD"
Liderul organizaţiei PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că va candida, la congresul PSD din 18 octombrie, pentru o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional.
Adrian Ţuţuianu a declarat:"Candidatura mea la funcţia de vicepreşedinte este rezultatul consultării cu membrii Biroului Permanent Judeţean şi preşedinţii de organizaţii. Este o competiţie grea, vedeţi din ce a publicat presa, foarte mulţi colegi s-au înscris în această competiţie, mai ales pe funcţia de vicepreşedinte''.
El a precizat că, pentru a candida la această funcţie, are nevoie de recomandarea organizaţiei de bază şi a încă uneia, iar până acum a primit recomandare de la mai multe organizaţii din ţară.
Preşedintele PSD Dâmboviţa a adăugat: "Am primit, până astăzi, recomandări de la organizaţiile judeţene din Braşov, Prahova, Giurgiu, Caraş-Severin şi Sibiu. Voi vedea care mai sunt organizaţiile care mai recomandă o asemenea candidatură. Eu voi încerca în ziua congresului să mă adresez tuturor celor 4.200 de participanţi şi o să încerc, într-o modalitate pe care o să o convin cu colegii mei, să facem un pic de lobby şi publicitate acestei candidaturi, în interesul reprezentării judeţului Dâmboviţa în structura centrală a partidului''.
El a mai spus că îşi va depune oficial candidatura, cel mai probabil, în cursul zilei de joi.
(I.D.)
------
Actualizare 8:50 Rezultate finale la alegerile PSD: Prezenţă de 81,23%, Olt şi Teleorman printre filialele fruntaşe
Liderii PSD au finalizat centralizarea datelor din teritoriu în ceea ce priveşte prezenţa la urne în cadrul scrutinului intern, 81,23% dintre social-democraţi votând până la ora 20.00, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache.
Potrivit lui Florin Iordache, judeţele cu prezenţa cea mai bună au fost Olt, Teleorman, Maramureş, Ialomiţa, Gorj, Galaţi şi Dolj.
La polul opus, printre filialele judeţene cu rezultate slabe s-au numărat Bacău, Cluj şi Vâlcea.
În Capitală, prezenţa finală a fost de 85%, Sectorul 5 rămânând cel cu prezenţa cea mai slabă la alegerile interne din PSD.
Rezultatele finale ale alegerilor, cu procentul de voturi în favoarea lui Liviu Dragnea, vor fi anunţate luni dimineaţă.
Liviu Dragnea a anunţat că luni, în Comitetul Executiv Naţional, se va face o analiză a fiecărei filiale în parte cu privire la mobilizarea membrilor la vot, însă procesul va fi o "radiografie" a capacităţii de organizare a partidului şi nu va fi urmată de sancţiuni pentru filialele cu rezultate slabe.
---------
Social-democraţii au votat, ieri, preşedintele partidului, singurul candidat de la acest scrutin intern fiind Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al PSD.
Procesul de votare era estimat să dureze până cel târziu la ora 20.00, astfel că, la închiderea ediţiei, votul nu se încheiase.
La urne, erau aşteptaţi aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.
Liviu Dragnea a votat, duminică, la Turnu Măgurele, afirmând că aceste alegeri interne sunt prima probă serioasă pe care o dă PSD "ca dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie".
Liviu Dragnea a afirmat, potrivit Mediafax, că a votat cu speranţa că alegerile la care participă pot fi un nou început pentru PSD, adăugând că PSD are, astfel, "şansa să fie primul partid care înţelege că cetăţenii români îşi doresc din ce în ce mai mult să participe la decizie şi să se ţină cont de părerile lor".
Social-democratul înscris în cursa pentru şefia partidului a mai spus că PSD are, de asemenea, şansa să îşi asume principiile fundamentale ale stângii. "PSD are şansa să devină într-adevăr un partid de stânga, o stângă modernă, care să sprijine şi să îşi asume principiile fundamentale ale stângii, solidaritate, justiţie socială, egalitate de şanse. Dar, în aceea şi măsură sau poate în mai mare măsură, ceea ce PSD a arătat în aceşti ani de guvernare, că poate fi partidul progresului social, economic, cultural", a adăugat el.
Dragnea a mai afirmat că aceste alegeri interne sunt importante pentru a vedea "cât de activ este acest partid, cât de bine organizat este şi cât de importantă este această acţiune pentru fiecare membru de partid".
Acesta a afirmat că a vorbit cu mai mulţi membri PSD care l-au asigurat că alegerile interne sunt tratate "cu seriozitate".
• Ponta, pe Facebook: Voi fi alături de echipa din fruntea partidului
Premierul Victor Ponta spune, într-o postare pe contul său de Facebook, că, "după aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid", menţionând că va fi "alături de echipa" din fruntea formaţiunii social-democrate.
"După aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid. Votez pentru echipa şi pentru continuarea creşterii. Am făcut echipă bună cu Liviu şi sunt convins că va continua proiectele bune pe care le-am început împreună - modernizarea partidului, deschiderea sa spre urban în paralel cu menţinerea unei legături speciale cu zona rurală, atragerea de cât mai mulţi tineri, conectarea la problemele reale ale românilor", a scris Ponta pe Facebook.
"Voi fi alături de echipa din fruntea partidului. Sunt convins că, la anul, PSD va putea obţine o performanţă cel puţin la fel de bună ca cea din alegerile locale, parlamentare sau europene", a continuat el.
Ponta a mai spus că rămâne în continuare "100% conectat şi preocupat de actul de guvernare".
• Iliescu, despre situaţia juridică a lui Dragnea: "E aberant. Ce să judece la un om care-şi făcea datoria"
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, duminică, după votul la alegerile interne PSD, că este aberantă problematica dosarului lui Liviu Dragnea în privinţa referendumului, spunând: "Ce să judece la un om care îşi făcea datoria şi organiza prezenţa la referendum a membrilor de partid?".
Întrebat dacă este un risc pentru PSD să aibă un preşedinte care are un termen într-un dosar, Iliescu a spus: "Este problematică această chestiune, inclusiv această decizie a DNA. Ce să analizeze, ce să judece la un om care îşi făcea datoria şi organiza prezenţa la referendum a membrilor de partid?".
Iliescu a adăugat: "Este aberantă însăşi ridicarea acestei probleme. Este împotriva spiritului democratic în care partidele au un rol şi exponenţii partidului trebuie să-şi desfăşoare o activitate concretă. Asta a făcut Dragnea. Era aberantă inclusiv ridicarea acestei probleme".
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, în 28 septembrie, până în 23 noiembrie, judecarea dosarului în care Liviu Dragnea este acuzat, alături de alţi 70 de inculpaţi, de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Liviu Dragnea a fost condamnat în 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Şerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.