LIVIU DRAGNEA: PSD şi ALDE abandonează pentru moment moţiunea de cenzură

G.F.
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2016

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Actualizare 17:50 Dacian Cioloş: "În prima şedinţă în care putem emite ordonanţe de urgenţă corectăm Codul fiscal"

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că în prima şedinţă în care Executivul va putea emite ordonanţe de urgenţă Codul fiscal va fi corectat pentru rezolvarea situaţiei create în legătură cu impozitele veteranilor de război.

"E vorba de corectarea Codului fiscal care a fost prost formulat şi care a creat aceste probleme şi am spus că noi ne pregătim pentru ca, în prima şedinţă de Guvern în care putem emite ordonanţe de urgenţă, sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie, să venim cu aceste modificări", a explicat premierul, transmit surse din presă.

(G.F.)

----------

Actualizare 15:59 Dragnea: "Avem majoritate în Parlament pentru a putea trece o moţiune de cenzură"

PSD şi ALDE deţin o majoritate în Parlament pentru a putea trece o moţiune de cenzură şi legi importante, a declarat astăzi Liviu Dragnea, liderul PSD.

"Am văzut reacţiile mai multor lideri politici, unii mai vechi, alţii mai noi, alţii căsătoriţi de curând. Îi asigur că avem majoritate în Parlament. La această oră, noi avem majoritate în Parlament pentru a putea trece şi o moţiune de cenzură, şi legi importante", a afirmat Dragnea, potrivit unor surse din media.

Liderul PSD a precizat că se bazează "pe voturile unor parlamentari".

"În ultimele zile am făcut toate calculele, toate discuţiile şi toate analizele. Avem la această oră majoritate în Parlament şi pentru o eventuală moţiune de cenzură, şi pentru a stopa anumite derapaje dacă vor apărea, şi pentru a promova legi importante. Discuţia din aceste zile despre oportunitatea sau posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură a avut un efect concret astăzi pe care ni l-am atins - şi anume, veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi îşi vor recăpăta drepturile, deci este un lucru deja declarat. Sper ca dl Cioloş ceea ce a declarat va şi face. Şi, doi, posiblitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva actualului Guvern nu este exclusă, asta trebuie să se înţeleagă", a mai spus Dragnea, într-o conferinţă de presă.

Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedintele ALDE şi preşedinte al Senatului, a afirmat, la rândul lui, că trebuie abordată o atitudine responsabilă şi a criticat Cabinetul condus de Dacian Cioloş, despre care consideră că "lucrează împotriva României".

Tăriceanu a declarat: "Sentimentul meu este că mulţi au o singură dorinţă - să-şi pună în cartea de vizită faptul că au fost miniştri şi să se întoarcă la Bruxelles să îşi depună dosarul pentru un post care, în loc să fie plătit cu 10.000 de euro pe lună, să fie plătit cu 15.000 de euro. Ăsta cred că este obiectivul multora. Eu, totuşi, cred că măcar poate aşa arătându-le că nu sunt într-un sat fără câini şi că suntem cu ochii pe ei o să fie mai prudenţi în viitor. (...) Moţiunea de cenzură rămâne o opţiune pe care nu o eliminăm nici până în ultima zi. Dar, în acelaşi timp, ştim şi care sunt toate consecinţele unei moţiuni de cenzură într-un sistem constituţional cum este cel al nostru. (...) Şi, cu responsabilitatea pe care o avem, nu vrem să declanşăm în acest moment o bombă nucleară, care sigur că are efecte. Oamenii suportă consecinţele, Guvernul poate să spună: "Nu mai putem să facem nimic, iată că am fost limitaţi în capacitatea şi plaja de acţiune, cântărim toate lucrurile astea, dar sigur că nici nu putem să acceptăm greşelile să continue, gafele să se înmulţească".

(I.S.)

-----------

Actualizare 14:05

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, astăzi, după întâlnirea cu liderii ALDE, că moţiunea de cenzură pe care intenţiona să o depună nu mai este de actualitate, câtă vreme premierul Cioloş a declarat că va reda scutirile de impozite veteranilor de război prin modificarea Codului fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă, precizează Digi 24.

"Am luat act de declaraţiile premierului Cioloş", a spus Liviu Dragnea, referindu-se la anunţul primului ministru de a reda scutirile de impozite pe clădiri şi terenuri acordate veteranilor de război şi văduvelor lor. "Aşteptăm ca vorbele să se transforme în fapte", a spus liderul social-democrat, care a avertizat că, în cazul în care Guvernul nu-şi va onora angajamentul, va relua discuţiile pe tema moţiunii de cenzură.

"Nu am decis că nu mai facem moţiune", a mai precizat Dragnea, adăugând că PSD mai are nemulţumiri şi faţă de lipsa de absorbţie a fondurilor europene, de situaţia din Educaţie şi Sănătate, iar în funcţie de agravarea lor, moţiunea de cenzură ar putea reveni pe agenda discuţiilor.

Liviu Dragnea a reluat declaraţia potrivit căreia PSD şi ALDE (care au o alianţă pre şi postelectorală) nu doresc să preia guvernarea înainte de alegeri.

La rîndul său, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu s-a decis depunerea unei moţiuni de cenzură în cadrul întîlnirii de joi cu PSD, pentru că ambele formaţiuni au responsabilitate faţă de electorat.

(G.F.)

---------

Actualizare 13:55 Dacian Cioloş: "Guvernul nu a modificat Codul fiscal prin hotărâre de guvern, aşa cum a acuzat Dragnea"

Premierul Dacian Cioloş a precizat joi că Executivul nu a modificat Codul fiscal prin hotărâre de guvern, aşa cum a acuzat Liviu Dragnea, adăugând că va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul fiscal, astfel încât soţiile veteranilor de război să fie scutite din nou de la plata impozitelor.

"Guvernul nu a modificat nimic prin hotărâre de guvern, ci a clarificat lucrurile scrise în Codul fiscal. Aşa cum am făcut de nenumărate ori, rezolvăm problemele care ne apar în cale, probleme pe care nu le-am creat noi. Vom modifica Codul fiscal gândit şi promovat de Guvernul precedent şi vom corecta această nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor. Lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere. Greşeala este în Codul fiscal în care, la acest punct, formularea este ambiguă, spre deosebire de textul din Codul fiscal precedent, unde lucrurile erau limpezi în ceea ce-i priveşte pe veterani şi pe văduvele de război. Problema izvorăşte de acolo, din faptul că unele prevederi din vechiul Cod fiscal nu au fost transpuse în cel nou, cu o formulare la fel de clară. Nu aveam cum să modificăm noi prevederile Codului prin hotărâre de guvern", a declarat Cioloş pentru "Adevărul".

El a adăugat că soţiile veteranilor de război au fost nevoite să plătească impozit din cauza prevederilor din noul Cod fiscal, asumat de Guvernul Ponta şi adoptat în Parlament de majoritatea PSD.

"Conform vechiului Cod fiscal, până în 2015, scutirea fiscală se aplica integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi - veteran de război, văduvă de război sau văduvă nerecăsătorită. Cota parte se aplica numai pentru proprietăţile deţinute de aceştia împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia. Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale. Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru că un articol din vechiul Cod fiscal nu a fost preluat în noua lege. Este o problemă, este o nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor şi o vom rezolva. Dacă problema de fond a domnului Dragnea este într-adevăr scutirea de taxe a veteranilor şi a familiei acestora pentru imobilul în care locuiesc împreună, am spus-o deja clar, vom rezolva această problemă. Nu prin interpretări ale ambiguităţilor din Codul fiscal în norme, ci prin formulări clare ale Codului fiscal", a explicat Cioloş.

(G.F.)

---------

Actualizare 12:17 Liviu Dragnea: "Scopul nostru este ca veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi să nu-şi piardă drepturile"

Declaraţia premierului Dacian Cioloş conform căreia va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul fiscal astfel încât soţiile veteranilor de război să fie scutite din nou de la plata impozitelor reprezintă un pas, a afirmat astăzi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit unor surse din presă.

"Acum foarte puţin timp am văzut o declaraţie a premierului Cioloş care reprezintă un pas şi pe care o vom analiza cu atenţie acum în discuţie. Scopul nostru major a fost şi rămâne ca veteranii de război şi persoanele cu dizabilităţi să nu-şi piardă drepturile, asta ne interesează şi declaraţia asta o vom analiza cu atenţie", a spus Dragnea.

El a susţinut că nu este interesat de o dispută personală şi a adăugat că scuzele trebuie adresate de premier veteranilor de război şi persoanelor cu handicap.

"Nu o eventuală dispută personală este interesantă în acest subiect, ci problema de fond şi anume veteranii de război şi persoanele cu handicap să nu-şi piardă drepturile câştigate. Asta ne interesează foarte mult şi, în funcţie de această declaraţie şi de punerea în practică a declaraţiei, vom lua şi noi o decizie", a adăugat liderul social-democraţilor, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Mihai Voicu: "Prin moţiunea de cenzură, PSD vrea să blocheze Ordonanţa privind votul românilor din străinătate"

Motivul pentru care PSD vrea să iniţieze moţiune de cenzură împotriva guvernului Cioloş este acela de a împiedica măsurile de facilitare a votului românilor în străinătate pe care le preconizează Executivul, a precizat liberalul Mihai Voicu.

Întrebat cum vede declaraţiile venite din partea PSD şi ALDE privind posibila depunere a unei moţiuni de cenzură, Mihai Voicu a răspuns: "Nu m-ar mira să se întâmple acest lucru, pentru că rar mi-a fost dat să văd concepţii şi valori mai diferite decât între PSD şi guvernul Cioloş", precizează un comunicat de presă al PNL.

Un alt motiv pe care liberalii îl iau în calcul este legat de apropierea alegerilor parlamentare. "Există un aspect practic. Cred că această moţiune de cenzură este adusă în discuţie şi grăbită pentru ca, eventual, să fie blocate măsurile legislative pe care Guvernul vrea să le ia pentru votul românilor din străinătate", a spus Voicu.

Ieri, Liviu Dragnea a afirmat într-un interviu că şansele ca Guvernul Cioloş să nu se confrunte cu o moţiune de cenzură sunt foarte mici, precizând că doar recunoaşterea greşelilor privind modificările aduse Codului Fisical de către actualul Executiv poate să schimbe această decizie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce ineptie !!!! de ce-ar dori PSD ul sa pice in aceeasi greseala ca cea de la alegerile nprezidentiale.

    Vot digitalizat : pc,laptop,SMARTPHON...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb